”Ești o dudă!”. O injurie? Da de unde, e flaterie curată: în fiecare dudă Mama Natură a strecurat un mini maxim rezervor de sănătate. Atenție însă la principala contraindicație: pătează! Ocolește duzii grei de rod în drumurile tale prin oraș. Culege cu răbdare fructele alburii ori negricioase, mustoase, doldora de vitamine și minerale. Dar și frunzele pe care fitoterapeuții pun mare preț.
Moms alba, Morus nigra – duda albă, duda neagră.
Ambele cu origini străvechi asiatice, legate, pe meleagurile noastre, mai mult de culturile de… viermi de mătase. Câh! Una din primele mele amintiri din copilărie este legată de o astfel de crescătorie de viermălăi, unde mergeam cu mama. Jobul ei era să preia banii rezultați din vânzarea gogoșilor de mătase și, cum nu avea cu cine să mă lase acasă, mă lua uneori cu ea.
Mă uitam cu teamă și repulsie, din pragul ușii, la podeaua acoperită cu strat gros de frunze de dud, răscolit de ”mușteriii” hidoși (părerea mea, de copil), ce aveau să țeasă fire gingașe de mătase. Dar merita să zăbovesc în prag, pentru parfumul extraordinar al frunzelor proaspete!
Alba-neagra din copac
Moms alba, Morus nigra vor fi digerând greu, în zilele noastre, injuriile citadinilor care alunecă pe fructele strivite sub picioare. Adevărul este că nu trebuiau plantați, și încă în număr atât de mare, în oraș! În principal pentru că se risipește un depozit important de nutrienți valoroși. Începând cu antocianina și resveratrolul, atu-urile forte ale popularei dude: doi polifenoli (substanțe cu rol antioxidant, angajate în lupta împotriva îmbătrânirii precoce), care protejează organismul de afecțiuni neurologice (reglând ”schimbul de informații” dintre neuroni), combat procesele inflamatorii, previn dereglările hormonale și blocajele din circulația sangvină, reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul colesterolului, reducând riscul de afecțiuni cardiace.
Mix de vitamine și minerale
Și capitolul vitamine este excelent reprezentat în pulpa zemoasă a dudelor: vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina E, vitamina K fortifică imunitatea generală, protejând organismul de infecții și stabilesc relații de bună vecinătate și cooperare fructuoasă cu minerale prețioase (fier, calci) și cu o mare cantitate de fibre, ce asigură buna funcționare a sistemului digestiv.
Aguda și… lumina ochilor
Nu este nici o glumă, dudele (numite popular și agude) mai conțin și carotenoizi (luteină și zeaxantină) care au, în fișa postului, protejarea expresă a acestui organ complex și delicat – ochiul -, împotriva acțiunii radicalilor liberi (molecule-transportor al procesului de îmbătrânire).
Și noi ce mâncăm, ce bem?
Mâncăm fructele de dud și bem infuzii preparate din frunze. Pentru că:
• fructele dulcege, numai bune pentru debutul micului dejun, sunt burdușite de nutrienți valoroși: rezveratrol (cel mai puternic antioxidant natural), glucide, pectine, vitamine, caroten vegetal, antocianină, tanin, magneziu, fosfor, fier, potasiu și mangan – un melange care, spun nutriționiștii, este în stare să furnizeze energie cel puțin pentru prima parte a zilei
• frunzele dudului conțin acid folic, beta caroten, minerale, tanin aspartic, arginină, acizi organici – un mix ce menține glicemia în limite sănătoase, reglează activitatea intestinală, prevenind și tratând tulburările de tranzit, gastrita, ulcerul gastric și duodenal; beneficiezi de toți nutrienții amintiți dacă bei 2-3 infuzii pe zi: două linguri de frunze proaspete se pun într-o cană (250 ml) cu apă adusă la temperatura de fierbere, se acoperă cana și se lasă la infuzat 10-15 minute.
Grăbește-te, dudele sunt pe rod!
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .