Sari la conținut

Telefoanele mobile: bombe cu ceas

Pe 19-20 mai în 2011 a avut loc Conferința Internațională despre efectele radiațiilor neionizante (RNI) asupra sănătății copiilor, susținută la Ljubljana, Slovenia prin cooperarea Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante, Biroul Federal German pentru protecția contra radiațiilor, Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Europeană pentru prevenția cancerului de piele. Experții invitați la această conferință au adus în dezbatere observațiile și rezultatelor celor mai recente studii cu privire la efectele radițiilor neionizante asupra organismului uman și au abordat în mod special subiecte precum:

•    Protecția copiilor împotriva RNI
•    Leucemia în rândul copiilor
•    Alte tipuri de cancer provocate de RNI
•    Studii recente despre efectele negative produse de folosirea telefoanelor mobile
•    Expunerea prenatală la RNI
•    Copiii și tehnologiile moderne care emit radiații neionizante
•    Maladii provocate de radiațiile electromagnetice

Faptul că organizații atât de importante au luat inițiativa de a susține o astfel de conferință ar trebui să ne pună pe gânduri.

Despre efectele radiațiilor neionizante, specialiştii în domeniu susţin că 15 minute pe zi de convorbiri telefonice conduc la alterarea activităţii celulelor cerebrale și pe termen scurt pot provoca:
•    Dureri de cap
•    Ameţeală
•    Oboseală
•    Stări de greaţă
•    Tulburări de vedere şi auz
•    Stări de irascibilitate
•    Scăderea capacităţii de concentrare

Acestea sunt câteva dintre efectele nocive care pot fi resimţite pe termen scurt din cauza radiaţiilor emise de telefonul mobil. Însă, pe termen lung consecinţele pot fi, şi chiar sunt devastatoare, în mod deosebit în rândul femeilor gravide, copiilor şi adolescenţilor!

Ce cred experții?

„Cei care lucrează pentru a crea telefoane mobile sunt ingineri. Nu au nici cea mai mică idee despre ce se petrece în interiorul unei celule vii, dar ei presupun că singurul lucru care ar putea să afecteze bunăstarea unui organism este acela suficient de puternic cât să încălzească țesutul. Dar asta e ca și când ar spune: «Știm că dacă fierbem un ou el devine tare». Ceea ce nu știu ei este că dacă nu fierbi oul, el se transformă într-un pui. Iar inginerii n-au nici cea mai vagă idee cum se întâmplă asta, dar se comportă ca și cum ar şti…” Dr. Andrew Goldsworthy, Departamentul de Biologie, Imperial College

smartphones-banned•    „Dacă telefoanele mobile ar fi un produs alimentar, ele nu ar primi niciodată licenţă pentru comercializare!”
•    Neurologii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la valul de îmbolnăviri cu tumori cerebrale care se aşteaptă în următorii ani.
•    „Telefoanele mobile reprezintă cel mai răspândit experiment biologic efectuat pe oameni” – Arthur Firstenberg, fondatorul grupului Celluar Phone Task Force.
•    „Poluarea electromagnetică poate fi cel mai puternic factor de alterare cauzat de activitatea omului din 1990 încoace, cu atât mai periculos cu cât este intangibil şi invizibil!” – Andrew Weil, profesor universitar, absolvent al Facultăţii de Medicină de la Harvard.
•    „Cele mai importante măsuri de protecţie pentru consumator lipsesc: informaţiile complete şi sincere cu privire la asumarea riscurilor asupra sănătăţii pe care le are folosirea telefoanelor mobile” – George Carlo, Preşedintele Institutului de Ştiinţe şi Politici Publice şi al Universităţii de Sănătate şi Servicii Publice „George Washington”.

Companiile de telefonie mobilă susţin că telefoanele mobile nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor Pe cine să credem? Pe oamenii de ştiinţă şi neurologi sau pe acţionarii companiilor de telefoane mobile?

„Există presiuni psihologice, chiar și în absența unor presiuni directe, pentru a se conforma și a face pe placul organizației care a investit în proiectul de cercetare.” Prof. Denis Henshaw, Universitatea din Bristol 

Ce efecte au radiaţiile neionizante emise de telefoanele mobile şi antenele GSM asupra copiilor?

•    În aprilie 2005, într-un ziar londonez – The Daily Mirror – a apărut un articol cu titlul: „Ce efecte produce telefonul mobil la nivelul creierului unui copil în 2 minute”. Conform acestui articol, o convorbire de doar 2 minute la telefonul mobil provoacă „deschiderea barierelor sângelui din creier”, ceea ce permite toxinelor transportate prin fluxul sangvin să ajungă la creier şi să distrugă celulele cerebrale.
•    Pericolul nu se termină aici. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare în Neurologie din Marbella, Spania, au descoperit că 2 minute petrecute la telefon alterează activitatea electrică a creierului unui copil, iar acest efect durează încă o oră după ce convorbirea s-a încheiat!
•    În S.U.A. tumorile cerebrale maligne reprezintă a doua cauză a mortalităţii în rândul copiilor sub 15 ani şi printre adulţii sub 34 de ani. (Statistica a fost realizată de NeurologyChannel.com!)
•    Dr. Gerald Hyland, cercetător în cadrul Institutului Internaţional de Biofizică Neuss-Holzheim, Germania, afirmă: „Efectele folosirii telefonului mobil de către copii sunt eminamente neurologice, fiind vorba despre dureri de cap, incapacitate de concentrare, deteriorarea memoriei şi tulburări ale somnului. De asemenea, aceste radiaţii neionizante pot produce îmbolnăvirea copiilor de epilepsie. Ei sunt cei mai vulnerabili deoarece sistemul lor imunitar este în dezvoltare, prin urmare sunt mai expuşi la pericole decât adulţii”.

TELEFOANELE MOBILE: O INDUSTRIE ACŢIONATĂ ÎN JUSTIŢIE
Aşa cum relatează Sun-Sentinel, în octombrie 2005, au fost intentate procese de către avocaţi reprezentând indivizi cu tumori cerebrale, care susţin că acestea au fost provocate de utilizarea telefoanelor mobile. Astfel de procese aşteaptă să fie judecate.  Un manager italian a câştigat procesul în urma căruia s-a stabilit legătura dintre apariţia unei tumori cerebrale şi radiaţiile emise de telefonul mobil. Apelând la un avocat din California, Dna. Sharesa Price, o pacientă cu tumoare cerebrală, a câştigat primul proces intentat unei companii de telefonie mobilă. Un comunicat de presă pe baza acestui subiect poate fi urmărit pe YouTube. Există şi un documentar intitulat „Cell Phones: An Industry on Trial” (Telefoanele mobile: O industrie acţionată în justiţie). Din păcate, această variantă este dublată în limba rusă, se pare că cea originală nu mai este de găsit…

Potrivit cercetărilor efectuate de către oamenii de ştiinţă din Ungaria, simplul fapt că un bărbat poartă cu el un telefon mobil duce la scăderea numărului de spermatozoizi cu 30%
Studiul efectuat pe 221 de bărbaţi arată că radiaţiile telefonului mobil purtat în buzunar sau ataşat la curea sunt suficiente pentru a afecta calitatea şi cantitatea spermei. Acest studiu s-a realizat în iunie 2004 şi a fost dezbătut în cadrul celei de-a 20-a întâlniri anuale a societăţii care se ocupă de problemele legate de reproducerea umană şi embriologie, întrunire care a avut loc în Berlin, Germania.
În octombrie 2006, rezultatele unui alt studiu efectuat de o clinică din Ohio sugerează că radiaţiile neionizante emise de telefoanele mobile reprezintă pentru unii dintre bărbaţi cauza infertilităţii. Cercetătorii americani şi medicii din Mumbai, India, care au desfăşurat acest studiu, au descoperit că din 361 de pacienţi cei cu probleme de fertilitate erau aceia care foloseau telefoanele mobile mai mult de 4 ore pe zi. Profesorul Ashok Agarwal îşi exprimă îngrijorarea în acest sens.

Radiatii telefon mobil

De ce sunt atât de periculoase telefoanele mobile?
•    Emit câmpuri de radiaţii electromagnetice în mod constant, chiar şi atunci când nu vorbeşti cu nimeni!
•    Ţii telefonul lângă creier o perioadă prea mare de timp (cumulând orele de convorbiri)!
•    Studiile medicale evidenţiază tot mai multe efecte biologice dezastruoase care au legătură cu radiaţiile emise de mobil (tumorile cerebrale sunt cel mai adesea situate aproape de locul unde telefonul atinge capul!)

Si totuși, trăim într-o lume a cărei existență nu poate fi concepută fără telefoane mobile și alte dispozitive care emit câmpuri electromagnetice. De la cel mai banal aparat casnic, veioză, cuptor cu microunde, computer și până la mijloacele de comunicație, totul se face cu ajutorul energiei electrice și a câmpurilor electromagnetice. Din nefericire, am ajuns să trăim într-un păienjeniș invizibil de radiații, iar impactul lor asupra organismului uman este devastator. Dar cine ar putea să evalueze exact cum este afectată funcționarea celulelor pe termen scurt și lung? Și unde ne vor duce toate astea? Reușește organismul nostru să se adapteze într-un mediu tot mai poluat cu frecvențe străine corpului nostru? Acest lucru ar trebui să se reflecte în starea de sănătate a populației, în schimb ne confruntăm mai mult ca niciodată cu valuri de îmbolnăviri – tumori cerebrale, leucemie, cancer mamar, tulburări hormonale severe și așa mai departe. În acest context, preocuparea noastră trebuie să se îndrepte spre aflarea unor metode și dispozitive adecvate de protecție împotriva efectelor produse de smogul electromagnetic.

Ce poţi face pentru a te proteja?
•    În primul rând, nu crede orbeşte ce ai citit aici. Caută singur informaţii despre pericolul radiaţiilor electromagnetice. Află cum te pot afecta radiaţiile neionizante emise de telefonul mobil şi de antenele GSM amplasate pe clădiri.
•    Informează-i şi pe cei dragi! Arată-le că problema tumorilor cerebrale cauzate de telefoanele mobile este mult mai gravă decât lasă mass-media să se înţeleagă şi că în unele ţări companiile de telefonie mobilă sunt acţionate în justiţie pentru dezastrele provocate la nivelul sănătăţii oamenilor. Sunt date în judecată şi plătesc despăgubiri. Păcat că banii nu mai sunt o consolare în momentul când afli că mai ai de trăit doar câteva luni…
•    Ia-ţi măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor emise de telefonul mobil şi de antenele GSM şi învaţă-i şi pe ceilalţi ce să facă.  AIM Group îți pune la dispoziție VITAL PROTECT, aparat portabil de protecție care contracarează în procent de 90% efectele radiațiilor neionizante. Vom prezenta mai departe și câteva măsuri simple, dar imperios necesare pentru a reduce riscurile expunerii la radiațiile electromagnetice.

Cum să foloseşti telefonul mobil în siguranţă
protectie impotriva radiatiilor•    Poartă cu tine în permanenţă un dispozitiv special de protecţie împotriva radiaţiilor neionizante şi ţine-l cât mai aproape de corp. Aceasta este prima şi cea mai importantă măsură de protecţie!
•    Redu timpul de expunere la radiaţiile emise de telefonul mobil!
•    Foloseşte hands-free sau opţiunea speaker aşa încât telefonul mobil să fie cât mai departe de creier!
•    Consumă în mod regulat legume şi fructe! Acestea ajută la fortificarea organismului. Cercetările ştiinţifice demonstrează că anumite fructe, legume şi plante reprezintă surse bogate de elemente fitochimice care pot împiedica apariţia tumorilor canceroase şi a altor boli. Informează-te despre care sunt alimentele care combat cancerul! (află detalii în cartea ALIMENTE CARE COMBAT CANCERUL)
•    Evită să petreci timpul în clădirile pe care sunt amplasate antene GSM şi, mai ales, fereşte-te de ultimele etaje ale unor astfel de clădiri!
•    Închide telefonul mobil pe timpul nopţii.

Licenţa Creative Commons
Telefoanele mobile: bombe cu ceas de AIM Group este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 3.0 Ne-adaptată .

5 comentarii la „Telefoanele mobile: bombe cu ceas”

    1. Asa este. Exista prevederi speciale in legislatie. La noi inca nu s-au preluat aceste initiative, dar exista sanse sa fie abordate si aici. Oamenii incep sa fie tot mai constienti si mai informati cu privire la efectele nespuse ale radiatiilor emise de antenele de telefonie mobila (si implicit de telefoanele mobile). Cert este ca raspunderea si initiativa de a folosi metode de protectie ne apartin si noua, fiecarui individ in parte.

Lasă un răspuns