Sari la conținut

Ceaiul verde – unul dintre cele mai puternice remedii anticancer

  • de

Despre ceaiul verde se știe că are un conținut bogat de antioxidanți și că ajută la slăbit. Și cam atât! Din nefericire, așa cum se întâmplă şi cu alte alimente de origine asiatică, ceaiul verde rămâne puţin cunoscut pentru europeni și occidentali și aceasta explică diferenţa ratelor de cancer dintre asiatici (foarte mici) şi restul populațiilor (foarte mari). Ceaiul verde este o sursă excepţională de molecule anticancer puternice, ceea ce îl face un element esenţial în orice dietă care are ca scop prevenirea cancerului. Şi, dacă asta nu era de ajuns, este un remediu delicios, care stinge setea. Despre beneficiile ceaiului verde ne vorbesc cercetătorii Richard Beliveau și Denis Gingras în cartea lor Alimente care combat cancerul.

Un mod natural și revitalizant de prevenire a cancerului

Ceaiul este – după apă, desigur – cea mai populară băutură din lume: în fiecare secundă, se beau 15. 000 de ceşti în întreaga lume, ceea ce înseamnă 500 de miliarde de ceşti de ceai pe an. În prezent, ceaiul negru este sortimentul favorit, fiind consumat în proporţie de 78%, iar ceaiul verde este preferat de 20% dintre băutori. În ciuda originii lor comune, ceaiul verde şi ceaiul negru au compoziţii chimice total diferite.

„Pe parcursul procesului de fermentaţie utilizat la producerea ceaiului negru au loc schimbări dramatice în natura polifenolilor prezenţi iniţial în frunzele de ceai: ei se oxidează pentru a produce pigmenţii negrii numiţi theaflavini. Această transformare are consecinţe importante, întrucât polifenolii oxidaţi au o activitate anticancer foarte redusă sau chiar absentă. Din această cauză, ceaiul verde este de departe candidatul cel mai important în cursa de prevenire a cancerului prin alimentaţie“, se arată în cartea „Alimente care combat cancerul“.

 

Ceaiul verde conține cele mai puternice molecule anticancer

ceaiul_verdeCeaiul este o băutură complexă care conţine sute de compuşi chimici care îi conferă aroma și gustul specifice. Dintre toate predomină o anumită clasă de compuşi, care constituie aproximativ o treime din masa frunzei de ceai: aceştia sunt polifenolii numiţi flavoni, cunoscuţi mai mult sub numele de catechine. Catechinele sunt luptătorii de categorie grea responsabili de activitatea anticancer a ceaiului verde.
Ca toţi ceilalţi polifenoli, catechinele sunt molecule complexe cu un rol foarte important în fiziologia plantei. Ele au proprietăţi antifungice şi antibacteriene care îi permit plantei să reziste cu succes invaziei unui număr mare de agenţi patogeni. Ceaiul verde conţine mai multe catechine, dar vedeta cu cea mai mare activitate anticancer dintre toate este EGCG sau epigallocatechin gallate.

 

Ceaiul verde japonez, cel mai bun

„Trebuie menţionat că există o mare variaţie a conţinutului de catechine din ceaiul verde, în funcţie de aria de cultivare, diversitatea plantelor folosite, perioada recoltării şi, nu în ultimul rând, de tehnicile de prelucrare. Cu alte cuvinte, dacă pe ambalaj scrie «ceai verde» nu înseamnă că produsul dinăuntru conţine cantităţi mari de compuşi anticancer. Analizând diferite tipuri de ceai verde, de exemplu, am observat variaţii importante ale conţinutului de EGCG eliberat în timpul infuzării. De regulă, sortimentele de ceai verde din Japonia conţin cu mult mai multe EGCG decât ceaiurile chinezeşti“, ne sfătuiesc cei doi cercetători.

 

Infuzia trebuie să dureze 10 minute

ceai-verde-imfuziePerioada de infuzare reprezintă un factor important pentru conţinutul de polifenoli. O perioadă de infuzare sub cinci minute permite eliberarea a doar 20% dintre catechinele Acare ar fi eliberate în mod normal după o infuzie de 8-10 minute. Un ceai de calitate medie, infuzat mai puţin de cinci minute, va avea astfel un conţinut de polifenoli de până la şaizeci de ori mai mic decât cel al unui ceai de calitate infuzat suficient. Fără îndoială, aceste variaţii mari pot avea un impact considerabil asupra potenţialului efect preventiv anticancer asociat consumului de ceai verde. Așadar, prin consumarea de ceai verde putem reduce semnificativ riscul îmbolnăvirii de cancer. De asemenea, studiile pe animale au demonstrat capacitatea ceaiului verde de a preveni evoluţia cancerelor de piele, cancerelor mamare, de plămân, de esofag şi colorectale.

„Cunoscând gama de proprietăţi anticancer atribuite ceaiului verde, putem presupune că boala numită cancer ar fi devenit o povară mult mai uşoară pentru societatea noastră dacă strămoşii noştri ar fi continuat să bea ceai verde în loc să îl înlocuiască cu ceai negru. Situaţia nu este însă ireversibilă. Iubitorii de ceai care au curiozitatea să exploreze noi posibilităţi vor fi plăcut surprinşi de aspectul ceaiului verde, de gustul său care potoleşte setea şi de conţinutul redus de cafeină (de patru ori mai puţină cafeină decât ceaiul negru)“, potrivit cărții „Alimente care combat cancerul“. (Richard Beliveau si Denis Gingras)

Așadar, ceaiul verde e mult mai mult decât un simplu ingredient al unei diete echilibrate, concepută pentru a preveni bolile: el poate deveni „sufletul” unei asemenea diete, un simbol al uşurinţei şi plăcerii de a lua o doză zilnică de compuşi anticancer într-un mod calm, simplu şi natural.

Maestrul ceaiului Sen-no-Rikyu (1522-1591) spunea că ritualul ceaiului consta doar în a fierbe apa, a prepara ceaiul şi a-l bea. Luând în considerare tot ceea ce am aflat între timp, putem să adăugăm la lista maestrului o a patra acţiune: a preveni cancerul.

Sursa: Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras

Creative Commons License
Ceaiul verde – unul dintre cele mai puternice remedii anticancer by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns