“Nenumăratele denumiri ale bolilor nu contează de fapt. Ceea ce contează cu adevărat este că toate au aceeași cauză esențială – prea multe deșeuri acide în organism!”
Spune doctorul Theodore A. Baroody în renumita sa carte Dieta alcalină – Formula sănătății perfecte. Mai recent, un alt medic care vorbește despre importanța alcalinizării, Robert Young, afirmă:
“Cei care doresc să cerceteze cu sinceritate vor fi răsplătiți cu secretul sănătății permanente. Ne putem vindeca singuri schimbând mediul din interiorul corpului. Potențialli invadatori nu vor mai avea posibilitatea să se dezvolte și vor deveni inofensivi.”
Conceptul raportului alcalin-acid nu este nou. Printre primii care au subliniat rolul acestui raport în menținerea sănătății a fost Edgar Cayce (cunoscut ca profetul adormit al Americii, deoarece a făcut preziceri exacte în timpul unor stări de transe). El recomanda detoxificarea constantă a organismului cu ajutorul clismelor, masajelor, ierburilor, posturilor, băilor de abur și alimentelor alcaline. Despre acestea din urmă am vorbit în articolul Capcana exercițiilor fizice. Alcalinizarea prin alimentație.
Ce înseamnă conceptele de alcalinizare, acid și pH?
Haideți să ne lămurim. Orice substanță care intră în corp produce fie reziduuri alcaline, fie acide. Aciditatea și alcalinitatea unei substanțe este măsurată cu ajutorul pH-ului (potențial de hidrogen sau concentrația de ioni de hidrogeni) pe o scală logaritmică de la 1 la 14. Fiecare număr din această scală reprezintă logaritmul concentrării ionilor de hidrogen. La valoarea 7 substanța este considerată neutră, sub 7 este acidă, iar peste 7 alcalină. Este important de reținut că nu doar substanțele sunt producătoare de alcalinitate sau aciditate, ci și emoțiile, gândurile, muzica, activitățile pe care le întreprindem și cuvintele pe care le rostim.
Ce fac aceşti alcalini sau acizi în corp? Fie furnizează, fie iau energie din corp. În raport cu energia corporală, există două definiții ale reacțiilor formatoare de alcalinitate sau aciditate:
1) O reacţie formatoare de alcalinitate se referă la orice modificare chimică în corp care produce o capacitate sporită de a energiza sistemul şi lasă reziduuri alcaline în urină.
2) O reacţie formatoare de aciditate se referă la orice modificare chimică în corp care produce o capacitate scăzută de a energiza sistemul şi produce reziduuri acide în urină.
Sângele – mediu alcalin sau acid
Sângele este cel care determină de fapt gradul de sănătate al întregului organism. Toate bolile se produc din cauza acidității din sânge, iar această aciditate, așa cum spuneam este provocată de stres, reacții emoționale puternice, activități fizice epuizante, alimente acide (de exemplu, prăjelile, făinoasele, dulciurile, brânzeturile, fast-food, sucuri nenaturale), nicotină, alcool, muzică acidă (rock, hard-rock). Toate acestea produc dezechilibre la nivelul pH-ului sângelui, creează blocaje, măriri sau micșorări ale vaselor de sânge, modificări ale vitezei de circulație și așa mai departe.
De ce bolile își au rădăcina în sistemul sanguin? Pentru sângele străbate arborele circulator și transportă globulele roșii către fiecare celulă din organism, substanțe nutritive și oxigen. Acestea sunt folosite de celule pentru a produce energia necesară funcționării corpului și ca resurse pentru regenerarea țesuturilor. Sângele conține de asemenea și unitatea de grăniceri – globulele albe ce se luptă cu agenții patogenii invadatori.
Când deșeurile acide intră în sânge, acesta încearcă să le elimine prin plămâni (CO2) și rinichi (săruri de urină). Iar când sunt în exces, se produce o perturbare a pH-ului, astfel încât corpul trebuie să se secrete anumite substanțe pentru a readuce sângele la pH-ul normal. În înţelepciunea sa minunată, organismul va face toate eforturile posibile pentru a recâştiga echilibrul după această încălcare a raportului alcalin-acid, prin eliminarea cât mai rapidă a tuturor reziduurilor formatoare de aciditate. Dar când rezerva alcalină a corpului este epuizată, survine moartea.
Altfel spus, organismul nu poate tolera mult timp excesul de acizi. La începutul dezechilibrării simptomele sunt mai moderate, pot apărea erupţii cutanate, dureri de cap, alergii, răceală, gripă sau sinuzită frontală. Însă, cu trecerea timpului şi agravarea situaţiei se agravează şi simptomele. Ca o reacţie la slăbirea organelor şi a întregului sistem intern pot apărea probleme ale glandei tiroide, glandei pararenale şi probleme hepatice. Dacă pH-ul ţesuturilor devine foarte acidulat, nivelul oxigenului scade şi metabolismul celular se opreşte. Cu alte cuvinte celulele se distrug.
Cum putem reduce aciditatea din sânge?
Precizăm câteva dintre cele mai eficiente modalități:
– prin dietă: reducerea ponderii alimentelor acide și creșterea ponderii celor alcaline (se consideră că un raport de 80% alcalin și 20% acid este corect)
– prin saună (în special cu infraroșii – concept de ultimă generație) și exerciții fizice, pentru că acestea ard calorii, dizolvă sărurile acide prin mișcare și transpirație
– liposucții, operații de îndepărtare a zonelor în care deșeurile acide s-au depus în cantități mai mari
– neutralizarea acizilor prin utilizare apei alcaline (un pahar de apă cu pH 11 are o concentrație de OH, radicalul purtător de oxigen, de 10.000 de ori mai mare decât un pahar de apă plată obișnuită, cu pH 7). Apa acidă are pH-ul între 4 și 5, și chiar mai mic, 3 sau 4.
– una dintre cele mai importante modalități – calmul interior, echilbrul emoțional și psihic, meditația, respirația profundă și completă
Recomandări alcaline/ acide
Idealul în dieta sănătoasă este consumarea cât mai multor alimente proaspete şi crude posibil. Enzimele din alimentele proaspete şi crude fac ca acestea să se digere corect, dar enzimele sunt distruse prin gătire. Când acestea lipsesc, corpul nostru trebuie să le furnizeze din depozitele sale din pancreas şi ficat. Conform informaţiilor biochimice din prezent, cantitatea de enzime depozitată de corpul nostru este foarte mică. Deci, nu vrem să le folosim inutil. Aşa că dacă mâncaţi alimente gătite, luaţi enzime digestive.
Ca o dietă optimă, consumaţi alimente proaspete şi crude în proporţie de 75% şi 25% mâncăruri gătite. Începeţi cu 60% alimente proaspete şi crude şi 40% alimente gătite. Rămâneţi la acest raport 60/40% până când sunteţi siguri că trupul dumneavoastră s-a adaptat la consumul de mai multe alimente proaspete. Apoi, îndreptaţi-vă încet către raportul mai solicitant de 75/25%.
Alimentele listate mai jos sunt cunoscute drept producătoare de mucus (formatoare de aciditate). Reduceţi-le sau eliminaţi-le pe acestea:
- Orice zaharuri, săruri şi mâncăruri rafinate, prelucrate, îmbogăţite sau procesate chimic.
- Carne
- Produse lactate
- Grâu
- Ouă (cu excepţia celor crude sau cu gălbenuşul moale)
Alcalinizează-te sau vei muri! Sună a dramatizare excesivă. Nu este. Lumea se confruntă cu cea mai profundă criză a sănătății de până acum. Medicamentele tot mai puternice nu fac decât să sufoce sănătatea. Calitatea slabă a vieții nu poate fi reglată cu antibiotice, anti-depresive, anti-hipertensive și vaccinuri. Păstrarea integrității fizice, mentale și emoționale este posibilă cu ajutorul măsurilor profilactice.
Vom îmbogăți informațiile pe această temă, într-un articol viitor despre bolile cauzate de nivelul crescut de aciditate din corp și cum să identificăm din timp simptomele acestora.
Lucrări de referință:
Dieta alcalină – Theodore A. Baroody
Miracolul pH – Robert Young
Alcalinizează-te sau vei muri de AIMGROUP este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .
Bune cartile, as adauga si Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine. Graul desi creeaza aciditate are si efecte pozitive. La fel si sportul (la sport majoritatea nu facem deloc, nu e pericol sa facem prea mult 🙂 )
Iar cele mai bune alcalinizari pentru corp raman rugaciunea, bucuria si iubirea altruista (cea egoista omoara incet).
Multumim mult pentru ganduri si sugestii.
buna ziua as dori sa discut mai multe cu dvs. pe acest subiect;al alcalinizarii….mi se pare foarte important.si interesant comentariul dvs.
Intr-adevar rugaciunea are un efect net asupra chimiei corpului….ma bucur ca si altii au observat acest lucru.
cum as putea lua legatura domnul Manuel…eventual prin mail… va multumesc.
Sunt pe piata deja mai multe dispozitive pentru alcalinizarea apei.
Alcalinizarea apei se produce foarte usor-max o lingurita de bicarbonat de casa( cel ce il avem toti in camara) la 2 litri de apa. Chiar si apa de la robinet. Succes
chestiunea cu bicarbonatul e cu dus si intors….se pare ca de fapt el creeaza deseuri acide desi pe moment e alcalinizant.Dimpotriva , sucul de lamaie sau otetul alcalinizeaza…desi pe moment de arde stomacul….chestiunea e controversata. in orice caz eu prefer apa carbogazoasa…cea plata imi cade ca un pietroi la stomac…de exemplu
Poate stie cineva mai multe as dori sa aflumai multe pe aceasta tema.
Buna ziua! Pentru mai multe informatii despre ce alimente creeaza alcalinitate in organism si care dau aciditate gasiti in ghidul Formula sanatatii perfecte, aparut la editura Vidia. Toate cele bune!