Sari la conținut

5 afecțiuni frecvente tratate cu plante medicinale

 

Plantele îți sunt aliate în mai toate problemele de sănătate: pot ameliora simptomele, grăbesc vindecarea, îmbunătățesc funcțiile organismului. Însă pentru problemele de sănătate severe este important să consulți un medic de specialitate. Remediile despre care vom vorbi în continuare nu trebuie să înlocuiască tratamentul alopat atunci când acesta este absolut necesar.

1. Amigdalita

Este o infecție sau o inflamație acută sau cronică a amigdalelor palatine. Se manifestă prin durere la înghițire, dar pot apărea și febra, congestia nazală sau durerile de cap. Cauzele pot fi atât virale, cât și bacteriene, de aceea este necesar un consult medical pentru stabilirea corectă a diagnosticului și tratamentului. Pe lângă acesta, natura ne dă și ea o mână de ajutor cu câteva plante cu rol dezinfectant și antiinflamator.

Gargara este cea mai indicată în acest caz, iar florile de mușețel, cimbrișorul, frunzele de salvie, frunzele de nalbă mare, capsulele de mac, rădăcina de cerențel fac o echipă excelentă pentru ameliorarea simptomelor datorită proprietăților fie dezinfectante, fie emoliente, fie astringente. Se face gargară cu infuzie din 2 lingurițe de amestec la o cană de apă. Dacă nu ai toate aceste plante, poți prepara un amestec din părți egale de flori de levănțică, flori de mușețel și cimbrișor. Faci infuzie din 2 lingurițe de amestec la o cană de apă și apoi gargară. Coaja de salcie este și ea de ajutor atunci când e folosită sub formă de decoct preparat din 4 linguri de coajă la o cană de apă. După aceea se face gargară.

În faza incipientă, amigdalita se poate trata și cu polen, propolis sau lăptișor de matcă.

 

2. Cistita

Este o inflamație a vezicii urinare din cauza bacteriilor ce pătrund prin uretră. Se manifestă prin durere la urinare sau imediat după urinare, cu senzație de arsură, nevoia frecventă de a urina și durere în zona abdomenului inferior. Mai pot apărea dureri de spate în zona rinichilor, febră sau vărsături și uneori chiar urme de sânge în urină. Consultul medicului este absolut necesar, însă pe lângă tratamentul clasic, plantele medicinale cu prorpietăți antiseptice și diuretice ajută și grăbesc vindecarea:

Florile de mușețel – infuzie dintr-o lingură de flori la o cană; se beau 2-3 căni pe zi

Florile de coada șoricelului (acțiune dezinfectantă) – infuzie din 2 linguri de flori la ½ l apă. Această cantitate se bea în cursul zilei.

Florile de soc (diuretice și antiseptice) – infuzie din 2 lingurițe de flori la o cană de apă; 3-4 căni pe zi.

Frunzele de merișor (acțiune diuretică și antiseptică) – decoct din o linguriță de frunze la o cană de apă; 2 căni pe zi. Un praf de bicarbonat de sodiu va mări alcalinitatea.

Semințele de in (efect emolient) – în 100 ml de apă se pun la macerat o linguriță de semințe de in, se adaugă o felie de lămâie și se lasă de 30 de minute.

Mugurii de pin (dezinfectant) – din o linguriță de muguri de pin se face infuzie la o cană de apă; 2-3 căni pe zi.

 

3. Gastrita hiperacidă

Se manifestă prin dureri și vărsături provocate de inflamația mucoasei ce căptușește stomacul. Se vor folosi plante cu principii active slab alcaline, cu rol calmant, antiinflamator și cicatrizant.

Ceai gastric cu acțiune calmantă: flori de salcâm (înlătură senzația de arsură la stomac ), rădăcină de tătăneasă (acțiune cicatrizantă), coada calului, rădăcină de valeriană (împotriva spasmelor), mătăciune (calmează durerile și favorizează eliminarea gazelor intestinale, favorizează digestia gastrică) – se face infuzie din o lingură de amestec la o cană de apă și se beau 2-3 căni pe zi, la o oră după mese.

Ceai gastric cu rol cicatrizant: rădăcină de tătăneasă (cicatrizant și calmant), flori de gălbenele, flori de mușețel, flori de coada șoricelului, sunătoare (proprietăți cicatrizante) – se face infuzie din o lingură de amestec la o cană de apă și se beau 2-3 căni pe zi, între mese.

Aceste preparate se beau neîndulcite!

În formele incipiente de gastrită, florile de salcâm sunt de mare ajutor, căci calmează senzația de arsură la stomac și pot fi folosite și în cure pe termen lung. Se face infuzie din 2 lingurițe de flori la o cană de apă și se beau 2 căni pe zi. Frunzele de zmeur ajută la scăderea acidității. Fănică-Voinea Ene (scriitor și specialist în medicină alternativă) recomandă și folosirea uleiurilor în tratarea acestei afecțiuni astfel: 10-20 de picături de ulei de mentă și tot atâtea de ulei de sunătoare, de 2-3 ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale, timp de 1-2 săptămâni pe lună.

ceai 

4. Hipertensiunea arterială

Se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale peste limita normală. Poate fi însoțită de dureri de cap, amețeli, astenie. Pe lângă tratamentul clasic, poți încerca mai multe plante sau combinații de plante care vor ameliora simptomele.

Talpa gâștii este o plantă mai puțin cunoscută, dar cu efecte benefice în tratarea aceastei afecțiuni, căci poate să regleze ritmul cardiac și presiunea sanguină. Din 3 linguri de plantă se face infuzie la o cană de apă și se iau 3-5 linguri pe zi. Sau se poate folosi la prepararea unei tincturi – 20g de plantă se lasă la macerat 7-8 zile în 100 ml alcool de 70 de grade. Se iau 20-40 de picături de 2-3 ori pe zi.

Traista ciobanului e de ajutor în reglarea tensiunii, atunci când prepari o infuzie din 2-3 linguri de plantă la 200 ml de apă. Se iau 4-5 linguri pe zi.

 

5. Hemoroizii

Sunt tumefieri dureroase ale venelor din regiunea rectoanală. Printre cauze se numără: sedentarismul, obezitatea, constipația sau tulburările endocrine.

Frunzele de urzică folosite în această afecțiune au rolul de a opri hemoragiile. Se combină o parte frunze de urzică cu o parte flori de mușețel și se face o infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi.

Din coajă de crușin și flori de coada șoricelului se face un decoct: se pune o linguriță și jumătate de amestec de plante la o cană de apă și se beau 2 căni pe zi, dimineața înainte de masă și seara înainte de culcare.

Pe lângă tratamentul intern, foarte mult ajută și băile sau cataplasmele cu: rădăcină de tătăneasă (decoct făcut din 4-5 linguri la o cană de apă), coajă de salcie (decoct preparat din 40 g la un litru de apă), murguri de plop (infuzie făcută din 15-20 g de muguri la un litru de apă), frunze de mur (infuzie din 2 linguri la o cană de apă).

 

Lucrări de referință:

”Plante medicinale și aromatice de la A la Z”, Ovidiu Bojor, Mircea Alexan

”Să ne tratăm singuri – Ghid de terapie naturistă”, Fănică-Voinea Ene

Licenţa Creative Commons
„5 afecțiuni frecvente tratate cu plante medicinale” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns