În fiecare an, de cum se lasă frigul, ai aceeași veche problemă: ți se înfundă nasul, îți și curge, nu mai poți să respiri cum trebuie, situația agravându-se în special în timpul nopții. Vestea bună e că există câteva metode simple și naturale de tratament și ameliorare a simptomelor, pe care le poți încerca chiar acasă.
1. Baie fierbinte
Aerul umed și vaporii calzi din timpul băii ajută la fluidizarea și eliminarea ușoară a secrețiilor, desfundă nasul și ușurează respirația. Poți face un duș sau o baie sau poți pur și simplu să stai cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apă fierbinte. Pentru un efect mai rapid, în vas poți pune și 2-3 pliculețe de ceai de mușețel.
2. Inhalații cu uleiuri esențiale
Sunt mai multe uleiuri care te ajută să ai din nou o respirație ușoară: cel de brad balsamic, de cajeput, de eucalipt radiata (foarte bun pentru desfundarea nasului și inhibarea secrețiilor), de molid negru (pentru degajarea căilor respiratorii), de pin silvestru (un bun antiseptic și antiinflamator), ravintsara (are proprietăți antivirale, foarte bun în eliberarea respirației și dezinfectarea căilor respiratorii) și, bineînțeles, uleiul de mentă, foarte des folosit în inhalații pentru ușurarea respirației. Le poți folosi diluate în apă fierbinte (doar câteva picături) pentru inhalații sau poți pune seara, înainte de culcare 3-4 picături dintr-unul din aceste uleiuri esențiale pe un prosop umed, pe care să îl așezi apoi pe noptieră, aproape de capul tău.
O rețetă simplă pentru desfundarea nasului ne-o oferă Marie-Noelle Pichard: pune într-un vas cu apă fierbinte 2 picături de ulei esențial de eucalipt și una de mentă. Acoperă capul cu un prosop gros și inspiră aburii fierbinți.
Uleiurile esențiale funcționează foarte bine și atunci când sunt folosite în masaj: ”pentru ușurarea respirației – masați toracele pentru a degaja bronhiile: 8 picături de ulei esențial de brad, 6 picături de ulei esențial de niaouli, 6 de eucalipt radiata în 30 de ml de ulei de masaj.” (Marie-Noelle Pichard)
3. Ceapa și hreanul
Nu ai în casă uleiuri esențiale? Nu-i nimic, taie sau zdrobește o ceapă și inspiră de câteva ori mirosul pe care îl degajă. Un alt remediu naturist foarte eficient și folosit pentru desfundarea nasului este hreanul. Ia o rădăcină de hrean și dă-o pe răzătoare, apoi inspiră profund mirosul puternic, atât cât poți suporta.
4. Compresele calde
Aplică pe față, pe nas, zona sinusurilor și pomeți un prosop înmuiat în apă cât mai caldă și stors bine. Dacă e mai fierbinte decât poți suporta, lasă-l puțin să se răcească. Repetă de câteva ori pe zi. Te scapă de dureri și desfundă nasul.
5. Soluțiile cu sare
În loc de picăturile nazale din farmacii, ce ar fi să folosești o soluție naturistă preparată chiar de tine? Mai întâi fierbe o cană cu apă. Las-o să se răcească, dar nu de tot, căci trebuie să rămână călduță. Pune apoi o linguriță de sare de mare și așteaptă să se dizolve. Cu o pipetă, pune una-două picături de soluție în fiecare nară. În loc de sare poți folosi bicarbonat de sodiu.
6. Vasul lui Neti
E o metodă de irigare nazală la domiciliu, cu ajutorul unui vas special conceput pentru curățarea sinusurilor. Se prepară o soluție salină dintr-o jumătate de linguriță de sare de mare, ( opțional aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu) dizolvată în 500 ml de apă fiartă și răcită. Se pune amestecul în vas. Stai deasupra chiuvetei, înclină capul într-o parte, pune irigatorul cu gura de scurgere pe nara de sus și toarnă ușor astfel încât soluția să curgă pe nara cealaltă. Repetă de câteva ori, suflă nasul, apoi schimbă nara. În tot acest timp, respirația se face pe gură. Înainte de a încerca această metodă, cere acordul medicului și discutați în amănunt modul de realizare.
Ce să faci să nu ți se mai înfunde nasul
- Hidratează-te cât mai bine – e vorba atât de un consum optim de apă, cât și de ceaurile calde de plante (busuioc, cimbru) care ajută la subțierea mucusului și împiedică blocarea sinusurilor.
- Dormi cu capul mai sus decât restul corpului
- Folosește un umidificator pentru a evita uscarea nărilor
- Consumă mai multe alimente cu rol în întărirea sistemului imunitar
Acum că am aflat câteva remedii naturiste pentru o respirație ușoară, ne putem bucura de sezonul cu zăpadă. Să ne îmbrăcăm bine totuși și să consumăm mai multe lichide calde!
„Cum să ne desfundăm nasul acasă, simplu și fără medicamente” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .