Profită de vară și răsfață-te cu cele mai aromate și sănătoase fructe. Folosește-le simple sau fă combinații cu alte fructe, transformă-le în smoothie-uri delicioase și vei avea gustul și savoarea verii într-un pahar.
1. Smoothie de afine
Pline de vitamine și foarte sănătoase, afinele sunt pe tarabe o scurtă perioadă, așa că nu rata ocazia de a-ți face și provizii la congelator, pentru următoarele luni.
”Afinele au substanța antibacteriană antocianozidă, cu un efect tonic asupra vaselor de sânge, fiind de ajutor în tratarea varicelor, cistitei și altor infecții urinare.” (Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten).
Afinele protejează corpul de acțiunea radicalilor liberi și previn formarea cheagurilor de sânge. Deci, datorită proprietăților lor, sunt un real ajutor pentru sănătate.
Cum le prepari: Ai nevoie de o ceașcă de iaurt simplu, natural, aceeași cantitate de afine proaspete sau congelate, o ceașcă și jumătate de lapte și o banană mare, tăiată felii. Pune totul într-un blender și mixează până obții smoothie-ul. După preferință, se poate adăuga și puțină nucșoară. Sucuri de afine poți face și după alte rețete, în funcție de gusturile proprii.
2. Din pepene roșu
Delicios și aromat, pepenele roșu este, fără îndoială, fructul vedetă al verii. Și el aduce o mulțime de beneficii, așa că nu e deloc de neglijat.
„Pepenele roșu – sau un ceai preparat din fierberea semințelor sale în apă timp de 30 de minute – se recomandă de mult timp în medicina tradițională ca remediu natural împotriva afecțiunilor la rinichi și la vezica urinară.” ( Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten).
Pentru că fermentează destul de repede în stomac, se recomandă să fie mâncat înainte de masă sau separat de aceasta. Hidratează foarte bine și ajută la pierderea în greutate. În plus, combate efectele radicalilor liberi, previne constipația, datorită conținutului de apă și fibre și asigură buna funcționare a tractului digestiv. În zilele toride, pepenele roșu e cea mai bună și sănătoasă alegere pentru hidtratare și răcorire instantanee.
Cum îl prepari: curăță de semințe două felii de pepene și taie-le bucăți. Pune-le în blender, adaugă câteva frunze de mentă proaspătă și 2-3 lingurițe de iaurt grecesc. Pepenele roșu se combină bine și cu alte fructe – căpșune, banane, piersică, pară, dar și cu frunze verzi, cum este, de exemplu, spanacul proaspăt. În felul acesta, ies niște sucuri foarte bogate în vitamine esențiale corpului mai ales pe timpul verii.
3. Din zmeură
Nici zmeura nu stă prea mult pe tarabe, așa că profită cât mai mult de perioada în care o găsești. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și conține antioxidanți puternici. E de mare ajutor în îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, previne constipația, are efecte benefice în cazul arsurilor gastrice și e recomandată în cazuri de cistită și prostatită.
Cum o prepari: pune în blender un pahar de zmeură, spălată bine, o banană potrivită tăiată bucățele și, opțional, gheață. După preferințe, se poate adăuga și puțin suc de portocale. O altă combinație delicioasă pe care merită să o încerci o poți face dintr-un pahar de zmeură proaspătă, un iaurt grecesc natural, o linguriță de miere și gheață, opțional. Obții un smoothie răcoritor și delicios, numai bun pentru micul dejun.
Alte rețete de sucuri, siropuri sau alte bunătăți din zmeură găsești aici.
4. Din piersici
Nu poți lăsa să treacă vara fără să mănânci aceste fructe parfumate și aromate. Conțin multă vitamina C, puține calorii și cantități mici de fibre.
”Piersicile uscate conțin mult mai multe calorii, dar 100 de grame oferă aproape întreg necesarul zilnic de fier și o treime din necesarul zilnic de potasiu” (Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten).
Sunt deci bune pentru anemie și stare prelungită de oboseală. Pentru că sunt sărace în grăsimi și sodiu, piersicile proaspete sunt recomandate celor cu colesterol mare și hipertensiune arterială. Vitamina A, E și K, câteva dintre vitaminele B, vitamina C în cantitate mare, alături de minerale extrem de valoroase pentru organism, cum este calciul, potasiul, magneziul, fierul sau zincul, transformă piersicile în adevărate izvoare de sănătate.
Cum le prepari: ia 3 piersici coapte, o banană și o cană de lapte rece. Taie fructele bucăți, pune-le în blender și toarnă apoi laptele. Amestecă până la omogenizare. Piersicile se combină bine și cu iaurt. Spală și curăță de coajă 3-4 fructe, pune-le în blender, adaugă un iaurt și două lingurițe de miere. Obții un smoothie hrănitor și sănătos.
Pentru mai multe rețete de sucuri, smoothie-uri și moduri sănătoase de preparare a fructelor studiază ghidul Cum să gătești cu alimente care combat cancerul.
Surse: Ghidul alimentelor sănătoase, Michael Van Straten
Cele mai sănătoase 4 sucuri din fructe de vară by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.