Tu cu ce asociezi acest cuvânt: spiritualitate? Cu un soi de noblețe – în sensul de elevare – a gândirii, simțirii, preocupărilor, țintelor, mizelor? O detașare de ”cele lumești”, în beneficiul… spiritului?
Superdefinție, ce să zic! Tautologică, pleonastică (ca să vezi ce doctă sunt! Și, de dragul impresiei, îmi asum și cacofonia!). Și gândirea/exprimarea ”elevată” sunt semn de spiritualitate, nu-i așa? NU! Nu neapărat…
Ne spulberă pseudodefinițiile – mie și ție – Alain Boudet, profesor, scriitor, doctor în științe fizice și terapeut psihocorporal. Ce pune în loc? O definiție ce pare, la prima lectură, absconsă:
”Spiritualitate înseamnă a fi în conexiune cu Esența noastră profundă”.
”E spus adânc!” – zici? Lăsând la o parte ironia, bine zici. Deci… să forăm în adâncuri!
Triunghiul armonizării cu Universul
”Ființa umană este invitată să se dezvolte plenar, în armonie cu Pământul și cu Universul ” –
postulează dr. Alain Boudet. Și construiește demonstrația pe trei piloni:
1. Știința = înțelegerea forțelor vieții și a forțelor universului.
2. Spiritualitatea = conexiunea cu Esența noastră profundă.
3. Dezvoltarea personală = realizarea obiectivelor în funcție de idealul care ne conduce viața.
Un triunghi conceput (de către Cine, oare?) după principiul vaselor comunicante: ȘSD. În care fiecare laterală se autodefinește prin relație (joncțiune) cu celelalte laturi.
Pe cale de consecință:
”Spiritualitatea nu este un sistem religios sau o filosofie culturală, ci o experiență naturală, care permite ființei să înflorească în toată grandoarea sa” (Alain Boudet).
Original, nu? Domnul profesor propune definiția ca negație: ne spune ce nu este spiritualitatea. Nu este un sistem de credințe și ritualuri religioase, așa cum am crede unii dintre noi. Nu este un ansamblu de cutume (obiceiuri) sociale pe care omenirea le-a elaborat ca să găsească forța de a depăși piedicile, încercările, provocările vieții; și de a înfrunta forțele naturii; și de a controla frica de moarte – un soi de ”cataplasmă culturală”, inventată de fiecare civilizație în parte. În fine, spiritualitatea nu este , în nici un caz!, ”calitatea de a fi spiritual” = amuzant.
Și atunci… ce este deci spiritualitatea ?
”O funcție naturală vie a ființei umane. Independentă de orice credință, religie sau dogmă. Spiritualitatea constă în a recunoaște existența Sinelui veritabil, a Esenței noastre, și în a învăța să ne lăsăm ghidați de ea.”
Calea spre libertate
Spiritualitatea este, așadar, ”descoperirea unei alte dimensiuni a ființei noastre, descoperirea unei laturi grandioase, care nu cere decât să fie dezvoltată prin experiență. Atâta vreme cât suntem conștienți de conexiunea cu ea, ea transformă starea noastră interioară, care devine bucurie pură și libertate”.
Transformă și senzațiile noastre corporale, pentru că acționează asemenea unei Surse de energie și elevează starea de vibrație. Suntem invitați să atigem această stare observând jocurile ego-ului, tentativele sale de a opune rezistență. Și cultivând încrederea în sine și abandonul”.
Concret cum, domnule profesor? De pildă, observându-ne sentimentele și practicând meditația – vine răspunsul.
Spiritualitatea: instrucțiuni de folosire
Atâta timp cât funcționăm în mod automat, îndeplinindu-ne sarcinile una câte una, nu-i lăsăm spațiu vital spiritualității.
Ea apare în viața noastră doar după ce am început să fim cu adevărat atenți la insatisfacții și aspirații, la sentimente și senzații și să ne întrebăm care este adevăratul sens al existenței noastre aici și acum: de ce trebuie să răspund la provocări și contrarietăți? La ce a folosit tot ceea ce am realizat? La ce servește ceea ce fac? Și care este locul meu în această viață?
Dacă ne-am întreba, într-un acces de sinceritate, dacă ”suntem bine”, ne-am surprinde pe noi înșine… recunoscând că suntem făcuți pentru a fi într-un anume loc mai curând, decât în altul.
Ceea ce înseamnă, pe fond, că ”realizăm că există un Eu veritabil și autentic și că suntem sau nu suntem în concordanță cu el. Dacă suntem în concordanță, ne simțim la locul nostru, ne simțim bine. Dacă nu suntem, căutăm cu înfrigurare calea intrării în concordanță, acea cale de pe care ne-au deturnat circumstanțele. Acest Eu este Esența – ne asigură liniștitor Alain Boudet. I se mai spune și Sinele. Acest Sine este mascat sau șuntat de o identitate pe care am construit-o sub influența educației primite. Așa-numita personalitate”.
Revelarea Esenței
Spiritualitatea constă în a recunoaște existența unei Esențe și în a-i permite să se manifeste și să se dezvolte – continuă demonstrația. Cum, concret? ”Începând să o ascultăm. Intrând în dialog cu ea, pentru a ajunge la o cunoaștere intimă și a crea condițiile în care ea poate ocupa locul ce i se cuvine cu adevărat.” Când facem acest demers cu răbdare, perseverență, convingere și încredere deplină, suntem recompensați cu vârf și îndesat. Recompensele se cheamă bucurie, libertate… Și alte lucruri magice.
Redescoperirea Americii
Descoperirea Esenței noastre și a spiritualității seamănă cu explorarea unui ținut necunoscut. Exercițiu de imaginație: ”Închipuiți-vă că trăiți în Europa dinaintea descoperirii Americii. Cunoașteți bine continentul european, cu locuitorii și obiceiurile lui, și vă întrebați dacă există cu adevărat pământuri și dincolo de mare. Unii susțin că nici vorbă, nu poate exista nimic. Îi iau peste picior pe cei care cred că acele teritorii sunt cât se poate de reale și abia așteaptă să se îmbarce, ca să le descopere. ”Realiștii” îi consideră pe ”visători” niște naivi, niște nebuni sau niște oameni care doar fac pe nebunii, ca să pară interesanți.
Poate ești unul dintre cei care ignoră persiflările și urmează chemarea inimii, fără să-i pese de ce vor spune ceilalți? Atunci ești unul dintre cei care cred că cel mai bun mod de a obține un răspuns la orice întrebare este să meargă personal să-l caute. Să vadă cu ochii lor. Acesta este și modul prin care putem descoperi tărâmul nostru interior, Esența noastră: explorând, simțind, observând. Atitudinea pro-experiment este cheia dezvoltării personale.
Pregătirea marelui voiaj spre Sine
Totodată, putem trage învățăminte din experiențele celor care au făcut pionierat – ne încurajează autorul.
”Nimic nu ne obligă să pornim la drum numai pe baza unor zvonuri ce se pot dovedi iluzorii sau fanteziste. Sau să facem călătoria de unii singuri și fără repere. Putem să ne pregătim pentru acest voiaj. Ne putem lăsa ajutați și ghidați în demersul nostru de către cei care au relatat onest experiențele și observațiile lor.”
Cu spirit didactic, prof. Alain Boudet ne ajută să digerăm teoria continuând aplicația practică ”descoperirea Americii”: atunci când Cristofor Columb a anunțat că a descoperit America, oricine ar fi fost îndreptățit să se îndoiască de adevărul spuselor sale. Să presupună chiar că a inventat întreaga istorie. Dar el a adus din Americi, drept dovadă, obiecte, cărți și… amerindieni.
”În același mod, cei care doresc să experimenteze dimensiunea spirituală vor avea un profit clar din întâlnirile cu cei care au parcurs deja drumul respectiv”
(referire la acele ființe luminate care au transmis propriile cunoștințe și au redactat veritabile ghiduri de călătorie spre spiritualitate ca și călătorie spre Sine).
Spiritualitatea este independente de orice credință
Poate, ca primă reacție, ai respinge expozeul domnului profesor, scriitor, doctor în științe fizice și terapeut psihocorporal. Ai spune poate că nu crezi un cuvânt. Replica vine nimicitoare:
”În adevărurile stabilite nici nu este nevoie să credem. Ca proces de descoperire experimentală, spiritualitatea este independentă de orice credință, religie sau dogmă. Este de ajuns să urci în barcă și ai și pornit la drum, ca să o descoperi. În călătoria spirituală este posibil să te mai abați de la cale, să te mai oprești, să faci cale întoarsă o bucată bună de drum și să repornești, pentru a face o abatere și mai mare”.
Morala: oricât vei ezita și vei rătăci, tot vei ajunge la țintă. Este un adevăr stabilit.
Te-ar mai putea interesa:
Cele 7 chei ale împăcării cu sine
Calea toltecă – realizarea plenară a Sinelui
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.