Să amânăm cât mai mult efectele produse de îmbătrânire, cu siguranță asta ne dorim fiecare. Și pentru că radicalii liberi sunt cei responsabili de îmbătrânirea celulară și de apariția multor afecțiuni, secretul pentru a ne păstra cât mai mult aspectul tânăr nu este altul decât o dietă bazată pe cât mai multe alimente bogate în antioxidanți.
1. Coacăzele negre
Sunt în vârful clasamentului. Și știi de ce? Pentru că sunt pline de vitamine, minerale și o sursă excelentă de antioxidanți care protejează creierul și celelalte organe, stimulând regenerarea celulelor. Consumul regulat întărește pereții arterelor și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Include în regimul tău alimentar coacăzele negre și vei avea un organism mai rezistent în fața bolilor și infecțiilor, datorită sistemul imunitar fortifiat. Le poți consuma ca atare sau sub formă de suc proaspăt.
2. Uleiul de măsline
Datorită antioxidanților puternici, este un aliment ce poate preveni bolile asociate îmbătrânirii, are capacitate extraordinară de protecție celulară și mărește cantitatea de grăsimi bune în sânge. Acizii grași omega 3 mențin inima sănătoasă prin scăderea nivelului colesterolului și eliminarea grăsimilor depuse pe pereții arterelor, iar polifenolii sunt foarte eficienți în reducerea inflamațiilor. Consumă numai varianta extra-virgin, presat la rece.
”Uleiul de măsline este bun pentru ficat și pentru pietrele la vezică, protejează împotriva artritei, senilității și chiar împotriva unor tipuri de cancer”. (Ghidul sănătății tale – Michael Van Straten)
3. Somonul sălbatic
Ne furnizează lipide importante și antioxidanți și e una dintre cele mai sănătoase surse de proteine pentru inimă. Contribuie din plin la întreținerea și regenerarea celulară, de aceea este aliatul tenului tânăr și suplu. Pe lângă piele, omega 3 din compoziție protejează și asigură buna funcționare a creierului și sistemului nervos, îmbunătățind memoria și funcțiile cerebrale, menține sănătatea ochilor, a încheieturilor și a inimii, în special prin prevenirea depunerii colesterolului. Nu în ultimul rând alungă depresia, îmbunătățește dispoziția și asigură starea de bine.
4. Iaurtul grecesc
Are de două ori mai multe proteine, mai puțin zahăr și mai puțină lactoză decât iaurtul obișnuit și este mai ușor de digerat. Dacă ai lipsă de calciu, ai un motiv în plus să îl incluzi în alimentație, furnizează proteine de calitate, dar și minerale importante ca: potasiu, magneziu, zinc. Faima de aliment cu rol anti-îmbătrânire și-a dobândit-o datorită longevității legendare a oamenilor din regiunea balcanică, ce consumau iaurt în cantități mari. Studiile recente au demonstrat că probioticele din iaurt au efecte pozitive asupra sănătății și longevității. (http://www.pureinsideout.com/yogurt-health-benefits.html)
5. Spanacul
Toate legumele cu frunze verzi sunt benefice pentru organism, dar spanacul câștigă detașat atunci când vine vorba de întârzierea efectelor produse de îmbătrânire. Previne apariția osteoporozei datorită conținutului bogat de vitamina K, cea care menține densitatea osoasă. Este bogat în luteină, un antioxidant care protejează creierul, inima și ochii de afecțiunile ce se manifestă odată cu înaintarea în vârstă, luptă împotriva artritei, dar și a cancerului. Tonifiază întregul sistem nervos și aduce organismului porția necesară de minerale. În plus, poate fi ușor adaugat în dietă, căci formează combinații gustoase cu multe alimente: smoothie-uri, omletă, paste, salată.
Băuturi cu rol anti-îmbătrânire
Apa
Da, banala apă are un rol VITAL în menținerea sănătății și tinereții, de aceea ar trebui să fie sursa ta principală pentru hidratare și potolirea setei. Apa ajută la detoxifierea organismului, la buna funcționare a organelor, prelungind astfel viața, accelerează metabolismul și te umple de energie.
Ceaiul verde
Studiile cercetătorilor chinezi au demonstrat că persoanele care beau 3 căni de ceai verde pe zi reușesc să încetinească procesul natural de îmbătrânire. Ceaiul verde previne formarea tumorilor și apariția inflamațiilor. Totuși, ca orice alt aliment, ceaiul verde poate produce și efecte nocive dacă este consumat aleatoriu și în cantități prea mari.
”Profesorul Takuo Okada, de la Universitatea din Okyama, a demonstrat că ceaiul verde este de 20 de ori mai tare decât vitamina E în ceea ce privește inhibarea formării de peroxizi în organism. Numeroase alte lucrări au arătat efectele ceaiului (și în special ale ceaiului verde) în lupta împotriva îmbătrânirii. Astfel, în 1996, o echipă din Boston Tufts University a comparat capacitățile antioxidante ale frunzelor de ceai cu 22 de legume cunoscute ca fiind bogate în antioxidanți, printre care se numără: usturoiul, broccoli, ceapa, porumbul și morcovul: ceaiul a ieșit învingător în competiție. ” (Ceaiul verde – Sophie Lacoste)
Vinul roșu
De ce te menține un pahar de vin pe zi într-o formă de invidiat? Datorită antioxidanților din compoziție care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând astfel celulele. Unul dintre cei mai importanți antioxidanți este resveratrolul, capabil să prevină infarctul, căci contribuie la subțierea sângelui. Totodată, vinul roșu are și acțiune anticancerigenă.
Surse:
Ghidul sănătății tale – Michael Van Straten
Veșnic tânăr – Dr. Nicholas Perricone
Ceaiul verde – Sophie Lacoste
„Cele mai sănătoase 5 alimente care te mențin tânăr” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.