În jurul vârstei de 50 de ani, o femeie intră la menopauză, însă menopauza se poate instala și precoce înainte de 45 de ani. În ceea ce privește modul de manifestare, între cele două situații nu există nicio diferență: dispare menstruația, apar bufeurile și schimbările dese de dispoziție, iar pielea începe să-și piardă elasticitatea. Singura diferență este că, la menopauza prematură, aceste simptome se instalează galopant, în timp ce la menopauza care apare în mod natural poate dura ceva vreme, în funcție de modul în care s-a îngrijit femeia de corpul ei până în acel moment (alimentație cu măsură și sănătoasă, activitate fizică etc).
Ce se întâmplă în corpul unei femei la menopauză
În această etapă, nivelul estrogenului (hormon feminin) o ia vertiginos în jos, acest lucru favorizând apariția bolilor de inimă. În mod normal, estrogenul are rol în scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL), prevenind astfel depunerile de grăsimi pe artere și menținându-le astfel elastice și sănătoase.
Deficitul de estrogen poate avea un impact și asupra țesutului osos, însă durerile articulare nu au legătură în mod direct cu schimbările care au loc în timpul menopauzei, precum fluctuațiile nivelului de estrogen. Și totuși s-a observat că simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne și starea de depresie, pot fi asociate și cu durerile articulare la femeile aflate la menopauză.
Dacă te confrunți cu simptomele enumerate mai sus, mergi la medic pentru a pune un diagnostic cât mai corect. Alături de recomandările medicului tău, te poți ajuta și singură pentru a face față mai ușor noilor schimbări prin care trece corpul tău.
Ce măsuri poți lua ca să te simți în formă și fericită după 45 de ani
Doar pentru că modificările de dispoziție sunt o parte normală a menopauzei, aceasta nu înseamnă că trebuie să suferi din cauza lor. Menopauza poate fi o perioadă dificilă în viața unei femei, mai ales în primele luni și de aceea trebuie să acționezi din timp pentru a evita cât mai multe dintre efectele sale. Urmând unele dintre sfaturile de mai jos, te poți ajuta să-și echilibrezi nivelul hormonal, să-ți gestionezi starea ta de spirit și să rămâi fericită.
1. Sport de 3-5 ori pe săptămână
Mișcarea este esențială în această perioadă, pentru că ajută inima să lucreze la parametri normali, dar și mintea să fie relaxată. În timpul exercițiilor fizice, creierul secretă endorfine, neurotransmițători responsabili de starea de bine, care reduc anxietatea. Implicit, vei putea face față mai ușor schimbărilor de dispoziție care sunt cel mai greu de gestionat.
Se recomandă ca de minimum trei ori pe săptămână, câte 30 de minute, să practici un sport: jogging, înot, mișcare în aer liber, tenis de câmp sau dans. Yoga este de asemenea o activitate foarte benefică pentru trup, minte și suflet.
Indiferent ce formă de mișcare alegi, studiile au demonstrat că activitatea fizică practicată cu regularitate poate trata inclusiv depresia moderată, care afectează destul de multe femei aflate la menopauză.
2. 7 ore de somn obligatorii
Somnul din timpul nopții este esențial pentru a avea un nivel al energiei ridicat pe parcursul zilei. În general, femeile trecute de 50 de ani au nevoie între 7 și 8 ore de somn pe noapte. Femeile care dorm mai puțin decât se recomandă (ceea ce se întâmplă destul de frecvent) nu se pot concentra a doua zi, prezintă un risc crescut de anxietate și sunt predispuse la o labilitate a stărilor emoționale (izbucnesc ușor în plâns).
Cantitatea nu este însă suficientă. Poți dormi și 12 ore, dacă nu ai un somn profund și sănătos, corpul nu se regenerează, lucru care accentuează puternic simptomele menopauzei. Ai grijă de igiena somnului tău și ia cele mai importante măsuri în acest sens. Află ce investiție poți face în casa ta pentru un somn cu adevărat odihnitor și un nivel optim de energie aici.
3. Consumă cafea cu moderație
Menopauza vine la pachet și cu rărirea sau chiar renunțarea la o serie de tabieturi, iar unul dintre ele este plăcerea de a bea cafea. Poate fi dificil să renunți la acest obicei după ce o viață întreagă ai consumat gustoasa licoare, însă poți avea în considerare scăderea cantității consumate. Cafeina acționează ca un stimulent, influențând în mod direct sistemul nervos, ceea ce poate duce la dezechilibre chimice și, implicit, la stări fluctuante dacă este consumată în exces (mai mult de două cești pe zi).
Pe de altă parte, unele studii scot în evidență capacitatea substanțelor aflate în boabele de cafea de a scădea riscul dezvoltării de boli mentale, precum Alzheimer. Așadar, ca în orice altceva, cheia este moderația.
4. Renunță la fumat și limitează consumul de alcool
Experții susțin că un pahar de vin roșu, consumat ocazional, face bine organismului, inclusiv după instalarea menopauzei. Alcoolul poate acționa astfel ca un antidepresiv, dar ca și în cazul cafelei, consumat constant în cantități mari are o contribuție majoră la instalarea depresiei, anxietății și a modificărilor bruște de dispoziție.
În ceea ce privește fumatul, corpul nu mai are nevoi de un alt stres, așa că vei avea nevoie de multă disciplină pentru a renunța la acest obicei extrem de nociv.
Fumatul accelerează îmbătrânirea pielii, pentru că o privează de oxigen și de nutrienții esențiali pentru menținerea sănătății acesteia. Iar în combinație cu pierderea elasticității țesutului cutanat, din cauza scăderii estrogenului, efectul va fi dramatic. Atât pentru sănătatea, cât și pentru frumusețea ta, merită să faci această schimbare oricât de dificilă ar fi. Motivația ta este mai puternică.
5. Practică meditația
Sănătatea mentală și emoțională este foarte importantă în raport cu echilibrul hormonal și nu numai. Întregul corp răspunde la fluctuațiile de stări și emoții, cu atât mai mult la schimbările bruște de dispoziție, plâns sau stări de nervozitate. Ai nevoie de o practică regulată de liniștire a minții, iar meditația este cea mai benefică modalitate de a-ți regăsi echilibrul interior și bucuria de a trăi.
”Meditaţia este o stare de a fi. Acel miracol ce restabileşte legătura noastră cu Sursa, cu cel mai înalt aspect al sinelui nostru divin”Eknath Easwaran
Îți mai recomandăm și:
Ce sport să alegi, ca să te scuturi de emoţiile negative
4 secrete pentru o minte odihnită la orice vârstă
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.