Nu mai este un secret pentru nimeni că maladia secolului XXI, cancerul, poate fi prevenită, dar și încetinită cu ajutorul alimentelor pe care le punem zilnic pe farfurie. Confuzia apare însă în momentul în care dorim să ne adaptăm dieta în acest sens. La o serie de întrebări esențiale despre rolul alimentelor în combaterea și vindecarea cancerului răspund celebrii medici Richard Béliveau și Denis Gingras, în cartea lor Alimente care combat cancerul. Care sunt alimentele anti-cancer și în ce combinaţii trebuie consumate? Toate alimentele anticancer au acelaşi efect? Combat ele orice tip de cancer?
Cei doi medici descriu într-un limbaj accesibil modul ingenios în care acţionează anumite alimente pentru a proteja organismul de diferite tipuri de cancer şi arată care dintre ele sunt cele mai eficiente.
30% dintre cazurile de cancer sunt legate strict de alimentație
Studiile desfășurate de către cei doi medici au scos la iveală o legătură strânsă între lipsa de fructe şi legume din dietă şi o creştere a ratei anumitor tipuri de cancer.
„Rezultatele obţinute în peste două sute dintre aceste studii sunt spectaculoase: 80% arată că un consum considerabil de fructe şi legume duce la reducerea semnificativă a riscului de a face cancer. Acest efect a fost observat în special în cazul cancerelor sistemului digestiv. În general, persoanele care consumă cele mai puţine fructe şi legume sunt de două ori mai predispuse să se îmbolnăvească de anumite tipuri de cancer decât persoanele care consumă cantităţi mari din aceste alimente“, susțin cei doi medici.
Din păcate, în alimentația celor mai mulți dintre noi predomină preparate fabricate la scară industrială și obținute din ingrediente de proastă calitate. De exemplu, făina folosită la prepararea pâinii şi a pastelor făinoase este albită, rafinată şi mult prea fin măcinată, iar consumarea acestor produse duce la eliberarea de cantităţi enorme de zahăr în sânge.
De asemenea, uleiurilor vegetale li se schimbă compoziţia chimică ce duce la formarea de grăsimi potenţial toxice, cum ar fi grăsimile trans, atunci când sunt extrase la temperaturi mari. Multe produse, cum sunt alimentele tratate termic şi afumate, conţin conservanţi care în corp se transformă în substanţe cancerigene. Medicii Beliveau și Gingras susțin că, în comparaţie cu alimentația tradiţională, dieta modernă conţine cel puţin de două ori mai multe grăsimi, un procent mult mai mare de grăsimi saturate decât de grăsimi nesaturate, doar o treime din fibre, o avalanşă de zahăr în detrimentul carbohidraţilor complecşi şi, paradoxal, cantităţi reduse de substanţe nutritive esenţiale.
Rău ne fac nu doar alimentele, ci și supraalimentarea, faptul că ne îmbuibăm cu mâncare. Abundența de alimente îi face pe cei mai mulți oameni să mănânce prea mult şi prea prost, suprasaturându-şi organismul cu grăsimi şi zahăr. Iar consecința o știm cu toții: OBEZITATEA care vine la pachet cu o cohortă de boli precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tipul II, retinopatii (boli ale retinei) și diferite afecţiuni respiratorii.
Suferim cu toții de cancer?
Tumorile se formează spontan în organismul nostru însă rămân, de regulă, de mărime microscopică, fără să prezinte un pericol pentru sănătate. În unele, cazuri, aceste tumori cresc şi se dezvoltă în cancere letale în faze terminale.
„Se crede că dezvoltarea acestor cancere este cauzată de o perturbare în activitatea sistemelor noastre naturale de apărare pentru a ne proteja de angiogeneza declanşată de tumori. În mod normal, apărarea antiangiogenetică se opune cu succes încercării tumorilor de a revendica sângele de care au nevoie pentru a se dezvolta, iar tumorile sunt menţinute la mărime microscopică”, susțin Richard Béliveau și Denis Gingras.
Interesant este că persoanele care suferă de sindromul Down, de exemplu, nu fac cancer aproape niciodată. Această protecţie se explică prin nivelul ridicat de endostatin, un inhibitor al angiogenezei, datorită prezenţei cromozomului adiţional 21. Pe de altă parte, absenţa unui număr suficient de molecule antiangiogenetice îi permite tumorii să obţină reţeaua de vase de sânge de care are nevoie pentru a evolua la stadiul de tumoare mortală.
Moleculele anticancer opresc tumorile din evoluție
Béliveau și Gingras susțin că prezenţa continuă de molecule antiangiogenetice furnizate pe cale alimentară ajută mecanismele de apărare naturale ale organismului să oprească tumorile la o etapă inofensivă. Astfel, deşi suntem în permanenţă supuşi riscului de a ne îmbolnăvi de cancer, utilizarea ca armă terapeutică a moleculelor anticancer prezente în alimente constituie o metodă esenţială pentru a menţine aceste tumori în stadiu latent şi a le împiedica să evolueze spre un stadiu avansat, letal. Din acest punct de vedere, ar trebui să considerăm cancerul o boală cronică, pe care o putem controla zilnic cu ajutorul alimentelor bogate în compuşi anticancer.
În articolele viitoare vom vedea ce alimente este bine să introducem în alimentație pentru a preveni și chiar stopa cancerul din evoluție.
SURSA: Alimente care combat cancerul, Richard Béliveau și Denis Gingras
Găsești această carte aici:
www.vidia.ro/alimente-care-combat-cancerul
Descoperirea din lumea medicală – moleculele anticancer by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.