Efectele exerciţiilor pot fi producătoare de alcalinitate sau de aciditate în organism. Este înţelept să orientezi corpul spre o stare de aciditate ridicată prin exerciţii fizice doar dacă acesta este deja într-o condiţie relativ bună. Este binecunoscut printre fiziologi că după efort fizic muşchii vor obosi direct proporţional cu cât de mult acid lactic produc într-o situaţie anume. Nu este nicio diferenţă între această reacţie în cazul unui atlet sănătos şi în cel al unui non-atlet. O persoană nu trebuie să alerge o milă pentru a simţi efectul subproduselor formatoare de aciditate.
A face mişcare cu ajutorul unei activităţi aerobice bune până aproape de punctul epuizării creează un răspuns alcalin din cauza creşterii oxigenării. Dacă trecem de acel punct, corpul eliberează aciditatea depozitată în exces. O persoană care este slabă şi excesiv de acidă ar trebui să înceapă cu exerciţii uşoare şi să nu forţeze până la epuizare. Acest lucru produce un răspuns uşor acidifiant, dar nu va crea prea multe deşeuri incomode de acid lactic. Creşteţi treptat cu acest regim, adăugând câte un pic mai mult în fiecare zi.
Oboseala generalizată, slăbiciunea şi indispoziţia sunt rezultatele unui corp excesiv de acid
Aceste deşeuri acide se adună de-a lungul anilor de prea multe alimente acidifiante, absorbţie proastă a stomacului, lipsă de apă, constipaţie. Când aciditatea a ajuns la un nivel care provoacă slăbiciune şi oboseală pe termen lung, corpul este pe drumul către o boală mai serioasă. Durerile şi suferinţele generalizate, deseori diagnosticate greşit drept artrită şi fibroză nu sunt altceva decât acumulări acide prezente în organism.
Dacă descoperiţi că aţi ajuns la supraextenuare prin exerciţiu fizic, vă recomand următoarele:
1) Menţineţi o dietă 100% formatoare de alcalinitate cel puţin pentru următoarele două mese. Folosiţi legume sau fructe crude ori transformate în suc. (Nu le amestecaţi). Spre final oferim o listă cu cele mai importante alimente alcaline.
2) Asiguraţi-vă că beţi cel puțin un fel de băutură cu clorofilă.
3) Dizolvaţi într-o baie fierbinte, două sau trei pahare de săruri Epsom şi ¼ de pahar de bicarbonat de sodiu. Staţi în apă 20-30 de minute înainte de culcare.
4) Somnul este un simţ, la fel de important pentru viaţă precum văzul, gustul, mirosul sau auzul. În timpul perioadei de somn, multe subproduse acide provocate de supraextenuare sunt procesate şi eliminate din corp prin respiraţie profundă şi transpiraţie. Această perioadă de refacere este producătoare de alcalinitate prin natura ei. Este recomandat un somn de 15-60 de minute după prânz. Pe noapte, sunt potrivite şapte până la opt ore .
Orice exerciţiu alegeţi, fiţi consecvent
Mersul vioi este cel mai bun exerciţiu, urmează înotul, apoi mersul pe bicicletă. Sunt bune şi alte activităţi aerobice precum tenisul, racquetball-ul* , ridicări de greutăţi, ski şi sporturi pe traseu.
Sporturile precum skiatul la vale, paraşutismul, boxul etc., sunt adesea producătoare de aciditate din cauza stresului la care este supusă mintea pentru ca trupul să se protejeze singur de accidentări. Nu trebuie descurajată practicarea acestor sporturi, ci doar avute în vedere efectele lor asupra echilibrului alcalin-acid.
O dată ce corpul s-a obişnuit cu exerciţiul, îl cere pentru că pune în mişcare toate organele şi glandele. Funcţiile hormonale şi digestive sunt sporite. Echilibrul alcalin-acid corespunzător este atunci refăcut.
Alimente alcaline
Cel mai important aspect în alcătuirea unui meniu este menţinerea unui echilibru alcalin. Iată lista alimentelor formatoare de alcalinitate care trebuie să se regăsească în proporție de 80% în mesele pe care le luăm:
Sparanghel
Sfeclă
Brocoli
Varză de Bruxelles
Brusture
Varză
Morcov
Conopidă
Ţelină
Castravete
Vinete
Usturoi
Dovlecel verde şi dovleac galben de vară
Fasole verde
Verdeţuri de toate tipurile (spanac, varză creaţă, salată, năsturel, tulpini de sfeclă, etc)
Bame
Ceapă
Pătrunjel
Păstârnac
Mazăre proaspătă
Ridichi
Ardei gras roşu, galben, verde
Gulie
Germeni de cereale, de boabe sau seminţe
Napi
Anghinare
Tătăneasă
Linte
Tofu (brânză de soia nesărată)
Boabe de soia
Fasole
Varză roşie
Rubarbă
Hrean
Praz
Năsturel
Rapiţă
Lămâi
Lămâi verzi
Fasole verde
Sfeclă roşie proaspătă
Măcriş
Roşii
Andive
Avocado
Ardei iute
Păpădie
Iarbă de Kamut
Iarbă de orz
Germeni de soia
Lucernă verde
Castravete
Pepene
Iarbă de grâu verde
Seminţe de susan
Migdale
Seminţe de chimen
Seminţe de fenicul
Ulei de măsline presat la rece
Vişine
Gref
Ce alimente trebuie să eliminăm din dieta noastră (fiind permise rar, doar ca excepții)?
Lactatele (brânzeturi, lapte, iaurt, unt , smântână), făinoasele (pâine, pastele făinoase), orezul, ouăle, carnea, zahărul și toți îndulcitorii, drojdia și toate produsele fermentate pe bază de drojdie (inclusiv băuturile alcoolice), murăturile, cafeaua, cacao, ciupercile.
Ca o concluzie, este bine să reținem faptul că din păcate, toate deşeurile care nu sunt eliminate când ar trebui sunt reabsorbite din colon în ficat şi puse din nou în circulaţie. Ele sunt depuse mai apoi în ţesuturi. Iar aceste reziduuri din ţesuturi sunt cele care determină boala sau sănătatea!
(Informații preluate din cartea Dieta Alcalină, Dr. Theodore Baroody)
*Formă de joc de tenis, fie în interior, în faţa unui perete, fie pe un teren de tenis. Se foloseşte o rachetă cu bot turtit şi o minge de plastic goală în interior. (n.t.)
Capcana exercițiilor fizice. Alcalinizarea prin alimentație by AIMGROUP is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Bine sintetizat acest articol, mai ceva decat pe site-urile dedicate doar sanatatii. 🙂 Mi-ar fi placut daca ati fi pus si vreo doua trei referinte, legate de acest subiect.
🙂 Am introdus la final lucrarea care a stat la baza articolului.
Va inteleg dorinta de a face vizualizari sau poate chiar de a face bine unor oameni care citesc articole de genul acesta. Dar daca nu aveti o baza stiintifica pe care sa faceti afirmatiile astea , ele isi pierd valoarea.. „Totusi, o alimentatie verde e intotdeauna o alimentatie sanatoasa…rau nu facem nimanui”o sa spuneti, si va pot contrazice si aici. Majoritatea oamenilor care cauta astfel de articole sunt deja bolnavi si cauta o cale de scapare, iar prin urmarea sfaturilor de aici isi poate chiar inrautati situatia foarte mult. Sa nu mai vorbim de faptul ca acest articol este scris din burta: nu are o bibliografie, nu are o sursa, nu are un studiu de caz pe care se bazeaza…si doar pe afirmatia ca alimentele acestea sunt alcaline voi veti scapa de acizii din corp… apropo corpul produce acizi din necesitate si din orice… pt ca asa functioneaza. Poate va dati seama cum sa fiti mai profesionisti pe viitor. Succes!
Multumim pentru feedback, domnule Constantin. Folosim sugestiile cititorilor pentru a imbunatati modalitatile prin care le putem veni in ajutor. Informatiile din acest articol sunt preluate din cartea Dieta Alcalina, scrisa de Dr. Theodore A. Baroody. Oamenii deja bolnavi (banuim ca va referiti la cei cu probleme grave) au totodata capacitatea sa treaca prin filtrul propriei ratiuni informatiile si sa aleaga (impreuna cu medicul lor) acele metode care sa-i sustina in procesul de vindecare. Cat despre inrautatirea situatiei lor urmand o dieta alcalina, nu a fost dovedita de niciun om pana acum si nici din experienta noastra nu cunoastem astfel de cazuri. Va dorim o zi placuta!
Un comentariu de bun simt.
As avea multe de comentat, dar vreau sa ma rezum doar la cateva lucruri, care mi se par poate mai putin bine intelese.
1 Acidifierea depinde foarte mult de starea fizice a sportivului, deoarece acidul lactic se acumuleaza doar in cazul lipsei de oxigen in reactia de descompunere a adenosin-trifosfat, …adenosindifosfat, fosfocreatina. Daca in faza asta este suficient oxigen la dispozitie, reactia continua pana la CO2 si HsO. In caz contrar se formeaza acid lactic => acidifiere (febra musculara) Un sportiv bine antrebat are capacitgate aeroba marita, deci suficient O2, ca sa treaca de afza de acidifiere.
2 pH sanguin se regleaza in primul rand prin acid gastrisc si respiratie (CO2 => acid carbonic.
3 ficatul nu redistribuie produsele nocive ci le anihileaza si elimina .
4. Stresul nu produce aciditate, si adrenalina care face vasodilatatie periferica, inclusiv in creier.
5 ph-ul sanguin este constant intre 7-35 si 7,45 si se reagleaza automat, cum am mentionat mai sus.