Dacă am bea câte 125 ml de vin pe zi, bolile cardiovasculare nu ar mai fi principala cauză de deces, iar rata cancerului ar scădea vertiginos. Dar nu facem acest lucru și asta pentru că vinul este perceput mai puțin ca un medicament. Vinul, susținea celebrul microbiolog Louis Pasteur, este cea mai sănătoasă și mai igienică băutură din lume. Iar cercetãtorii Richard Beliveau și Denis Gingras explicã în cartea lor, Alimente care combat cancerul, în ce mod vinul roșu ne protejeazã organismul de boli cu rata ridicată de deces.
Consumul moderat de vin scade cu 40% riscul cauzat de bolile cardiovasculare
Studiile au arătat că băutorii de vin în cantităţi moderate trăiesc mai mult decât abstinenţii, decât băutorii înrăiţi şi decât cei care preferă alte băuturi alcoolice decât vinul. Într-o sinteză recentă a treisprezece studii făcute asupra a 210 000 de personae, s-a observat că cei care au consumat vin cu moderaţie au avut un risc cu aproximativ 30% mai mic de a face boli cardiovasculare. Similar, un studiu danez a demonstrat că vinul băut cu moderaţie determina scăderea cu 40% a riscului de moarte cauzată de boli cardiovasculare şi scăderea cu 22% a riscului de mortalitate în cazul cancerului. Aceste efecte au fost mult mai accentuate decât cele observate pentru consumul moderat al altor tipuri de băuturi alcoolice, cum sunt berea şi băuturile spirtoase.
„Poate pãrea surprinzãtor cã o bãuturã alcoolicã determinã o asemenea scãdere a ratelor mortalitãþii cauzate de boli grave, dar este important sã înțelegem cã vinul roșu nu este o bãuturã alcoolicã obișnuitã. Dimpotrivã! Vinul este probabil cea mai complexã bãuturã din alimentația omului. Complexitatea aceasta se datoreazã procesului îndelungat de fermentație a strugurilor, care determinã schimbări importante în compoziția chimicã a pulpei fructului inițial, ceea ce permite extragerea anumitor molecule și modificarea structurii altora“, explicã cei doi cercetători în cartea lor.
De ce să consumi mai mult vin roșu
Din varietatea de vinuri care acoperă rafturile supermarketurilor, vinul roșu este de departe cel mai important pentru sănătate și aceasta deoarece mustește de polifenoli. Iar dintre sutele de polifenoli din vinul roşu, resveratrolul este molecula-minune responsabilă de beneficiile pentru sănătate asociate consumului moderat de vin roşu. Cantitatea mare de resveratrol din vinul roşu se explică nu doar prin perioada de fermentaţie îndelungată a mustului (sucul de struguri care încă mai conţine cojile şi seminţele fructelor), timp în care moleculele sunt extrase din coji şi seminţe, ci şi prin faptul că absenţa oxigenului din sticlă previne oxidarea resveratrolului.
„Resveratrolul se găseşte în cantităţi mari şi în strugurii în sine. Din păcate, prezenţa sa în coji şi seminţe împiedică absorbţia lui în organism. Mustul conţine resveratrol, ca şi sucul de răchiţele, dar la niveluri de zece ori mai mici decât cele din vinul roşu. Această diferenţă se explică prin procesul îndelungat de macerare prin care trec cojile de strugure, proces care permite extragerea unor cantităţi mari de resveratrol din coji. Resveratrolul se extrage mai bine din soluţiile care conţin alcool şi acest fapt contribuie la concentraţia crescută de resveratrol din vinul roşu“, se arată în cartea „Alimente care combat cancerul“.
Potrivit celor doi cercetători, resveratrolul a fost identificat ca principalul ingredient activ din Ko-jo-kon, un remediu asiatic tradiţional preparat din rădăcinile măcinate ale plantei fallopia japonica (Polygonum cuspidatum, cunoscut şi ca bambus fals), care se foloseşte de milenii în Asia pentru tratarea afecţiunilor cardiace, ale ficatului şi vaselor de sânge. Iar resveratrolul care se vinde în prezent în Occident sub formă de suplimente este un preparat extras din această rădăcină. Studiile actuale arată că resveratrolul se absoarbe foarte rapid în organism, ceea ce înseamnă că molecula ajunge repede în sânge şi este pregătită să acţioneze asupra celulelor.
Un aliat anticancer de nădejde
În cazul cancerelor induse la animale prin substanţe chimice, resveratrolul s-a dovedit foarte eficient în prevenirea evoluţiei cancerelor mamare, de colon şi de esofag. „Prin adăugarea vinului roşu în lista alimentelor care ar putea contribui la prevenirea cancerului nu intenţionăm să banalizăm orice manieră de a consuma alcool, chiar dimpotrivă. Că e vorba sau nu de vin roşu, consumul excesiv de alcool dăunează sănătăţii, fie din cauza riscului crescut de boli cardiace sau cancer, fie din cauza multelor probleme sociale serioase pe care abuzul de alcool le agravează, de la mortalitatea în accidente rutiere până la violenţa în familie“, atenționează cei doi cercetători.
Pentru o sănătate mai bună, consumă în egală măsură fructe și legume
Atenție însă! Vinul roşu, chiar şi în cantităţi moderate, nu garantează nicio protecţie împotriva cancerului dacă nu face parte dintr-o strategie generală de prevenire a bolilor bazată şi pe consumul unor cantităţi semnificative de alte alimente, cum sunt fructele şi legumele, care conferă o protecţie similară, împreună cu o reducere a consumului de alimente „rele” (cele care conţin niveluri mari de grăsimi saturate şi alimentele cu mult zahăr, sărace din punct de vedere nutritiv).
Care este cantitatea ideală de vin recomandată pentru femei și bărbați?
În contextul acestui tip de alimentaţie, unul sau două pahare de vin de 125 ml pentru bărbaţi şi unul pentru femei, în fiecare zi, reprezintă cantitatea ideală pentru a preveni apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Ce ar fi de reținut este faptul că ţările în care consumul de vin a fost considerat ca având legătură cu rate mai scăzute ale mortalităţii, în special ţările mediteraneene se caracterizează printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume, leguminoase şi nuci, în care uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi, iar consumul de carne este moderat.
Sursa: Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.