Sari la conținut

Soia – unul dintre cele mai importante alimente cu proprietăți anticancer

  • de

Dacă aș face un sondaj cu întrebarea câtă soia mâncați într-o săptămână, și aici mă refer la derivatele din soia, cei mai mulți dintre voi mi-ar răspunde foarte puțină sau deloc. În mod eronat, leguminoasele precum soia sunt pitite în ghidurile noastre cu piramide alimentare sub titlul „Carne şi înlocuitori ai cărnii”, o clasificare oarecum nedreaptă dacă ne gândim cât de bogate sunt boabele de soia în proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine, minerale şi fibre dietetice.

Sub ce forme consumăm soia fără să știm că o facem?

hamburger-soiaConsumul oficial de soia nu pare a fi chiar atât de mare, dar adevărul este că majoritatea consumăm cantităţi destul de mari de proteine din soia fără să ne dăm seama. Explicația este că produsele pe bază de soia sunt în mare parte „de a doua generaţie”: se găsesc în principal în alimente industriale în care proteinele animale au fost înlocuite sau îmbogăţite prin adăugarea de proteine din soia. Astfel, în loc să fie considerate alimente în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum sunt în Orient, proteinele din soia sunt folosite ca ingrediente mai puţin importante într-o varietate de alte alimente, cum sunt hamburgerii, cârnaţii, lactatele, produsele de panificaţie şi de patiserie şi biscuiţii. Însă nu te amăgi că beneficiezi de nutrienții din soia consumând aceste produse. Soia folosită în acest scop a trecut în prealabil printr-un proces chimic care a distrus toți nutrienții

Soia este un aliment excepţional, cu un potenţial care rămâne în mare parte nefolosit şi neexploatat în societatea noastră. Cu atât mai rău, căci boabele de soia sunt interesante nu doar din perspectivă nutriţională, ci şi din perspectiva combaterii cancerului: ele sunt o sursă extrem de importantă de compuşi fitochimici anticancer, explică cercetătorii Richard Beliveau și Denis Gingras în cartea Alimente care combat cancerul.

Sursă bogată de polifenoli

soia-controverse-cancer-san

Principalii compuşi fitochimici asociaţi cu soia reprezintă o clasă de polifenoli cunoscuţi sub numele de izoflavoni, molecule care au capacitatea de a influenţa o serie de procese asociate cu creşterea necontrolată a celulelor canceroase. Polifenolii sunt prezenţi în multe alte plante şi legume, de exemplu în năut, însă doar în soia se află în cantităţile necesare pentru a avea cu adevărat o valoare nutritivă.

Majoritatea produselor derivate din soia conţin cantităţi considerabile de izoflavoni. Excepție face sosul de soia (în care majoritatea acestor molecule se descompun în îndelungatul proces de fermentare) şi uleiul de soia (adesea vândut în supermarketuri sub denumirea de „ulei vegetal” şi care nu conţine izoflavoni). Cea mai mare concentraţie de izoflavoni se găseşte în făina de soia, în boabele de soia crude sau coapte şi în anumite produse fermentate din soia, cum e miso. Laptele de soia şi tofu conţin, de asemenea, cantităţi considerabile de izoflavoni.

„O caracteristică interesantă şi importantă a izoflavonilor este asemănarea lor izbitoare, la nivel molecular, cu clasa de hormoni sexuali feminini cunoscuţi sub numele de estrogeni. Din această cauză, izoflavonilor li se mai spune şi fitoestrogeni. Majoritatea cercetătorilor interesaţi de potenţialul anticancer al izoflavonilor din soia consideră că genisteina, unul dintre izoflavoni, este principala moleculă care conferă acest potenţial, datorită capacităţii sale de a împiedica acţiunea enzimelor implicate în proliferarea necontrolată a celulelor tumorale, oprind complet creşterea celulelor“, explică cei doi cercetători.

Proprietăți anticancer

Literatura de specialitate menţionează la ora actuală paisprezece studii epidemiologice având ca temă relaţia dintre prezenţa soiei în alimentaţia femeilor şi riscul de cancer mamar. O astfel de legătură a fost sugerată pentru prima dată de rezultatele unui studiu efectuat în Singapore, care a dovedit că femeile sub vârsta menopauzei care consumau cea mai multă soia (55 de grame pe zi sau mai mult) au avut jumătate din riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar pe care îl aveau femeile al căror consum zilnic de soia era sub 20 de grame.

Este necesar însă un anumit nivel al consumului de soia pentru a determina scăderea riscului de apariţie a cancerului mamar. În toate studiile care sugerează un asemenea rol protector, un consum de soia care corespunde unui conţinut de izoflavoni de peste 25 de miligrame este asociat cu reducerea semnificativă a factorului de risc pentru cancerul mamar. În al doilea rând, se pare că factorul principal care ar putea influenţa scăderea ratei de cancer la sân este vârsta la care soia a fost introdusă în alimentaţie.

Consumul de soia din tinereţe poate fi foarte important, deoarece protecţia împotriva cancerului mamar continuă de-a lungul vieţii, chiar şi la femeile al căror consum de soia scade odată cu vârsta. De asemenea, o dietă bogată în soia joacă un rol important și în prevenirea cancerului de prostată.

Controversa privind consumul de soia

soia-controverseDeşi marea majoritate a oamenilor de ştiinţă, medicilor şi nutriţioniştilor sunt de acord că a include soia în alimentaţie reprezintă un factor benefic pentru sănătate, încă există o oarecare controversă privind siguranţa acesteia pentru două grupuri: femeile aflate la menopauză şi femeile care suferă sau au suferit de cancer la sân. Această controversă se bazează pe caracterul slab estrogenic al izoflavonilor. Însă este doar un mit, ne asigură cei doi cercetători.

În cazul menopauzei, nu există nicio dovadă că soia ar fi dăunătoare sănătăţii femeilor, înainte sau după menopauză. Această concluzie este indicată de ratele scăzute ale cancerului în ţările unde se consumă cantităţi mari de soia. Efectul dăunător la care ne referim aici este cel cauzat de consumul substanţelor prelucrate îmbogăţite cu izoflavoni, care au foarte puţine în comun cu alimentele integrale făcute din soia.

Cu privire la cancerul mamar, putem concluziona că un consum moderat de soia, de circa 50-100 de grame pe zi, cantitate corespunzătoare unui aport de izoflavoni de 25-40 de miligrame, nu poate avea decât un efect pozitiv asupra sănătăţii, reducând considerabil riscul de cancer mamar.
SURSA: Richard Beliveau și Denis Gingras, Alimente care combat cancerul.
Creative Commons License
Soia – unul dintre cele mai importante alimente cu proprietati anticancer by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns