Cu siguranţă, toţi cei care au voinţă şi putere să urmeze cu stricteţe regulile Postului Mare, ştiu şi că, pe lângă liniştea sufletească şi eliberarea de gândurile şi problemele ce au pus stăpânire pe minte, Postul face adevărate minuni şi pentru sănătatea organismului.
Încă din cele mai vechi timpuri, înţelepţii vremurilor au ajuns la concluzia că excesele alimentare atrag după sine o mulţime de boli şi afecţiuni. Tocmai de aceea, vechii preoţi, indiferent de religie, au hotărât ca, în funcţie de clima în care trăiau, să impună perioade de regim alimentar pentru curăţarea trupului şi a sufletului. Mai mult, aceştia au constatat că postul negru prelungit, este un ideal moment de reculegere, ce asigură un mediu propice pentru descoperirea răspunsurilor la întrebările despre viaţă, sănătate şi spiritualitate. Astfel, postul poate fi considerat, pe bună dreptate, o perioadă prielnică în care credincioşii să renunţe la alimentele bogate în grăsimi, glucide şi proteine animale, mai ales că abţinerea are şi rezultate vizibile şi demonstrate asupra sănătăţii organismului.
Detoxifiază organismul
NU întâmplător cele două mari posturi de peste an sunt poziţionate strategic, primăvara, înainte de Paşte şi la începutul iernii, înainte de Crăciun. Primul vine, ca urmare a unei ierni lungi, în care alimentaţia este bazată pe alimente de origine animală, bogate în grăsimi şi cel de-al doilea apare ca urmare a unei toamne bogate în produse care ne ajută să ne pregătim pentru sezonul rece. Tocmai de aceea, Postul în care ne aflăm, Postul Paştelui, poate fi un bun prileg pentru a ajuta organismul să se cureţe de toxine. În mod normal, corpul are puterea de a realiza acest proces, de unul singur, fără ajutor din partea noastră. Însă, dietele bogate în carne şi sărace în consumul de fructe şi legume, îngreunează cu mult puterea de a se reechilibra singur. Astfel, postul, prin consumul mare de fructe, legume şi seminţe, ajută organismul să scape de rezidurile acumulate, iar organe precum ficatul şi rinichii să-şi redobândească funcţiile la capacitatea lor maximă.
Înlocuieşte dietele de slăbit
După cum bine ştiţi, orice dietă e bazată, în principiu, pe o alimentaţie echilibrată. Şi în acest caz, Postul ajută enorm, mai ales, dacă ştii exact cum anume să asociezi alimentele şi cum să le consumi. De aceea, nutriţioniştii avertizează că un consum exagerat de cartofi, fasole şi pâine va avea un efect invers. E important să ai un aport optim de proteine: ciuperci, fasole, linte, soia. Atenţie însă, aceasta din urmă trebuie consumată cu moderaţie, deoarece conţine hormoni estrogeni, care, în exces, dăunează organismului. Folosește și cereale ca hrișca și meiul, pe care le poți firbe și prepara cu diverse legume, ca salate. În general, se recomandă o hrană cât mai naturală, bazată şi pe verdeţuri, fructe şi legume care au un număr mic de calorii, iar consumul lor pe o perioadă îndelungată ajută la scăderea în greutate. De asemenea, pentru că aportul de calorii scade, organismul este forţat să consume din depozitele de grăsimi pentru a-şi asigura necesarul zilnic. Rezervele de grăsimi sunt create de organism din cauza excesului de glucoză şi carbohidraţi care sunt, în mod normal, folosiţi ca sursă de energie. În timpul postului, aceste rezerve devin sursa de energie a organismului. Mare atenţie la produsele special de post precum salamul, pateul sau semipreparatele. Acestea conţin aditivi alimentari, care nu te vor ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Ţine bolile cardiovasculare la distanţă
Cele mai recente studii au arătat că odată cu postul şi implicit cu abţinerea de la anumite alimente, apariţia bolilor cardiovasculare este redusă semnificativ. Regimul alimentar bazat pe legume, fructe şi seminţe ajută la scăderea trigliceridelor şi a glicemiei, fapt ce ţine departe bolile de inimă. În plus, perioada de reculegere din post, de linişte sufletească ajută inima să funcţioneze în parametri normali, ferind-o de şocurile stresului şi a impulsurilor nervoase. Mai mult şi rugăciunea este un pansament excelent pentru inimă. Potrivit unui studiu realizat de medicii Centrului Medical al Universităţii Duke din Durham, SUA, la care au participat 4.000 de adulţi, vârstnicii care se roagă o dată pe săptămănă au o tensiune arterială mai bună decât cei care nu au acest obicei. Specialiştii au explicat că rugăciunile influenţează favorabil funcţionarea hipotalamusului, care eliberează substanţe chimice cu rol de scădere a tensiunii arteriale, a tensiunii musculare, a frecvenţei cardiace şi de creştere a capacităţii pulmonare. În urma studiului, s-a constatat că persoanele credincioase au un risc de hipertensiune cu 40 la sută mai mic decât celelalte.
Întâreşte sistemul imunitar şi digestiv
Datorită efortului mic pe care organismul îl depune pentru a procesa mâncarea îngerată în timpul postului, sistemul digestiv este şi el protejat. Fructele şi legumele consumate în post sunt mult mai uşor de digerat de către organism, mai ales dacă acestea sunt mâncate corect, la anumite ore din zi. În plus, energia pe care corpul o depunea până acum în digerarea alimentelor bogate în grăsimi, este canalizată înspre sistemul imunitar. Acesta este întârit atât, datorită procesului descris mai sus, cât şi aportului mare de vitamine şi minerale pe care corpul le primeşte în această perioadă.
Echilibrează sănătatea mintală
Probabil cel mai important aspect pe care postul îl „vindecă” este legat de sănătatea mintală. Un exemplu în acest sens este dat de cei care, odată cu începerea postului Paştelui, „se leagă” la Biserică, să nu mai consume alcool, sau ţigări pe durata celor 40 de zile. Renunţarea la vicii, îi face pe aceştia să-şi prioritizeze trăirile, activităţile şi emoţiile. În plus, s-a dovedit că de-a lungul perioadei postului oamenii au dobândit o mai mare stabilitate emoţională. Un alt studiu a arătat, de asemenea, că postul poate îmbunătăţi funcţiile cerebrale, în special intuiţia, creativitatea şi gândirea profundă, dar numai dacă este ţinut pe o perioadă mai mare de 21 de zile.
Nu trebuie uitat atunci când ne decidem să ţinem postul mare că, în primul rând, îi respectăm regulile pentru pacea noastră sufletească, pentru liniştea interioară şi pentru regăsirea lui Dumnezeu şi abia în al doilea rând pentru curăţirea trupului şi vindecarea lui.