Media curentă a speranței de viață în lume a ajuns la 70 de ani. În România, în intervalul 2001 -2006 speranța de viață pentru femei a progresat de la 75,6 ani la 76,1 ani. În 2010 speranța medie de viață era de 70 de ani la bărbați și 77,1 ani la femei, până în 2030 putând urca cu 5,9 ani la bărbați și 4,4 ani la femei (sursă informații – click aici).
După cum observăm, femeile au tendința să trăiască mai mult decât bărbații. Cu toate acestea, s-ar putea să te surprindă să afli că femeile prezintă un risc mai pronunțat de a dezvolta o serie de afecțiuni frecvent întâlnite la bătrânețe. Printre acestea se numără cataracta, boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral.
Cum pot femeile să prevină anumite afecțiuni cauzate de înaintarea în vârstă?
Schimbările aduse stilului de viață și grija pentru propria sănătate pot ajuta la prevenirea și tratarea multora dintre aceste probleme. Descoperă secretele legate de sănătate pe care trebuie să le cunoască femeile trecute de 50 de ani.
Gestionarea menopauzei
Vârsta medie la care se instalează menopauza este 51 de ani. Acest declin natural al hormonilor de reproducere îți afectează corpul în multe feluri. Simptomele precum bufeurile și transpirațiile nocturne pot dura câțiva ani sau chiar mai mult, însă de regulă intensitatea și frecvența lor scade cu timpul.
Următoarele strategii te pot ajuta să faci față simptomelor menopauzei:
1. Luptă împotriva kilogramelor în plus. Multe femei constată că au luat în greutate după menopauză. Și, ca și cum nu ar fi de-ajuns, kilogramele tind să se acumuleze în jurul taliei, crescând în felul acesta riscul de a dezvolta boli de inimă ori diabet sau riscul de accident vascular cerebral. Astfel, alegerea alimentelor bogate în substanțe hrănitoare și evitarea caloriilor goale devine acum și mai importantă.
2. Gestionează bufeurile. Prevenirea obezității scade și riscul de a te confrunta cu bufeuri. Între timp, poți să ameliorezi rapid senzațiile de căldură excesivă purtând îmbrăcăminte formată din mai multe straturi și consumând băuturi reci. Dacă toate acestea nu sunt de ajuns și ai nevoie de un ajutor în plus, discută cu medicul tău despre varianta terapiei de substituție hormonală și află dacă este potrivită cazul tău.
3. Ajustează-ți dieta. Alimentația ta poate reduce o parte din disconfortul și riscurile medicale asociate menopauzei. Optează pentru alimente bogate în calciu și vitamina D pentru a încetini pierderea masei osoase și evită felurile de mâncare picante și cofeina dacă îți declanșează bufeuri.
Alte secrete care te ajută să rămâi sănătoasă
Menopauza este doar una dintre schimbările prin care vei trece probabil odată cu înaintarea în vârstă, însă procesul de îmbătrânire are și câteva mari avantaje. Mai multe studii confirmă că, la bătrânețe, stresul se diminuează și starea de fericire crește în intensitate.
Încearcă următoarele metode pentru a face față și altor schimbări care apar pe măsură ce înaintezi în vârstă:
1. Consumă alcool cu moderație. Din statisticile guvernamentale reiese că în ultimele două decenii consumul de alcool în cazul femeilor de peste 60 de ani a crescut. Trebuie să ai în vedere că sensibilitatea la alcool crește pe măsură ce îmbătrânești. Stai de vorbă cu medicul tău sau contactează o linie telefonică de sprijin dacă ai probleme cu gestionarea consumului de alcool.
2. Ai grijă de ochii tăi. Cataracta este principala cauză de orbire care poate fi prevenită. Examenele oftalmologice regulate ajută la depistarea și tratarea din timp a unor probleme care încep adesea să se dezvolte și evoluează treptat după vârsta de 40 de ani. Renunțarea la fumat, purtarea ochelarilor de soare și pauzele de la folosirea ecranelor de calculator ajută și ele.
3. Testează-ți auzul. Aproximativ unul din trei adulți se confruntă cu o deteriorare mai ușoară sau mai gravă a auzului până la vârsta de 65 de ani. Această degradare a auzului se agravează de obicei cu timpul, așa că ar trebui să începi să îți protejezi timpanele cât mai curând posibil. Iar asta presupune inclusiv reducerea la minimum a expunerii la zgomote puternice și purtarea de echipament de protecție atunci când este cazul.
4. Fă sport. Exercițiile fizice te pot ajuta să îți ții greutatea sub control, să-ți crești masa musculară, să-ți întărești oasele și să-ți păstrezi inima în stare bună. Concepe-ți un program echilibrat de exerciții de rezistență, aerobic și stretching.
5. Nu te opri din învățat. Rezervă-ți timp pentru activități educative și hobby-uri care îți stimulează creierul. Multe universități și colegii de stat acordă scutiri de taxe cetățenilor eligibili care au 60 de ani sau mai mult.
6. Rămâi conectată cu cei din jur. Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt strâns legate între ele, așa că izolarea poate provoca simptome fizice, cum ar fi hipertensiune arterială și slăbirea imunității. Petrece timp cu familia și prietenii. Înscrie-te într-un club sau frecventează centrul pentru seniori din cartierul tău.
Este adevărat că genetica are rolul său când vine vorba de felul în care îmbătrânești, însă există mulți factori pe care îi poți controla. Adoptă obiceiuri sănătoase care te pot ajuta să trăiești mai mult și să te bucuri în continuare de activitățile pe care le iubești.
Alte resurse
Articol 5 sfaturi ca să rămâi sănătoasă și fericită la menopauză (CITEȘTE AICI)
Cum te poate ajuta biobateria pe bază de aur coloidal Bio Synergy (CITEȘTE AICI)
Categoria de cărți SĂNĂTATE ȘI LONGEVITATE de la editura Vidia (ACCESEAZĂ AICI)
Urmărește emisiunea noastră Cum să rămâi tânăr cu ajutorul unui dispozitiv produs în România (VIZIONEAZĂ AICI)
Fii la curent cu conținutul nostru și pe SOUNDCLOUD (ABONEAZĂ-TE AICI)
Pagina noastră oficială de Facebook (URMĂREȘTE-NE AICI)
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .