Înainte de a diseca fiecare alimentcare se pretează pentru o alimentație anti-cancer, în rândurile următoare îți voi vorbi despre nutriterapie explicată pe larg de medicii Richard Béliveau și Denis Gingras, în cartea Alimente care combat cancerul.
„Nutriterapia poate fi văzută ca un fel de chimioterapie care foloseşte arsenalul de molecule anticancer prezente în alimente pentru a combate celulele canceroase ce se formează în mod spontan. Departe de a fi o terapie alternativă, prevenirea cancerului prin alimentaţie este, dimpotrivă, un mijloc complementar pe care oricine îl poate folosi pentru a-şi îmbogăţi dieta cu agenţi anticancer de origine alimentară“,
explică cei doi medici în cartea lor. Concret, consumul regulat de fructe şi de legume poate fi versiunea preventivă, netoxică a chimioterapiei, care însă nu produce ravagii în corp și care împiedică microtumorile să ajungă la un stadiu cu consecinţe patologice.
Alimentația dictează comportamentul genelor
Deși s-a mers mult timp pe ideea că nu se poate interveni în stoparea cancerelor transmise genetic, această teorie nu se mai susține în prezent. În cartea Alimente care combat canceruleste demonstrat faptul că persoanele aflate la risc de a se îmbolnăvi de cancer sunt ferite de această maladie dacă consumă alimente anticancer.
Acest lucru a fost excelent demonstrat de rezultatele unui studiu făcut în Shanghai, în care persoane cu deficienţe în două enzime importante ce acţionează pentru eliminarea agresorilor toxici prezentau un risc de a face cancer de plămâni de trei ori mai mare dacă alimentaţia lor nu conţinea legume din familia Crucifere. Pe de altă parte, alte persoane cu aceleaşi mutaţii, dar care aveau o alimentaţie bogată în aceste legume prezentau un risc redus de cancer comparativ cu restul populaţiei.
Cei doi medici susțin că aceste dovezi arată măsura în care alimentaţia poate atenua impactul dereglărilor genetice la anumiţi indivizi, la care altfel riscul de cancer ar creşte.
„Combaterea evoluţiei cancerului prin alimentaţie înseamnă utilizarea moleculelor anticancer prezente în anumite alimente ca arme pentru a crea un mediu ostil tumorilor, supunând aceşti microfoci tumorali la un asalt zilnic şi împiedicându-i să se dezvolte, aşa cum face şi chimioterapia. Trebuie să considerăm organismul ca un câmp de luptă pe care se poartă o bătălie continuă între celulele mutante care caută să-şi dezvolte o entitate autonomă ce va degenera în cancer şi mecanismele noastre de apărare care încearcă să menţină integritatea organismului“, susțin cei doi medici.
Cum identificăm alimentele anticancer?
Pentru a combate cancerul trebuie identificate cu precizie alimentele care conţin cantităţi semnificative de molecule anticancer. În încercarea de a stabili profilul anticancer al diferitelor fructe şi legume, medicii Béliveau și Gingrasa au demarat un proiect care are ca scop identificarea nu doar a fructelor şi legumelor cu cea mai intensă activitate anticancer, ci şi a soiurilor care ar putea conţine cantităţi mai mari de agenţi anticancer.
„Procedura pe care o folosim implică prepararea extractelor crude din aceste fructe şi legume, sterilizarea extractelor obţinute, apoi folosirea acestui material pentru a determina activitatea inhibitoare a fiecăreia asupra dezvoltării diferitelor tumori de origine umană, precum şi asupra angiogenezei, folosind modele experimentale în laborator“, explică Béliveau și Gingras.
Astfel, medicii au putut observa că adăugarea extractelor de usturoi, sfeclăşi anumiţi membri din familia verzei, cum ar fi varza creaţă, declanşează oprirea în masă a creşterii celulelor canceroase extrase dintr-un meduloblastom, o tumoare cerebrală foarte agresivă. Cei doi medici admit că este nevoie de alte experimente pentru a confirma măsura în care aceste alimente pot fi folosite ca adjuvanţi în terapiile anticancer disponibile în momentul de faţă, dar rezultatele obţinute până acum sunt foarte promiţătoare.
„Usturoiul, în special, pare excepţional de toxic pentru celulele canceroase; chiar şi la o diluare de unu la o mie, extractul de usturoiul reuşeşte să încetinească în mod semnificativ creşterea celulelor canceroase“, explică cei doi cercetători.
În articolul viitor, vom face o trecere în revistă a fructelor și legumelor cu molecule anti-cancer și a modului în care acționează asupra tumorilor.
SURSA: Alimente care combat cancerul, Richard Béliveau și Denis Gingras.
Predispoziția genetică la cancer poate fi învinsă prin alimentație by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.