Sari la conținut

10 moduri sănătoase de gătire a alimentelor pentru mai multă poftă de viață

Informațiile despre alimentele bune și sănătoase care ne asigură o viață ideală ne sunt furnizate prin toate canalele media și nu numai. Știm ce alimente să consumăm, când să le consumăm și cum anume să le preparăm. Dar iată că, există și câteva trucuri legate de modul de gătire a mâncării, pentru o stare mai bună de sănătate și susținerea sistemului imunitar.
Pentru a preveni scăderea nivelului de energie, trebuie să furnizezi organismului vitamine, minerale, enzime, antioxidanți, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și proteine, toate de înaltă calitate. Din păcate, majoritatea alimentelor convenționale nu cuprind cantități suficiente de astfel de substanțe nutritive și asta, din cauza procesării excesive la care sunt supuse.

Regulă generală: consumă alimentele în starea lor naturală sau foarte puțin gătite
Lipsa nutrienților din alimentele procesate este și motivul pentru care este important să consumăm alimente integrale și organice, precum fructe și legume sau carne neprelucrată. Mai mult, să nu uităm nici de faptul că, deseori, alimentele din piață sunt contaminate cu pesticide sau erbicide, substanțe care împiedică adesea sistemul imunitar să-și desfășoare activitatea în condiții optime.
Recomandarea specialiștilor este ca alimentele să fie consumate cât mai aproape de starea lor naturală, crude sau foarte puțin gătite. Gătitul la temperaturi ridicate distruge, după cum bine știm, o bună parte din vitamine și minerale, substanțe esențiale pentru o energie și o sănătate optima. În ceea ce privește carnea neprocesată, trebuie să fie fiartă suficient, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru sănătate.

Iată, așadar, câteva trucuri sănătoase pentru gătirea mâncării și care îți vor menține nivelul energetic ridicat pe întreaga perioadă a zilei:

1. Nu spăla excesiv de mult fructele și legumele înainte de gătire

Am auzit, deseori, persoane care spală legumele cu apă și oțet înainte de a le prepara. Nimic mai greșit. Spălatul excesiv și mai ales cel cu oțet sau detergent de vase, nu face decât să elimine câțiva nutrienți pe care alimentele îi conțin la suprafața cojii.

2. Nu prăji legumele

Sunt la fel de gustoase și mult mai sănătoase dacă sunt fierte în apă. Pune apa la fiert și abia când dă în clocot adaugă legumele. Astfel, timpul de preparare este mult mai scurt și alimentul își poate păstra mare parte din nutrienți. Dacă totuși e nevoie să folosești ulei, adaugă fie câteva picături, fie un ulei care se pretează la temperaturi ridicate(uleiul de palmier sau cel de cocos).

3. Gătește, pe cât posibil în tigăi cu capac

brocoli-tigaieAcoperind produsele în timpul preparării, le vei păstra o cantitate considerabilă din nutrienții pe care îi conțin.

4. Alege alimentele proaspete

Cele congelate sau conservate și-au pierdut deja o bună parte din substanțele nutritive în momentul în care au suferit aceste procedee, iar în momentul gătirii, își vor mai pierde încă o parte semnificativă. Tocmai de aceea, e recomandat, pe cât posibil să cumperi cantități mai mici, dar proaspete de alimente. Alimentele proaspete sunt mult mai bogate în substanțe nutritive, iar acestea sunt importante pentru sănătatea celulelor. Când celulele sunt sănătoase, ele lucrează la un nivel optim, oferindu-ți mai multă energie. Așa că, alege să faci cumpărături înțelepte, de preferat din piețe.

5. Folosește fructe și legume de diverse culori

legume-asortateCu cât acestea sunt mai colorate, cu atât numărul de nutrienți este mai mare. Mai mult, include în meniul tău zilnic, alimente bogate în vitamina B. Aceasta ajută celulele să transforme nutrienții în energie și sunt necesare pentru funcționarea optima a sistemului nervos, dar și a celui divestiv. Organimul este dependent de aceste vitamine, în special, pentru ca metabolismul să funcționeze în parametri normali, iar diviziunea și creșterea celulară să se facă corect. Unde găsești vitamina B? În pătrunjel, sfeclă, somon, muștar, spanac sau linte. Sunt alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B și sunt recomandate a fi consumate în stare cât mai aproape de natural.

6. Păstrează coaja fructelor și a legumelor

Coaja este bogată în fibre și elemente nutritive esențiale, substanțe care stimulează energia.

7. Gătitul la abur este o metodă excelentă prin care poți păstra nutrienții din alimente

Aburul este de două ori mai eficient în păstrarea substanțelor nutritive decât fierberea, deoarece nu distruge vitaminele care sunt solubile în apă.

8. Folosește oala sub presiune pentru gătit

Odată pentru faptul că mâncarea se prepară rapid, iar mai apoi pentru că ajută la conservarea nutrienților.

9. Evită sarea

Sau nu o folosi excesiv, în special cea albă, de masă. De preferat, este să consumi sare de mare, neprocesată și neprelucrată.

10. Evită să folosești folia de aluminiu

folia-de-aluminiuDeși părerile sunt împărțite, specialiștii susțin că odată ce intră în contact cu temperaturi ridicate, folia de aluminiu emite gaze toxice, care nu sunt tocmai benefice organismului.

Prin introducerea acestor trucuri în rutina ta zilnică, vei observa în timp îmbunătățiri ale nivelului de energie și de sănătate. Ține minte să folosești alimente proaspete, neprocesate și să eviți utilizarea excesivă a uleiului. Dacă îți dorești să ai la îndemână un ghid cu cele mai importante reguli de gătire a alimentelor, pe care să-l răsfoiești ori de câte ori ai nevoie, îți recomandăm Cum să gătești cu alimente care combat cancerul. Acest ghid este o sursă valoroasă de informații despre cele mai sănătoase fructe, legume, condimente și plante ideale pentru revitalizarea sistemului imunitar. În plus, cartea cuprinde rețete delicioase pe gustul tuturor – vegetarieni, raw-vegan și carnivori.

Pofta bună!

 

Creative Commons License
10 moduri sănătoase de gătire a alimentelor pentru mai multă poftă de viață by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns