Sari la conținut

6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească din dietă

În bestsellerul său, How Not to Die, medicul şi specialistul în nutriţie Michael Greger promovează puterea alimentaţiei în menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolii.
Ei bine, în urma cercetărilor sale, Michael Greger nu s-a oprit doar la a categorisi superficial alimentele, recomandând, ca mulţi alţii, hrana pe bază de plante şi cereale integrale, ci le-a căutat, între acestea, pe cele mai eficiente şi benefice pentru organismul uman.
De exemplu, poţi urma foarte bine o dietă bazată doar pe cartofi, căci şi acesta este un aliment natural, din familia legumelor. Va fi, însă, şi un obicei alimentar sănătos? În cercetările sale, Dr. Greger a ajuns la concluzia că nu toate legumele şi fructele sunt egale… în beneficii. De exemplu, poţi consuma o cantitate bogată de verdeţuri şi legume într-o zi, fără să primeşti necesarul de sulforafan, substanţa activă pe care o poţi obţine mâncând crucifere. Aşadar, aşa arată lista alimentelor esenţiale pe care Dr. Greger propune să le mâncăm zilnic, pentru a ne prelungi viaţa.

Leguminoase

Mai exact fasole, soia, mazăre, năut, linte şi ce alte legume mai intră în această familie. Poţi mânca un castron de supă de mazăre sau morcovi cu humus, de trei ori pe zi, şi ţi-ai luat porţia de leguminoase.

Fructe de pădure

O porţie de astfel de fructe, la o masă, trebuie să fie de jumătate de cană, dacă fructele sunt proaspete sau congelate, şi un sfert, dacă ele sunt uscate. Este vorba despre orice tip de fructe comestibile mici, motiv pentru care Greger a inclus şi strugurii și stafidele în această categorie, pe lângă mure, cireşe, afine, zmeură şi căpșuni.

Legumele crucifere

kale

Când spunem crucifere, ne referim la broccoli, varză, conopidă şi kale. Greger recomandă să le consumăm cel puţin la o masă, folosind ca unitate de măsură o jumătate de cană. În plus, la celelalte două mese zilnice, trebuie să completăm cu alte două porţii de legume, fie că sunt din familia cruciferelor sau nu.

Nuci şi seminţe

Toată lumea ar trebui să încerce să includă o lingură de seminţe de in în dietă, pe lângă porţia tradiţională de fructe sau de alt tip de nuci. Semințele de in sunt renumite pentru efectul lor benefic asupra digestiei, având un conținut bogat de fibre solubile. În plus, studii mai recente arată faptul că un consum moderat de semințe de in (aproximativ 50g pe zi) contribuie la reducerea colesterolului.

Condimente

Greger recomandă să folosim zilnic în mâncăruri un sfert de linguriţă de turmeric, pe lîngă alte condimente naturale fără sare şi ierburi pe care le preferăm.

Cereale integrale

cereale-integrale

O porţie poate însemna o jumătate de cană de fulgi de ovăz, orez, hrişcă, quinoa, paste sau porumb fierte sau o cană de cereale uscate, o felie de pâine din făină integrală sau o tortilla din făină de porumb.
Nurtiţionistul susţine că nu trebuie să mâncăm doar aceste alimente, ci să le adăugăm în dieta noastră, pentru ca mesele noastre să devină, în timp, din ce în ce mai sănătoase.
„Când mă aşez la masă, mă întreb: Aş putea să adaug nişte mazăre la această mâncare sau aş putea presăra nişte seminţe de in sau de dovleac pe salata asta? Sau pot adăuga chiar nişte fructe uscate? Lista acestor alimente esenţiale m-a făcut să mă gândesc, de fiecare dată, cum aş putea să fac din mesele mele unele cât mai sănătoase posibil. Dar nu trebuie să devii obsedat de listă. Dacă mănânci mai puţin sănătos într-o zi, încearcă să te revanşezi a doua zi. Eu sper doar ca această listă să vă încurajeze să vă amintiţi că puteţi să vă îmbogăţiţi dieta, în fiecare zi, cu unele dintre cele mai sănătoase alimente din lume.“ (Michael Greger)
Link: www.mindbodygreen.com

Creative Commons License
6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească din dietă by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns