O combinație de probiotice și un supliment pe bază de plante a prelungit substanțial viața musculițelor de fructe, despre care se știe că trăiesc foarte puțin.
Sintagma „Ești ceea ce mănânci” ar putea fi mai mult decât un slogan cu care ne sperie medicii pentru a ne determina să ne hrănim sănătos.
Știința ne spune acum că, de fapt, suntem ceea ce mănâncă bacteriile care trăiesc în tractul nostru intestinal, lucru care ar putea influența modul în care îmbătrânim. Plecând de la acest deziderat, oamenii de știință din cadrul Universității McGill au hrănit musculițele cu o combinație de probiotice și un supliment pe bază de plante numit Triphala și astfel au reușit să le prelungească viața cu 60% și să le protejeze împotriva bolilor cronice asociate cu îmbătrânirea.
Rezultatele studiului, publicat în Scientific Reports, se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi științifice ale influenței pe care bacteriile intestinale o pot avea asupra stării de sănătate și, implicit, în prelungirea vieții.
Încetinerea proceselor de îmbătrânire cu probiotice
Concret, cercetătorii au încorporat un simbiotic, obținut prin combinarea probioticelor cu un supliment bogat în polifenoli, în dieta musculițelor. Ca urmare a acestei schimbări în alimentație, musculițele au trăit până la 66 de zile, cu 26 de zile mai mult decât cele care nu au primit supliment. De asemenea, s-au observat mai puține cazuri de rezistență la insulină, rezistență la inflamație și stres oxidativ, caracteristici care grăbesc îmbătrânirea organismului.
„Probioticele schimbă dramatic arhitectura microflorei intestinale, dar nu numai compoziția sa, ci și modul în care sunt metabolizate alimentele. Acest lucru permite ca o singură formulare probiotică să acționeze simultan pe mai multe căi de semnalizare biochimică și astfel să se obțină beneficii fiziologice multiple. Și mai explică de ce formula prezentată în această lucrare are un efect spectaculos asupra mai multor markeri diferiți”, susține Satya Prakash, profesor de inginerie biomedicală la Facultatea de Medicina McGill și autorul principal al studiului.
Cum răspunde corpul uman
În ceea ce privește mecanismele biochimice, cele ale musculițelor sunt similare în proporție de 70% cu cele ale mamiferelor, devenind astfel un bun indicator și pentru ceea ce s-ar aplica foarte bine și la om, mai spune Prakash.
„Efectele la om ar putea să nu fie la fel de spectaculoase, dar rezultatele noastre sugerează că o dietă care încorporează în mod specific Triphala în combinație cu aceste probiotice va prelungi viață menținând în același timp corpul sănătos”, a mai explicat autorul studiului.
Rezultatele spectaculoase pot fi explicate prin existența „axei intestin-creier”, un sistem bidirecțional de comunicare între microorganismele care locuiesc în tractul gastrointestinal – microbiota – și creier. (Microbiota, numită și microbiom, reprezintă ansamblul microorganismelor simbiotice sau patogene care populează un ecosistem sau habitat (în cazul de față omul). Termenul „microfloră” este incorect utilizat în locul celui de microbiotă cu referire la ansamblul microorganismelor dintr-un mediu dat).
De altfel, în ultimii ani, studiile au arătat că axa intestin-creier este implicată în modificări neuropatologice și într-o varietate de afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil, neurodegenerarea și chiar depresia.
Ce conține Triphala
Suplimentul pe bază de plante utilizat în studiu, Triphala, este o formulă obținută din amalaki, bibhitaki și haritaki, fructe utilizate ca plante medicinale în Ayurveda, o formă de medicină tradițională indiană.
Susan Westfall, fost doctorand la McGill și cel de-al doilea autor principal al studiului, susține că ideea de a combina Triphala și probiotice i-a venit după ce a studit timp îndelungat produsele naturale derivate din medicina tradițională indiană și impactul lor asupra bolilor neurodegenerative.
„La începutul acestui studiu, noi doar am sperat că prin combinarea dintre Triphala și probiotice am putea obține beneficii fiziologice mai bune decât prin utilizarea lor individuală, dar nu ne-am imaginat un rezultat atât de spectaculos”, a precizat Susan Westfall, care în prezent lucrează la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York, SUA.
Având în vedere efectele fiziologice largi ale acestei combinații dintre probiotice și Triphala, Satya Prakash are speranțe că noua formulă experimentată cu succes în laborator ar putea fi folosită cu rezultate bune în tratamentul diabetului, obezității, neurodegenerării, inflamației cronice, diabetului, sindromului de intestin iritabil și chiar în cancer.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .