Sari la conținut

Remedii naturale ce îmblânzesc durerile reumatismale (II)

( Citește prima parte a articolului )

SPONDILOZA (ARTROZA COLOANEI VERTEBRALE)

Este bine cunoscutul şi larg răspânditul, din păcate, reumatism cronic degenerativ al articulaţiilor de la nivelul coloanei vertebrale: sunt afectate discurile intervertebrale şi vertebrele, se formează osteofite (ciocuri) şi se îngustează spaţiul intervertebral. Zonele pe care ”le ia în colimator” cel mai frecvent sunt ceafa (spondiloză cervicală) şi mijlocul (spondiloză lombară).

Ce te doare

Ceafa sau mijlocul, fireşte. În momentul când te repui în mişcare, după o perioadă mai lungă statică şi/sau după ce ai menţinut o poziţie vicioasă. Dimineaţa, musculatura zonei bolnave este contractată (aşa-numita redoare matinală). Spondiloza cervicală mai provoacă şi ameţeli (vertij), pierderi ale echilibrului, senzaţia de vâjâit în urechi, dureri în zona omoplaţilor, torticolis (contractura musculară dureroasă pe un muşchi sau pe un grup de muşchi, cu imposibilitatea de a face mişcări cu grupele respective). Iar spondiloza lombară se manifestă şi prin dureri în zona mijlocului (lumbago), ce pot merge în jos pe picior, însoţite uneori de furnicături pe membrele inferioare.

Cele mai bune remedii

Schema de tratament creionată în cabinetul de medicină complementară face joncţiunea între acupunctură, acupunctură cu venin de albine, reflexoterapie, masaj terapeutic al spatelui, tratament homeopat (Bryonia, Lachesis, Petroleum, Platină) şi fitoterapeutic.

Plante de leac

  • tarhon: amesteci, în 200 ml de ulei de măsline, două linguri de ulei de tarhon mărunţit; laşi la macerat 10 zile, strecori şi depozitezi uleiul de tarhon într-un recipient de culoare închisă, la loc rece; în foloseşti ca leac pentru masarea zonei dureroase
  • tătăneasă: prepari un decoct din 200 ml de apă clocotită, în care adaugi o lingură de rădăcină mărunţită; laşi să fiarbă 30 de minute şi foloseşti soluţia strecurată pentru a îmbiba cu ea compresele pe care le aplici pe zona afectată; nu arunca nici planta rămasă după fierbere: şi din ea poţi forma cataplasme cu care să oblojeşti locul dureros
  • amestec din plante: coada-calului, pir, troscot, soc – le amesteci în părţi egale şi pui o linguriţă din amestec în 250 ml de apă clocotită; după ce s-a infuzat 8 minute, strecori şi bei ceaiul respectiv după mese (2-3 căni pe zi); poţi adăuga, în cana cu ceai, extract de mlădiţă de măceş – 50 de picături dimineaţa, extract de muguri de pin – 50 de picături la prânz şi extract de mlădiţă de mur – 50 de picături seara.

Şi dieta te ajută

Ca să contracareze boala şi să prevină degenerarea gravă a articulaţiilor, dieta zilnică trebuie să fie alcătuită, în principal, din peşte combinat cu fructe dulci-acrişoare, oţet şi verdeţuri. Atenţie, nu este recomandată asocierea peştelui cu cereale şi derivate din cereale, cartofi, lapte, sare!
De un real folos sunt uleiul de peşte, uleiul de ficat de merlucius şi/sau uleiul de ficat de rechin, bogate în vitamina A şi D – un supliment alimentar salvator, datorită aportului de acizi graşi.

COXARTROZA (ARTROZA ŞOLDULUI)

articulația șoldului

Acest tip de reumatism cronic degenerativ, în care este afectată articulaţia şoldului, apare, în general, după vârsta de 50-60 de ani, dar şi la tinerii cu malformaţii ale articulaţiei coxo-femurale (luxaţie congenitală de şold, coxa vara).

Ce te doare

Articulaţia şoldului te seacă! În special când mergi, când te apleci, când te ridici. Nu-ţi mai vine să faci un pas!

Cele mai bune remedii

Şedinţele de reflexoterapie, acupunctură, acupunctură cu venin de albine sau cu înţepături de albine pe punctele de acupunctură se îmbină într-o schemă complexă cu tratamentul homeopat (Rhododendron, Rhus psihodendron, Ruta, Dulcamara, Bryonia). Dau o mână de ajutor temeinic şi masajul terapeutic, kinetoterapia, hidrokinetoterapia şi tratamentul fitoterapeutic.

Plante de leac

  • nuc: ai nevoie de 500 g de frunze tinere de nuc, pe care le mărunţeşti şi le amesteci, cu o lingură, cu 500 g de unt topit la 40 grade; laşi la macerat timp de 12 ore, apoi reîncălzeşti alifia astfel obţinută, amestecând permanent, până la 40 de grade; strecori şi torni într-un recipient din sticlă, pe care îl vei păstra într-un loc rece (preferabil, în frigider); cu această pomadă faci aplicaţii zilnic, pe zona dureroasă
  • coacăz negru: infuzezi, timp de 15 minute, o lingură de frunze în 250 ml de apă clocotită şi bei câte două căni pe zi
    pin: trebuie să obţii un macerat alcoolizat; pui 100 de muguri de pin în 100 ml de alcool de 70 grade şi laşi la macerat timp de 12 ore; apoi mai torni şi 1 l de apă clocotită şi laşi la infuzat timp de alte 6 ore; la final strecori şi fierbi soluţia obţinută timp de 30 de minute; o răceşti şi o păstrezi la rece; iei în fiecare zi câte 2-3 linguriţe
  • amestec de plante: frunze de frasin, frunze de mesteacăn, frunze şi flori de urzică moartă albă şi fructe de ienupăr; le amesteci în părţi egale şi pui o linguriţă din acest amestec în 250 ml de apă clocotită; laşi la infuzat timp de 10 minute, apoi ridici capacul vasului şi adaugi 1 g de bicarbonat de sodiu alimentar; bei 2 ceşti-maximum 3 pe zi, timp de 15 zile pe lună.

Şi dieta te ajută

Consumă sistematic peşte, combinându-l cu fructe dulci-acrişoare, oţet şi verdeţuri. În schimb, nu în asocia cu cereale şi derivate din cereale, cartofi, castane, lapte, sare. Îţi prinde foarte bine şi o cură cu ulei de peşte, ulei de ficat de merlucius şi/sau ulei de ficat de rechin, bogate în acizi graşi esenţiali şi în vitamina A şi D.

GONARTROZA (ARTROZA GENUNCHIULUI)

Este reumatismul cronic degenerativ de la nivelul articulaţiei genunchiului. Cea mai frecventă artroză! Se manifestă, în general, bilateral. Are o preferinţă pentru sexul frumos (incidenţa ei la femei este mai mare decât în cazul bărbaţilor). Şi poate fi o problemă transmisă ereditar.

Ce te doare

Durerea, în sine, este doar una dintre probleme. Pentru că se complică şi cu deviaţii ale genunchiului (care alunecă spre stânga sau spre dreapta), cu laxităţi ligamentare (articulaţia nu mai are stabilitate), tumefacţii (genunchiul se umflă, devenind mai cald), cracmente (pocnituri care se aud când mişti articulaţia).

Cele mai bune remedii

Caută un cabinet serios de terapii complementare şi solicită o consultaţie riguroasă, în urma căreia medicul specializat îţi va stabili schema de tratament. Ea poate cuprinde acupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic, cure de dezintoxicare cu ceai depurativ, laxativ şi diuretic, tratament homeopat (Rhododendron, Rhus psihodendron, Ruta, Dulcamara, Bryonia), masaj terapeutic, kinetoterapie, hidrokinetoterapie şi nelipsitul tratament fitoterapeutic.

Plante de leac

  • hrean: ai nevoie de 500 g de unt topit la 40 grade şi de 6 linguri de hrean ras; le amesteci bine şi laşi la macerat 12 ore; apoi reîncălzeşti până la 40 de grade, strecori şi depozitezi alifia într-un recipient, la rece; vei avea pentru mult timp un unguent care, aplicat de două ori pe zi, îţi va alina suferinţa
  • jneapăn: pui o linguriţă de plantă mărunţită, în 250 ml de apă care dă în clocot şi laşi să fiarbă 15 minute; strecori acest decoct şi bei câte două căni pe zi
  • aloe: 250 g de frunze mărunţite de aloe (veche de minimum 3 ani) trebuie să stea la macerat în 750 ml de apă, timp de 24 de ore; după care adaugi 300 g de miere de albine şi 20 g de propolis granule; laşi produsul în frigider, 5 zile, apoi începi să iei câte o linguriţă de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea mesei.

aloe vera

Şi dieta te ajută

Boala artrozică îşi găseşte naşul în farfurie. Iar numele lui este acid arahidonic. Un acid gras nesaturat, pe care organismul îl produce singur sau îl sintetizează din alimentele de origine vegetală şi animală. Alimentele-campion sunt uleiurile – de alune, in, soia -, preparatele din soia, peştele (macrou, hering, somon, care trebuie consumat cel puţin de două ori pe săptămână), laptele (cel puţin 250 ml pe zi) şi derivatele lactate, fructele şi legumele crude.

Despre beneficiile unei alimentații echilibrate și sănătoase afli informații complete din ghidurile: Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină și Dieta înțeleaptă, ambele apărute la editura VIDIA.

Să ai spor la preparat ceaiuri, cataplasme, infuzii şi macerate! Şi să-ţi fie de bine şi de folos!

Licenţa Creative Commons
„Remedii naturale ce îmblânzesc durerile reumatismale (II)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns