Un studiu realizat timp de 10 ani de o echipă de cercetători condusă de dr. Ankur Yvas de la Universitatea din Iowa a relevat faptul că femeile care consumă sucuri dietetice zilnic prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, precum infarctul și atacul cerebral.
Risc de deces cu 50% mai mare
Studiul a fost realizat pe un eșantion de circa 60.000 de femei și s-a observat că femeile care au băut zilnic două sau mai multe băuturi pe bază de îndulcitori artificiali au prezentat un risc cu 30% mai mare de a suferi de o boală cardiovasculară comparativ cu femeile care au băut foarte rar sau deloc astfel de băuturi. De asemenea, s-a observat că în cazul consumatoarelor înrăite de băuturi dietetice riscul de a deceda din cauza unei boli cardiovasculare era cu 50% mai crescut decât la restul.
„Acesta este unul dintre cele mai mari studii cu privire la acest subiect, iar rezultatele noastre sunt în concordanță cu unele date anterioare, în special cu cele care leagă băuturile dietetice de sindromul metabolic (n.r. asocierea mai multor afecțiuni care cresc riscul de diabet zaharat și de boli cardiovasculare). a explicat medicul Ankur Vyas, coordonatorul studiului.
Acest studiu dovedește ceea ce se bănuia de multă vreme și anume că îndulcitorii artificiali ne fac foarte mult rău în ciuda faptului că sunt prezentați drept alternativă sănătoasă la zahăr. Iar de departe cel mai blamat este aspartamul care se găsește în peste 6.000 de produse din întreaga lume și predominant în sucurile dietetice.
Atenție la băuturile îndulcite cu aspartam!
Potrivit celebrului medic Joseph Mercola, 75% dintre reacțiile adverse ale aditivilor alimentari provin de la aspartam, iar migrenele și durerile de cap sunt cel mai des întâlnite. Aspartamul a fost corelat însă și cu depresia și kilogramele în plus.
Dr. Qing Yang, de la Universitatea Yale, a explicat de ce persoanele care consumă băuturi îndulcite cu aspartam se îngrașă, deși ele cred că astfel de băuturi sunt sărace în calorii.
„Îndulcitorii artificiali nu activează căile de recompense alimentare din creier. RMN-urile au arătat că suprimarea apetitului, atunci când consumăm zahăr, nu se întâmplă și cu îndulcitorii artificiali, chiar dacă și acesția conțin calorii. Prin urmare, nu există nimic care să-ți spună că este timpul să te oprești din mâncat. Iar studiile au arătat că aspartamul crește senzația de foame mai mult decât glucoza. Deci, nu numai că vă crește apetitul la fel ca zahărul, dar nici nu activează vreun sistem care să vă oprească din mâncat“, a explicat medicul Qing Yang.
Așadar, atenție mare la produsele care conțin această substanță, îndeosebi la băuturile dietetice, întrucât aspartamul face parte și din clasa excitotoxinelor, o toxină care care ucide lent neuronii. În plus, fenilalanina, o componentă a aspartamului, poate scădea nivelul de serotonină din creier, un neurotransmițător esențial care este responsabil de starea noastră de bine. Aspartamul se folosește în băuturi din 1983, deși în anul 1980 a fost interzis întrucât trei cercetători au descoperit că provoacă tumori la nivelul creierului. Ulterior, a fost pus din nou pe piață deoarece alte cercetări nu au reușit să dovedească acest lucru.
Alți 2 îndulcitori de evitat
Zaharina: Este cel mai vechi indulcitor artificial, fiind descoperit de Constantin Fahlberg la Johns Hopkins în 1879,în timp ce lucra la extragerea derivaților din gudronul de cărbune. De obicei, se recomandă persoanelor care suferă de diabet și celor care doresc să slăbească.
Ciclamatul: A fost descoperit în 1937 de Michael Sveda de la Universitatea din Illinois, și a fost adesea amestecat cu zaharină pentru a-i îmbunătăți gustul. În 1969, ciclamatul a fost interzis din cauza potențialului său cancerigen. Este de 50 de ori mai dulce decât zaharoza.
Care sunt variantele sigure de îndulcitori
Ideal ar fi să renunțăm complet la îndulcitorii artificiali, dar, cum unele produse nu pot fi consumate dacă nu sunt îndulcite, se recomandă variantele sănătoase.
Mierea de albine, siropul din orez, siropul de palmier, siropul de agavă, siropul de arțar și pasta de curmale (curmalele se hidratează și apoi se dau prin blender) sunt recomandate inclusiv copiilor, după 6 luni.
Te mai pot interesa
Adevărul despre zahăr: este sau nu benefic pentru creier?
Alcalinizarea: cum să îți redobândești și să-ți păstrezi sănătatea ideală
Ce(tte) œuvre est mise à disposition selon les termes de la Licence Creative Commons Attribution – Pas d’Utilisation Commerciale – Pas de Modification 4.0 International.