Se poate trăi fără telefon mobil? Este gadgetul faţă de care omul modern a creat o adevărată dependenţă, acel dispozitiv care a revoluţionat comunicarea şi care, mai pe scurt, a ajuns să ne guverneze viaţa. Vorbim, evident, despre nelipsitul celular, pe care, mai nou, nu-l mai folosim doar pentru a apela sau a trimite mesaje, ci pentru a naviga pe internet, a asculta muzică sau a ne ţine conectaţi la reţelele sociale.
Studii din 2013 arătau că un posesor de telefon mobil petrece 144 minute pe zi folosindu-şi celularul, în timpul unei perioade de 16 de ore, iar astăzi, la o distanţă de doi ani, lucrurile au căpătat cu siguranţă proporţii şi mai îngrijorătoare.
Asta deoarece utilizarea lor excesivă poate dăuna serios sănătății celor care le folosesc. Telefoane mobile se folosesc de undele radio, şi, deşi vorbim de transmiţătoare de mică putere, receptorul transmite energie atunci când este pornit, iar prejudiciul se acumulează în timp.
De aceea este important să creștem distanța față de aparat, pentru a reduce expunerea la radiofrecvență. Cercetătorii sugerează utilizatorilor de telefoane mobile să păstreze o distanță minimă de 20 cm faţă de aparat, pentru a reduce semnificativ expunerea la radiaţii, lucru posibil cu ajutorul căştilor handsfree. Atenţie, însă, la volumul telefonului, nivelul sonor trebuie să fie unul scăzut, pentru a evita afectarea auzului.
Adulții, dar mai ales copiii, se pot lovi în timp de efectele nocive ale radiațiilor asupra creierului. „Copiii trebuie să fie deosebit de atenți. Există motive reale de îngrijorare că telefoanele mobile sunt dăunătoare.”, a declarat pentru CNN.com Dr. Devra Davis, directorul secţiei de oncologie de la Universitatea din Pittsburgh, făcând referire la posibilele riscuri de apariție a tumorilor. Să trecem în revistă aşadar motivele care ar trebui să te facă să limitezi folosirea telefonului tău mobil, pentru a câştiga sănătate.
Te afectează emoțional
Conform portalului MedicalDaily.com, prezența unui telefon mobil în timp ce doi sau mai mulți oameni vorbesc față în față poate genera sentimente negative față de persoana care are dispozitivul său vizibil. Într-un studiu efectuat la Universitatea din Essex, Marea Britanie, cercetatorii au studiat efectele unui dispozitiv mobil în timpul unei conversații. Astfel, 37 de perechi de străini au fost invitați să petreacă 10 minute vorbind unul cu altul despre un eveniment interesant care s-a întâmplat în viața lor, în ultima lună. Jumătate dintre participanţi s-au așezat într-o zonă retrasă, cu un telefon mobil prezent pe un birou din apropiere, în timp ce cealaltă jumătate nu avea celularul la îndemână.
Rezultatele studiului au arătat că cei care au avut un dispozitiv mobil în apropiere au fost percepuţi negativ de către străinul cu care purtau conversaţia, în comparație cu ceilalți participanți, fără un telefon mobil prezent.
„Acest lucru demonstrează că prezența telefoanelor mobile poate interfera cu relaţiile interumane, mai ales atunci când indivizii discută subiecte personale semnificative„, au spus cercetătorii studiului. Am putea completa studiul cu un alt efect foarte pronunţat în cazul celor dependenţi de telefoanele mobile, şi anume senzaţia de înstrăinare pe care ţi-o dă comunicarea virtuală, în defavoarea celei directe, lucru care poate duce, în timp, la stări frecvente de depresie.
Creșterea nivelului de stres
Utilizarea frecventă a telefonului mobil poate avea efecte negative asupra modului în care resimţi stresul. Apelurile primite des, alarmele, vibraţiile și memento-urile cresc nivelul de iritabilitate şi limitează capacitatea de concentrare.
Într-un studiu efectuat la Universitatea din Gothenburg, Suedia, cercetatorii au încercat să afle dacă există o legătură directă între aspectele psihosociale ale folosirii telefonului mobil și sănătatea mintală la adulţii tineri. Participanții la studiul ce a durat un an au fost tineri cu vârste curprinse între 20 şi 24 ani. Cercetătorii au descoperit că utilizarea frecventă a telefonului mobil a fost asociat cu stres și tulburări de somn în cazul femeilor, şi cu insomnii şi simptome de depresie la bărbaţi. Aşadar, utilizarea excesivă a telefonului mobil poate fi un factor de risc în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tinerilor adulţi.
Focar de bacterii
Atingerea neîncetată a telefonului poate fi periculoasă, din cauza microbilor de pe aparat. Urmele uleioase pe care le puteţi vedea pe ecranul telefonului şi nu numai, după o zi de utilizare, pot conţine mai mulţi germeni de infecţii chiar decât cele de pe un scaun de toaletă. Într-un studiu efectuat la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală, din cadrul Universităţii din Londra, cercetătorii au examinat un eșantion de 390 de telefoane mobile și mâinile posesorilor de aparate pentru a măsura nivelul bacteriologic. Rezultatele studiului au aratat că 92% dintre telefoanele mobile au avut bacterii pe ele, spre deosebire de 82% dintre mâini, iar pe 16% dintre telefoanele mobile și mâinile testate s-a depistat bacteria E. Coli. Producătorii de telefoane mobile şi tablete au luat însă măsuri asupra acestui risc, anunţând disponibilitatea unui nou tip de sticlă minerală, cu proprietăţi antimicrobiene, pentru ecranele viitoarelor telefoane inteligente.
Probleme de vedere
Constanta privire a ecranului dispozitivului tău mobil îţi poate afecta vederea, peste ani. Asta deoarece ecranele telefoanelor mobile sunt de dimensiuni considerabil mai mici decât cele ale computerelor, ceea ce înseamnă că vei avea tendiţa să priveşti chiorâş de câte ori citeşti mesajele sau navighezi pe internet de pe telefon, din cauza dimensiunii reduse a caracterelor folosite pentru texte. Acest obicei, repetat frecvent pe parcursul unei zile, contribuie la oboseala ochilor, senzaţie de iritare şi aspect înroşit, un disconfort simţit după expunerea prelungită la ecranele digitale. Evită, aşadar, să foloseşti telefonul tău mobil pe o perioadă mai mare de 15 minute, neîntrerupt, pentru a evita inflamaţille oculare.
Dispozitivele wireless şi sănătatea
Radiaţiile electromagnetice emise de dispozitivele wireless ne afectează mai mult decât ne-am fi imaginat şi mai mult decât şi-ar dori producătorii de gadgeturi electronice să aflăm.
Numeroase studii au arătat că expunerea la radiaţiile WiFi poate duce la afecţiuni precum
- tulburările de ritm cardiac,
- apariţia tumorilor şi a bolilor canceroase,
- daune permanente ale ADN-ului,
- slăbirea sistemul imunitar,
- infertilitatea masculină.
În cazul tumorilor canceroase, deşi studiile s-au efectuat îndeosebi pe animale, portalul GlobalHealingCenter.com aduce în discuţie cazul unei tinere de doar 21 de ani, care s-a îmbolnăvit de cancer la sân, deşi nu avea antecedente în familie. Şocant este faptul că tânăra a dezvoltat tumora chiar în locul lângă care obişnuia să-şi ţină telefonul mobil, atunci când îl purta în… sutien. De altfel, cercetătorii avertizează, şi nu de ieri, de azi, că răspândirea sistemelor WiFi şi expunerea involuntară la radiaţii vor fi principalele cauze ale unei pandemii de cancer şi mutaţii genetice, în anii care vor urma.
Mai multe informații referitoare la părerile oamenilor de știință despre expunerea la radiațiile telefoanelor mobile și care sunt măsurile standard pe care le putem lua pentru a ne proteja poți afla de aici.
„Telefoanele mobile şi dispozitivele fără fir: pericolul nevăzut al radiaţiilor electromagnetice” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .
Foarte interesat acest subiect si cred ca merita mai multa atentie. 🙂 Eu nu prea utilizez asa mult telefonul mobil, in schimb imi petrec foarte mult timp in fata calculatorului. 🙂 Aveti idee daca sunt aceleasi riscuri si in cazul computerelor si laptopurilor?
O zi deosebita! 🙂
Radiatiile emise de calculatoare (desktop sau laptop) sunt periculoase, chiar daca sunt mai slabe decat cele emise de telefonul mobil. Unele plante se dezvolta anormal daca sunt plasate in fata unui monitor, la 2 metri distanta