Obosit, stresat, cu moralul în bernă? Stop! Nu-ţi mai plânge de milă. Intră într-un program complex de revitalizare: Qi gong, detoxifiere, oligoterapie, osteopatie şi alte metode naturale de reîncărcare a bateriilor şi colorare a zilelor cenuşii de toamnă-iarnă în cea mai optimistă nuanţă de roz.
1. Baie cu sare de epsom, pentru destindere
Sare amară, pură, naturală, constituită din sulfat de magneziu şi numită în trecut ”sarea medicului”, sarea de Epsom activează procesele de detoxifiere din corp. Încălzeşte şi calmează, permiţând muşchilor şi articulaţiilor să se destindă.
Cum procedezi
Lasă apa să curgă în cadă până când ajunge la nivelul ombilicului tău, nu mai mult, pentru a permite corpului să producă propria căldură. Amestecă în apă 500 g de sare de Epsom şi masează-ţi corpul uşor, cu o mănuşă sau o lufă, începând de la picioare. Simţi cum transpiri? Este normal. După 15 minute ieşi din cadă şi înfăşoară-te într-un halat de baie flauşat.
2. Extensii Qi Gong, pentru ”Reunificare”
Ţi-e bine cunoscută senzaţia chinuitoare că eşti ”tăiat în două” – pe de o parte – spatele rigid, pe de alta – abdomenul balonat şi picioarele ”moi”. Un gest inspirit din vechea tehnică taoistă de dezvoltare spirituală Qi gong te poate ajuta să te ”reunifici”.
Cum procedezi
Stând în picioare, inspiri profund, aducând mâinile, cu palmele întoarse spre abdomen, în zona bazinului, şi apleci încet trunchiul pe spate, ridicând concomitent braţele şi privirea. Când mâinile ajung la nivelul pieptului, întorci palmele spre exterior şi expiri. Apoi întinzi braţele în lateral, cu palmele întoarse spre sol. Te apleci în faţă cât poţi de mult. Apoi inspiri, îndoind genunchii şi ridicându-te lent, ţinând, în continuare, braţele în cerc. Repetă exerciţiul de încă două ori.
3. Masaj ombilical, pentru detoxifiere
Masajul executat în jurul ombilicului, de două ori pe săptămână, folosind uleiuri esenţiale de lămâie şi grapefruit, reduce senzaţia de baloanare.
Cum procedezi
Pentru maximum de efect, asociază masajul acesta cu fitoterapia. Ai nevoie de apă florală de ienupăr, care drenează rinichii ((iei câteva înghiţituri pe zi) şi de apă florală de salvie, care revigorează circulaţia sangvină (diluezi 10 ml în 1,5 litri de apă şi ţii picioarele 20-30 de minute în această baie). După fiecare masă, bea o infuzie de mentă, soc şi rădăcină de păpădie, un mix ce relansează procesul de eliminare a toxinelor din organism.
4. Oligoterapie, pentru reincărcarea bateriilor
Oligoterapia dă rezultate optime în reîncărcarea energetică a organismului.
Cum procedezi
De patru ori pe săptămână, timp de o lună, iei dimineaţa, pe stomacul gol, respectând dozajul din prospect, următoarele oligoelemente:
-
mangan: dacă te trezeşti dimineaţa foarte greu
-
mangan şi fier: dacă seară de seară te doboară oboseala – în jurul orei 20.00 nu-ţi doreşti nimic altceva, decât să ajungi mai repede în pat
-
zinc, nichel, cobalt: dacă te ia moleşeala în miezul zilei (simţi nevoia să te retragi pentru… o siestă)
-
zinc şi fier: dacă ai căderi de tonus (momente când te simţi la capătul puterilor, fără să fi făcut un efort semnificativ).
5. Masaj Shiatsu, pentru deblocarea energiilor
Slăbirea harei, centrul energiei vitale spirituale şi fizice, în practicile japoneze, localizat în abdomen, exact sub ombilic, deschide poarta tensiunilor nervoase şi blocajelor energetice. Pentru repune hara în drepturi, trebuie să apelezi la un terapeut specializat în masaj shiatsu.
Cum procedezi
Întins la orizontală, te supui masajului profesional, urmând indicaţiile pe care ţi le dă terapeutul (expiri cu forţă, pentru a readuce sensibilitatea în bazin etc.). Degajând respiraţia abdominală şi cea diafragmatică, masajul eliberează tensiunile lombare; stimulând circulaţia sangvină, drenează şi ajută sistemul digestiv. O terapie completă şi eficace.
6. Osteopatie, pentru purificare
Osteo, pentru asanarea organismului? Poate suna surprinzător, dar această metodă este chiar reuşeşte să ”desfunde” organele însărcinate cu filtrarea şi eliminarea toxinelor – ficatul, rinichii, intestinul subţire. Dacă sunt supraîncărcate, aceste organe îşi fac prost treaba şi alte sisteme preiau sarcina lor, producând deşeuri – plămânii produc halenă, pielea produce acnee. Tot atâtea semnale că sistemul visceral este sufocat.
Cum procedezi
Şi în acest caz te laşi pe mâna unui terapeut specializat – osteopatul. El acţionează prin tehnici manuale blânde, de mare rafinament, redând mobilitatea viscerelor, destinzând ligamentele care le unesc de diafragm şi asigurând o bună digestie. Procedura poate fi puţin dureroasă, dar perfect suportabilă. Specialiştii garantează că, în medie, după trei şedinţe (una pe săptămână), ”maşina” porneşte din nou.
O idee bună ar fi să asociezi tratamentul osteopat cu o cură de fitoterapie, alegând plante cu efect de drenaj (hrean, rozmarin şi anghinare).
7. Reflexoterapie plantară, pentru buna funcționare a întregului organism
Un corp încărcat de toxine reacţionează prost la stres, frig, oboseală, carenţe alimentare. Reflexoterapia este soluţia blândă.
Cum procedezi
Mai întâi trebuie să fii atent la ceea ce simţi: simptome ca insomnia şi apetitul vorace te anunţă că un anumit organ este saturat sau epuizat şi că trebuie stimulat pentru a normaliza funcţionarea întregului organism.
Pasul următor: începi o ”cură” de reflexoterapie plantară, într-un cabinet specializat.
Reflexoterapia se bazează pe principiul corelaţiei dintre organe şi tălpi: mai exact, fiecărui organ şi fiecărei funcţii (digestive, respiratorii etc.) îi corespunde un punct precis de pe suprafaţa tălpilor. O cartografie minuţioasă a sistemului nervos, pe care reflexoterapeutul o cunoaşte la perfecţie. El va stimula, prin apăsare, punctul corespunzător organului în dificultate şi organelor aflate în legătură cu acesta (de exemplu, dacă este stimulat ficatul, trebuie drenaţi şi rinichii).
Rezultatul: chiar de la prima şedinţă te simţi mai bine în propriul corp, ca şi cum activitatea lui ar deveni mai ”fluidă”. Ceea ce se şi întâmplă, în fapt, pentru că energiile au fost deblocate şi au drum liber, fără restricţii şi opriri intempestive la vreun ”semafor”.
Sursa: www.marieclaire.fr