În Evanghelia după Matei (2:11), magii (craii) de la Răsărit, călăuziţi de stea, căutau pe Pruncul Iisus şi pe Mama Lui. Ajungând la Betleem, au căzut la picioarele Lui, I s-au închinat, aducându-I ca daruri: aur – ca unui împărat, tămâie – ca unui muritor, smirnă – ca unui Dumnezeu.
Darurile încărcate de semnificaţie euharistică veneau din plan profan: aurul, smirna şi tămâia erau cele mai preţioase remedii pentru sănătatea sufletului şi a trupului, cunoscute la vremea aceea.
S-a pierdut această cunoaştere? Nu. Doar noi am uitat de ea. Ceea ce nu se poate spune şi despre specialiştii în medicină naturistă, care ţin la mare preţ, şi în zilele noastre, cele trei leacuri magice.
O voce autorizată în domeniu, Denise Whichello Brown, autoarea volumului “Aromaterapia”, ni le recomandă sub cea mai plăcută formă: aromaterapia cu uleiuri esenţiale.
AUR COLOIDAL SAU CURCUMA?
Întrebarea se justifică: aurul coloidal era, în vremuri străvechi, un remediu reputat împotriva artritei reumatoide, a anemiei, a bolii Alzheimer şi un stimulent preţios (la propriu şi la figurat) al imunităţii.
Studiile recente confirmă, aşa că ştiinţa modernă redescoperă aceste virtuţi ale aurului împărătesc. Pe de altă parte, se pare că aurul pomenit în Evanghelia lui Matei ar fi fost, de fapt, un condiment extrem de scump la vremea aceea (de unde ideea rezervării lui pentru uzul frunţilor crăieşti): este vorba despre pulberea de curcuma.
Numită, popular, şofran indian, curcuma este o plantă de culoare aurie. Uleiul esenţial extras din curcuma are efect antiinflamator, aşa că este recomandat în tratamentul inflamaţiilor intestinale cronice (aşa cum este colita ulcerativă), al reumatismului şi al psoriazisului. Este, totodată, adjuvant în tratamentul afecţiunilor oncologice, fiindcă atenuează efectele secundare ale chimioterapiei.
DE CE SĂ STAI SMIRNĂ
Răşina unui mic arbore spinos, ce creşte pe ţărmurile deşertice ale Mării Roşii, smirna are o aromă specială, caldă, relaxantă. Aşa se explică succesul de care se bucură uleiul esenţial din smirnă în combaterea stărilor de nelinişte, anxietate, în prevenirea atacurilor de panică şi a crizelor de nervi. De aici şi expresia (altminteri imposibil de înţeles): ”Să stai cuminte smirnă”!
Smirna este şi remediul ”standard” în perioada Sărbătorilor, fiindcă ajută digestia pusă la grea încercare de mesele festive multiplicate şi prelungite: combate flatulenţa, indigestia și diareea. În plus, tratează bronşita, răceala şi tusea, gripa, are efect antiseptic şi revitalizant, stimulează capacitatea de concentrare şi pune sângele în circulaţie ”la periferie” (rezolvă problema mâinilor şi picioarelor reci).
Leac şi pentru suflet, aroma smirnei alungă gândurile negre şi ispitele, îndemnând spre meditaţie şi rugăciune. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce, în tradiţia creştină, smirna semnifică înfrânarea, înţelepciunea şi smerenia, ai primit răspunsul.
TĂMÂIE ŞI TĂMÂIERE
Tot o răşină uleioasă, produsă de un arbust cu nume predestinat – Boswellia sacra -, din ţinuturile Omanului, Yemenului şi Somaliei, tămâia are o aromă caldă şi picantă totodată.În unda de siaj a vechii medicine populare, medicina naturistă din zilele noastre ”redescoperă” uleiul esenţial de tămâie, cu proprietăţile sale decongestionante şi expectorante, cu efectele benefice în tratamentul colitei ulceroase, al infecţiilor intestinului gros, al afecţiunilor articulare şi respiratorii. Iar cercetările din ultimii ani au scos la lumină şi faptul că tămâia conţine o substanţă ce distruge celulele canceroase. Şi, mai presus de orice, plutind în cupola bisericilor sau în aerul casei tale, aroma de tămâie te ajută să-ţi regăseşti pacea sufletească.
TEHNICI DE AROMATERAPIE
- Cum poţi folosi uleiurile esenţiale de aur, smirnă şi tămâie, ca să reverse asupra ta toată încărcătura lor benefică?
- Alegi uleiul esenţial adecvat problemei de sănătate pe care vrei să o tratezi, agiţi bine flaconul, pui şase picături într-un vas împreună cu o lingură de ulei vegetal şi torni amestecul în cada cu apă caldă. Te relaxezi în baie, 20-30 de minute.
- Amestecul de uleiuri (esenţial şi vegetal) se poate aplica şi direct pe corp (ideal a fi să se facă şi un masaj relaxant), înainte de a intra la duş.
- În uz intern, se pun 3-4 picături de ulei esenţial într-un vas cu apă fierbinte şi se fac inhalaţii (acoperind capul cu un prosop). Sau…
- Se lasă să ardă mocnit, pe o tavă încinsă, o bobiţă de smirnă sau tămâie şi se inhalează fumul care se ridică în aer.
- Alte variante: se stropesc perna de dormit, bluza de pijama, batista cu două-trei picături de ulei de curcuma, smirnă sau tămâie ori se toarnă câţiva stropi în difuzorul pentru aromaterapie.
„Leacuri magice de Crăciun: aur, smirnă și tămâie” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .