Ţi-l aminteşti pe Popeye marinarul, devoratorul de spanac din desenele animate după care se înnebuneau copiiii prin anii 1980? Un matelot slăbănog, care trage nonstop dintr-o pipă grosolană şi înghite câte o conservă de spanac înaintea fiecărei partide de box cu nu mai puţin celebrul său rival Bluto, o masă uriaşă de muşchi încununată cu o căpăţână minusculă. Porţia de spanac produce invariabil o implozie la nivelul bicepşilor lui Popey, care îl face KO pe Bluto la fiecare confruntare. Dar de ce răscolesc povestea?
UN SPANAC?
Generaţiile dependente de simpaticele desene de animaţie au devenit dependente şi de mitul spanacului infuzor de puteri supraomeneşti. De ce spun ”mit”? Fiindcă a ieşit la iveală ulterior faptul că relaţia personaj suprapotent-spanac era bazată pe o simplă greşeală de tipar: conţinutul real de fier al frunzelor de spanac fusese înmulţit cu 10.
În lumina acestor ”dezvăluiri”, am putea fi tentaţi să etichetăm deceniile în care am fost bătuţi la cap cu ”doza maximă de fier oferit de spanac” drept… un spanac! Tentaţie exagerată şi contraproductivă. Fiindcă spanacul este, totuşi, o legumă bogată în fier (chiar dacă nu atât de bogată pe cât se credea). Iar fierul este resursa de bază a materiei cenuşii; el dezvoltă masa musculară care contează de fapt şi întâi de toate – muşchii creierului.
ONORABILA FAMILIE…
Consumul de legume verzi, spanac şi broccoli, în special, întreţine memoria, capacitatea de concentrare şi inteligenţa verbală (abilităţile de comunicare şi exprimare, capacitatea de a organiza, nuanţa exprimarea, de a-i imprima ritmul adecvat etc.), susţin studii recente. Aceste noi atu-uri sporesc faima familiei cruciferelor, cea care reuneşte, pe lângă spanac şi broccoli, varza (albă şi roşie), varza de Bruxelles, conopida, gulia, napul, toate beneficiare ale unei reputaţii solide: matricea lor organică este perfect adaptată la organismul uman, pe care îl protejează de afecţiunile cardiovasculare sau digestive, de diferitele forme de cancer sau de bolile degenerative ale sistemului nervos, îl ajută să se detoxifice şi să respingă atacul radicalilor liberi.
…A LEGUMELOR DE LEAC
Legumele crucifere cu frunze verzi ne ajută să îmbătrânim frumos, reducând riscul de apariţie a tulburărilor asociate senilităţii. Este concluzia studiului efectuat, de către cercetători în nutriţie ai Universităţii scoţiene din Stirling, pe un lot de câteva mii de voluntari europeni. Şi s-a studiat, nu glumă: 10 ani.
Pentru început au fost selecţionaţi membrii celor două grupe: persoane amatoare de legume verzi şi persoane reticente la ideea de a le consuma. În decursul anilor, fiecare grup a fost supus unui număr important de teste, cu scopul de a măsura pierderea capacităţii cognitive, capacitatea de a-şi aminti o listă de 15 cuvinte, capacitatea de a numi cât mai multe fructe sau animale într-un anumit interval de timp sau de a citi invers, de la coadă spre cap, un număr cu mai multe cifre.
OAMENII DE ŞTIINŢĂ EXPLICĂ
Persoanele care consumă în mod regulat legume verzi au, în mod clar, o alimentaţie de o calitate mult superioară, prin comparaţie cu cele care le evită sau le ”tolerează”, la masa lor, din când în când. Creierul celor din prima grupă suferă degradări mult mai lente şi mai reduse, decât creierul celor care nu au mâncat niciodată/consumă rar broccoli, varză sau salate.
Oamenii de ştiinţă explică: antioxidanţii şi vitamina B, conţinute în mari doze în alimentele despre care vorbim, reprezintă agentul care întreţine în cele mai bune condiţii creierul.
Recapitulând: obiceiurile alimentare joacă un rol primordial în întreţinerea capacităţilor cerebrale. Astfel, riscul de demenţă şi Alzheimer, în particular, creşte vertiginous din momentul în care indicele masei corporale (faimosul IMC) al individului depăşeşte pragul 30. Acest indice permite calcularea greutăţii ideale a unei persoane. Pentru a-l obţine, se împarte greutatea corporală, exprimată în kilograme, la înălţimea exprimată în centimetri la pătrat.
De exemplu, un bărbat cu greutatea de 70 kg şi înălţimea de 1,75 cm are indicele masei corporale 22,9. Adică: 70 : (1,75×1,75) = 22,9 O valoare normală.
Dincolo de pragul de sus – indicele 30 – vorbim despre obezitate şi despre tot cortegiul problemelor de sănătate asociate cu ea. Un cortegiu în care creierul ocupă, se pare, un loc privilegiat.
Surse: www.doctissimo.fr, www.lavenir.net
Alimente vedeta care mentin creierul „Verde” by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.