Sari la conținut

Artrita: cauze, simptome și remedii

Eu știu cum e, că am pățit-o. Taman când nu era cazul să se întâmple (ca și cum ar fi cazul vreodată!). O dată au fost degetele mâinii drepte, altădată a fost articulația cotului, altădată articulația umărului. De fiecare dată la fix: eram de serviciu, singură în redacție, cu dead-line două pagini jumate de ziar. Deci depun mărturie în cunoștință de cauză: dacă trebuie să miști articulația, doare.

Cât de tare? Păi fiecare mișcare este un chin. Articulația este inflamată, tumefiată, rigidă, caldă. Care articulație? Oricare. Mono, oligo, poli: o singură articulație afectată (monoartrită), două-maximum patru articulații afectate (oligoartrită), patru sau mai multe articulații afectate (poliartrită). Simetrică, de cele mai multe ori, sau asimetrică, mai rar. La mine, slavă Domnului!, asimetrică a fost. Sunt, așadar, o raritate? Dacă da, sunt și în bine (apropo de asimetrie), și în rău: pe mine m-a chinuit artrita zi și noapte, în condițiile în care definițiile medicale spun că suferința este răscolită mai ales noaptea.

Cât ține durerea

De la câteva zile, până la șase săptămâni, dacă este ”doar” o artrită acută. Sau de la șase săptămâni până la trei-patru luni, în cazul arteritelor cronice, cele care nu se vindecă, trebuie tratate toată viața, având perioade se remisie și perioade de reactivare.

Ce o provoacă

Inflamația și durerea sunt provocate de acumularea intraarticulară a unui lichid. Extras prin puncție și analizat, el indică și cauza artritei: un traumatism (artrită posttraumatică), solicitarea excesivă a articulației (cazul meu – boală profesională, ca să zic așa!), infecție produsă de o bacterie, un virus sau o ciupercă (artrită infecțioasă, septică sau bacteriană), acumularea de cristale de acid uric (în principal din cauza consumului excesiv de purine – ficat, macrou, vin, bere), o boală autoimună (artrita reumatoidă, în care organismul îşi atacă propriile ţesuturi), afecțiuni neurologice, probleme ale sistemului imunitar, deficiențe ale metabolismului, cauze genetice (artrită psoriazică) etc.

Medicii vorbesc despre multe tipuri de artrită – între o sută și două sute.

Cum se alină suferința

Diagnosticarea începe cu examinarea medicală a articulației și continuă cu analize de laborator: sânge, urină, lichid articular (sinovial). Apoi imagistica medicală – radiografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică, ultrasunete (ecografie) – îi vorbește specialistului despre starea osului, a cartilajului, a țesuturilor moi.

Schema de tratament

Când inflamația și tumefacția sunt îngrijorătoare, articulația este imobilizată, pentru a fi pusă în repaus.

Analgezicele calmează durerea, iar antiinflamatoarele nesteroidiene (sub diverse forme: pastile, geluri, creme) reduc inflamația. Fizioterapia, kinetoterapia, masajul potențează tratamentul medicamentos. Iar în artrita reumatoidă se apelează la intervenții chirurgicale de ”corectare” a articulației suferinde.
Medicina naturistă vine în ajutor prin reflexoterapie, acupunctură, homeopatie, balneoterapie, hidrokinetoterapie, fitoterapie.

Și alimentația este reorientată spre nutrienții care reduc rigiditatea articulațiilor și durerea asociată: alimente bogate în fibre (fructe – mere, pere, kiwi, fructe de pădure; legume – varză, conopidă, broccoli, roșii, usturoi, dovlecei; cereale – orez brun, orz, ovăz, tărâțe) și în acizi grași Omega-3 (somon, sardine, hering, ton și hamsii, gălbenuș de ou, semințe și ulei de in, spanac, rucola, nuci).

Trei plante de leac

Primul reflex, când ne supără ceva, orice, trupește sau sufletește, este să ne pregătim un ceai. Bun reflex – spune dr. Cristina Bălănescu, medic primar competență în medicină alternativă. Și ne recomandă trei plante medicinale care alină chinul articulațiilor:

frasin: pregăteşte-ţi o infuzie din două linguriţe de frunze şi foi de frasin, la 500 ml de apă clocotită; ia vasul de pe foc, acoperă-l şi lasă planta să infuzează 15 minute; bea infuzia în 3 reprize, câte una după fiecare masă principală

osul-iepurelui: prepară un decoct dintr-o lingură de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă; lasă să fiarbă 20 de minute, strecoară şi consumă ceaiul astfel obţinut la fel ca în cazul infuziei din frasin: 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă principală

salcie: trebuie să obţii un macerat alcoolizat; pentru aceasta, torni 4 linguri de pulbere de scoarţă într-un litru de vin şi depozitezi vasul la temperatură constantă, timp de 14 zile; la final strecori lichidul, îl torni în recipienţi de mici dimensiuni şi de culoare închisă şi bei câte un păhărel pe zi (50 ml), după principalele mese.

De asemenea, un foarte bun adjuvant în ameliorarea problemelor corelate cu artrita este Bio Synergy. Ședințele zilnice (minim jumătate de oră pe zi) readuc confortul și odihna, contribuind la accelerarea proceselor naturale de regenerare ale corpului. Având la bază soluție de aur coloidal, Bio Synergy induce vibrațiile vindecătoare ale acestui metal prețios la cel mai profund nivel în organism, stimulând forța vitală și toate organele să funcționeze la parametri optimi. Astfel, inclusiv problemele și durerile cauzate de artrită sunt mult ameliorate și, în etape incipiente, le combate total. Află mai multe detalii despre Bio Synergy aici: https://www.aimgroup.ro/produs/bio-synergy/

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Un comentariu la „Artrita: cauze, simptome și remedii”

  1. Este prima data cand citesc ca un consum excesiv de purine se obtine prin consumul de vin sau bere: „în principal din cauza consumului excesiv de purine – ficat, macrou, vin, bere”… si totusi unul din leacuri este un macerat in vin „câte un păhărel pe zi (50 ml), după principalele mese” (as fi spus eu „dupa o masa principala”, sa nu inteleaga doritorii altceva, in cazul in care au mai multe mese principale intr-o zi :))

Lasă un răspuns