”Sunt om şi socotesc că nimic din ceea ce e omenesc nu-mi e străin” – mărturisirea modestă a lui Pico della Mirandola ne ajută, când mai cădem în păcat. Deşi am putea lua drept păcat chiar şi menţionarea celebrului umanist italian – propovăduitor al eliberării de pornirile simţurilor şi purificării prin contemplaţie filozofică -, drept punct de plecare într-o pledoarie… antimahmureală.
Însă, păstrând măsura şi simţul umorului, ne consolăm că suntem oameni supuşi greşelii şi atunci când oglinda se distrează pe seama noastră, foindu-se ba mai la stânga, ba la dreapta. Nu e bine prinsă în perete? Ba da… Atunci există o altă explicaţie pentru imaginea ca o ţintă în mişcare, pe care ne-o returnează: am băut un strop mai mult. Şi, lipsiţi de antrenament cum suntem (un punct bun), ne-am ales cu toată garnitura de consecinţe post-petrecere ca-n filme: durere de cap şi de stomac, ameţeală, slăbiciune, dureri musculare, greaţă şi o seteee!
Ce ne-a lovit? În termeni medicali, o intoxicaţie etilică. Într-un cuvânt sintetic, neaoş, suntem oleacă mahmuri. Cum ne dezmeticim, doctore? Să vedem ce soluţii alternative are dr. Cristina Bălănescu, specialist în terapii alternative.
O DUŞCĂ DE ACREALĂ
- Nu degeaba este ea celebră: zeama de varză acră, băută ca atare sau amestecată în porţia de ciorbă, reechilibrează organismul văduvit, prin deshidratarea produsă de alcool, de o serie de minerale esenţiale pentru buna sa funcţionare.
- La concurenţă cu moarea de varză este oţetul de mere, şi mai uşor de administrat: este mai simplu, mai rapid şi la fel de eficient să dai de duşcă 100 ml de oţet de mere, decât o cană de moare. Tot îţi face gura pungă, dar acţionează instant.
APĂ CHIOARĂ
- Iată o asociere de cuvinte luată peste picior din pură naivitate (ca să ocolim un termen mai dur, deşi mai adecvat: din ignoranţă). ”Aqua chiara” se traduce, ad litteram, prin ”apă limpede, curată”, numai bună de băut.
La pet sau la sticlă din… sticlă, apă de izvor sau apă uzată, recirculată prin sisteme industriale sofisticate, până când devine potabilă, băutura de bază a tuturor fiinţelor vii are şi calitatea de a dilua alcoolul din sângele petrecăreţilor. Câteva pahare de apă plată au şi harul de a stinge setea mistuitoare provocată de deshidratarea severă a organismului, sub efectul licorilor cu mai multe grade/stele. - Iar asocierea cu propolis readuce la ”parametrii tehnici” normali şi glicemia (intrată pe pantă descendentă, la confruntarea cu licorile etilice): 50 ml de tinctură de propolis amestecată vehement într-un litru de apă rece se bea cu înghiţituri mici şi cu pauze. Pe măsură ce cantitatea de glucoză din sânge se redresează, mintea devine tot mai limpede şi trupul mai vioi.
CEVA DULCE-ACRIŞOR
- Un pahar (100 ml) de suc de mere şi, imediat după el, un pahar de suc de roşii. Repetată de trei ori în decursul zilei, alternanţa aceasta risipeşte ameţeala şi alungă durerea de cap.
RAFINAMENT CURAT: MILKSHAKE DE BANANE
- Mai asortat, prin rafinament, cu reprezentantele Evei, după ce s-au lăsat duse de val şi au sorbit delicat o cupă de şampanie în plus, milkshake-ul recomandat de dr. Cristina Bălănescu este răsfăţ curat: se amestecă în shaker o banană, un pahar de lapte şi două linguriţe de miere. Bananele calmează stomacul, mierea restabileşte nivelul de zahăr din corp, iar laptele rehidratează şi reduce aciditatea gastrică.
INFUZIE DE MĂRAR
- Pentru a stinge arsurile la stomac şi senzaţia de greaţă, se pune o linguriţă de frunze de mărar în 250 ml de apă clocotită, se stinge focul, se acoperă vasul şi se lasă aşa între 3 şi 5 minute; infuzia astfel obţinută se împarte în două părţi egale, care se beau una după micul dejun, cealaltă după cină.
TINCTURĂ DE ARDEI IUTE, ÎN CEAI DE ANGHINARE
- Preventiv, în preajma marilor prilejuri de petrecere, e bine să preparăm această tinctură – le va fi de un real folos celor care uită numărătoarea paharelor: 200 g de ardei iute se toacă mărunt şi se pun în 100 ml de alcool; se lasă la macerat 7-8 zile, se strecoară şi se păstrează într-un recipient din sticlă, bine închis. Apoi se pregăteşte ceaiul de anghinare: se fierbe o linguriţă de anghinare în 200 ml de apă, timp de 10 minute; se strecoară, se lasă la răcit şi se consumă toată cantitatea după mesele principale, adăugând câte 30 de picături de tinctură de ardei iute.
INFUZII DE DEZMETICIRE
- La o oră după micul dejun, se bea o infuzie de pedicuţă, preparată din 5 g de plantă infuzată, 10 minute, în 150 ml de apă adusă la temperatura de fierbere.
- Iar în cursul zilei se bea, treptat, infuzia obţinută din două linguri de fructe de măceşe zdrobite şi adăugate în 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 10 minute, după care se strecoară.
ALTE REMEDII NATURISTE
- Pentru cazurile grave, de dependenţă alcoolică, se recomandă – atât în starea de beţie acută, cât şi în şedinţe succesive – acupunctura, pentru a elibera organismul de sub tirania drogului.
- În această situaţie sunt recomandate şi cure cu remediile homeopatice Capsicum şi Nux Vomica.
Bună dimineaţa! Ne-am dezmeticit de tot. Să ne promitem că nu vom mai recidiva. Şi să sărbătorim victoria. Cu o infuzie, cu un suc sau cu un pahar de apă chioară. Sus paharul!
„LEACURI ÎMPOTRIVA MAHMURELII” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .