Primul gând, când te ”împunge” durerea, este să iei ”un hap” de la farmacie? Ca să redevii cât mai repede funcţional (pentru că toţi se aşteaptă să ”funcţionezi” la parametri maximi, şi la serviciu, şi acasă). Un gând cumva de înţeles, dar… păgubos, după cum se va vedea în timp, pe măsură ce se vor acumula efectele secundare ale aşa-numitei medicaţii analgezice clasice (bazate pe chimicale).
Noi îţi propunem să ai mai multă milă de tine! Să te opreşti pentru câteva minute din orice crezi că ai avea de făcut ”chiar acum, fără zăbavă” şi… să pui ibricul cu apă pe foc. Să îţi prepari o infuzie, o cataplasmă, un decoct din ierburi de leac renumite pentru efectul analgezic.
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar specializat în medicină complementară, a selectat 10 tipuri frecvente de durere lesne de calmat acasă, cu ajutorul fitoterapiei.
DUREREA ÎN GÂT
Un suc rece, o îngheţată – tentaţiile irezistibile ale verii se pot solda cu… o garnitură de ghimpi care îţi zgârâie gâtul la fiecare înghiţitură.
Plante de leac
- iarbă neagră: dintr-o lingură de plantă fiartă, 15 minute, în 500 ml de apă obţii un decoct pe care îl strecori şi îl consumi fracţionat, pe parcursul unei zile, până când ”se topesc” ghimpii din gât
- gălbenele: pui la infuzat, timp de 5-7 minute, trei linguri de plantă; strecori şi bei două-trei căni pe zi din ceaiul astfel preparat
- lămâi şi gutui: pune în funcţiune storcătorul de fructe şi ”extrage” sucul cu care vei face gargară de trei-patru ori pe zi.
Alte remedii naturiste
Câteva şedinţe (terapeutul specializat stabileşte câte anume) de acupunctură sau reflexoterapie grăbesc vindecarea. La fel ca şi un tratament homeopat bine ţintit.
MIGRENA (CEFALEEA)
Ştii ce o deosebeşte de banalele dureri de cap? Cele din urmă apar accidental, cea dintâi te vizitează periodic şi aduce cu sine un cortegiu de simptome chinuitoare: stări de greaţă, frisoane, transpiraţii… Şi, odată trecută criza, te lasă stors de puteri, somnolent, apatic.
Plante de leac
- măceş: fricţionează ceafa (zona afectată cu predilecţie de durerile migrenoase) cu tinctură de măceş; masezi dimineaţa şi seara, aplicând câte 25 de picături de tinctură
- mărar: prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze puse în 250 ml de apă în clocot; ia vasul de pe foc şi lasă-l acoperit 3-5 minute; consumă toată infuzia seara, înainte de a merge le culcare sau fracţionat în două doze – una dimineaţa şi una seara, după mese
- salcâm: prepară o tinctură din 100 g de flori de salcâm puse în 100 g de alcool de 70 de grade; lasă planta la macerat 10 zile, apoi strecoară lichidul şi toarnă-l într-un recipient din sticlă de culoare închisă, pe care îl depozitezi într-un loc unde temperatura este constantă; vei lua câte 30 de picături dimineaţa, 10 zile pe lună, atenţie!, în perioda dintre crizele dureroase.
Alte remedii naturiste
Îţi mai pot fi de ajutor şi reflexoterapia, acupunctura, homeopatia – terapii pentru care trebuie să ”te laşi pe mâna” unui specialist în medicină complementară.
DUREREA LOMBARĂ
Este ”apanajul” lombosciaticii: durerea porneşte de la nivelul coloanei lombare şi iradiază de-a lungul membrului inferior, pe latura din faţă.
Plante de leac
- muguri de plop: infuzezi o linguriţă de plantă în 250 ml de apă clocotită, timp de 8-10 minute; strecori şi bei câte trei căni pe zi (în perioada când durerea nu-ţi dă pace)
- coacăz negru şi viţă de vie: îţi faci o mică provizie de extracte de la cel mai apropiat magazin naturist şi iei zi de zi, timp de două luni, câte 50 de picături de extract de muguri de coacăz negru la prânz; şi 50 de picături de extract de viţă de vie seara; o dată terminat tratamentul, faci pauză o lună; după care poţi relua schema
- ulei de iasomie: în 500 ml de ulei de măsline pui 250 g de flori de iasomie, laşi la macerat 14 zile, apoi foloseşti uleiul parfumat pentru a masa zona dureroasă.
Alte remedii naturiste
Acupunctura, acupunctura cu venin de albine, reflexoterapia, masajul terapeutic al spatelui (executat de către un profesionist) şi tratamentul homeopatic îţi sunt, de asemenea, de ajutor.
10 dureri de zi cu zi și leacurile lor de nota 10 de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .