Răceala și virozele nu sînt propriu zis niște boli adevărate. Forța noastră vitală vrea să scoată la suprafață, pe sisteme periferice dezechilibrele pe care le producem în straturile mai profunde ale organismului, în organe sau viscere. Dacă le blocăm sau supresăm folosind medicamente alopate (sau chiar naturiste!) nu facem decât să băgăm mizeria sub preș, obligând organismal să caute echilibrul la un nivel mai profund, provocând o boală mai gravă.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să corectăm stilul de viață. Dacă unui copil care are otită, amigdalită, mucus i se elimină din alimentație dulciurile, lactatele și cerealele cel mai probabil în 2-3 zile își va regăsi echilibrul și sănătatea, fără nici un alt fel de efort sau medicamentație.
Un adult trebuie să urmărescă să își dezvolte o dietă săracă în carbohidrați (zahăr, cereale, lactate), să elimine principalii factori de stress (alcool, tutun, cafea) și atunci când arderile interne sînt bazate pe grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, cocos, ulei de masline presat la rece, pește și fructe de mare din captură, grăsimi animale) Forța vitală se activează și sistemul imunitar funcționează la cote maxime. Stilul de viață este deci componenta cea mai importantă sănătății.
Atunci când stilul de viață este corect remediile naturiste, simple, au un impact foarte mare.
O să grupăm aici remediile pe anumite categorii pentru a te ajuta să faci cele mai bune alegeri:
- Ingrediente de șoc, care stimulează rapid forța vitală și te ajută să reechilibrezi rapid organismul:
- Usturoiul – conține alicină, o substanță cu efect antibacterian și antiviral puternic. Consumul constant de usturoi crud poate ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor răcelii. Usturoiul stimulează cetoza (arderea grăsimilor), scade glicemia și este util pentru întreg organismul. În cazul unei situații acute poți crește doza până la 4-8 căței mari de usturoi ecologic zilnic.
- Ghimbirul – are un efect nemaipomenit de stimulare a imunității, stimulează circulația sangvină, reduce inflamația, încălzește organismul și dacă este preparat cum trebuie are un efect de peste 800 de ori mai puternic decât tetraciclina, de exemplu. Cea mai bună formă de preparare este infuzia din suc de ghimbir, poți vedea aici cum se prepară.
- Echinacea – Este o plantă medicinală folosită încă din antichitate pentru proprietățile ei antivirale și antibacteriene. Cel mai bun mod de a o utiliza este tinctura pe care ti-o poți faci tu singur. Partea cea mai activa a plantei este radacina. Într-un blender adauga o partea radacina și 3-4 părți alcool de bună calitate cât mai tare. O vodcă de 50 grade sau o palincă bună, sînt cele mai bune alegeri. Nu fă tinctura cu alcool rafinat pentru că este obținut din tot felul de surse și nu vrei să faci tinctura cu ceva ce nu ai bea. Mixează bine amestecul și dacă este urgent poți să iei din ea chiar de a 2-a zi.
- Ingrediente plăcute (deși eu consider usturoiul, ghimbirul și chiar echinaceea, ca fiind foarte plăcute, dar dacă ne gândim la un copil, de exemplu, poate că pentru el nu este foarte plăcut să ia un cățel de usturoi) și mai ușoare pe care le poți lua constant și să te delectezi cu ele. Chiar dacă sînt plăcute la gust, nu înseamnă că nu sînt eficiente:
- Măceșe și cătină – aceste fructe de pădure sunt recunoscute pentru concentrația lor ridicată de vitamina C naturală (și nu doar pentru asta), care stimulează sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor respiratorii.
- Soc – Ceaiul de flori de soc are proprietăți diuretice, sudorifice și antiinflamatoare, fiind un remediu eficient pentru primele semne de răceală și este foarte bun la gust.
- Propolis – Este o bomba cu efecte pozitive pentru sănătate și este foarte aromat și plăcut la gust. Pentru amigdale inflamate poți utiliza picături de propolis pe crutoane de pâine coapte și acele firmituri aspre zgărie un pic amigdalele când le înghiți și produc o ameliorare rapidă a inflamației. Poți de asemenea, să îți tai o porție de propolis solid, cam cât o gumă de mestecat și să o mesteci ușor la început (pentru că se lipește de dinți dacă muști prea tare din el) și apoi pe măsură ce se încălzește și devine moale te poți comporta cu el ca și cu o gumă de mestecat. Îl mesteci până când toate uleiurile volatile se evaporă (și merg către sinusuri și căile respiratorii) și el rămâne sfărâmicios. Atunci este bine să scuipi ce a rămas. În felul acesta sinusurile se curăță și uleiurile volatile sînt absorbite prin respirație.
- Ingrediente de răsfăț. Da ai auzit bine există metode foarte plăcute pe care este bine să le folosești, atât pentru că sînt bune pentru sănătate cât și pentru faptul că îți ridică moralul și îți conferă o stare psihică înaltă și plăcută – atuu suprem pentru vindecare și creștere.
- Supele calde – fă-ți o supă caldă în care pune ierburi aromatice. Fă-ți o supă cât mai plăcută în care poți pune morcov, rădăcină de țelină, tije de țelină, ceapă, dovlecel, fasole verde și orice legumă care te încântă, în fond gustul supei este dat de legumele pe care le incluzi in ea. Supa este ca un decoct din plante. Adaugă în ea câteva bucăți de lemongrass, câteva bucăți de ghimbir tăiat cubulețe, câteva boabe de piper, un pic de turmeric sau chiar șofran, dacă ai. Nu pune în ea cereale sau cartofi, au un indice glicemic foarte mare și blochează procesele curative. Poți adăuga și câteva bucățele de carne, cât mai curată cu putință (carnea de pui din supermarket-uri este plină de hormoni și medicamente și ar trebui evitată) sau adaugă câteva bucăți de pește de captură și ai obținut o licoare minunată care îți dă energie și te regenerează.
- Fă o saună cu ierburi. Plantele nu se asimilează doar prin tractul digestiv, ba chiar se asimilează mult mai bine pe alte canale, cum ar fi pielea. Acizii din stomac distrug unele dintre principiile active ale plantelor, pielea însă lasă aceste principii să acceadă direct în limfă și sânge. Așadar o saună cu ierburi (herbal sauna) este o acțiune nu doar curativă ci de-a dreptul plăcută. Pune pe elementul care încălzește sauna un vas cu apă în care pui câteva plante curative – salvie, rozmarin, ghimbir rădăcină, mentă, soc – și aburul care se degajă va impregna aerul și va atinge și pielea ta. Pielea va căpăta un miros plăcut care va persista ore bune și vei avea acces plăcut la elementele active din plante. Dacă nu poți să faci saună fă o inhalație cu un prosop sau o pătură în cap deasupra unei oale cu ceai fierbinte. La inhalație poți să adaugi și un pic de hrean, nemaipomenit pentru căile respiratorii, ai grijă să nu exagerezi cu el.
- Fă o baie hipertermică, în cadă cu apă la 38-40 grade și stai 15-20 minute acolo. Adaugă niște uleiuri esențiale (este un mod foarte bun de a le folosi) și nu le adăuga direct în apă (nu se dizolvă și deci nu vei beneficia de ele) ci picură-le pe niște sare sau și mai bine sare amară (epsom – sulfat de magneziu) și adaugă acea sare în apă. Nu trebuie să pui mult ulei, 5-6 picături din fiecare este suficient iar la uleiurile foarte tari cum sînt cele de rozmarin sau cimbru, doar 2-3 picături. Folosește ulei de rozmarin, eucalipt, mentă, cimbru și combină-le cu ulei de portocale de exemplu pentru a îți ridica starea de spirit și a te simți bine.
- Dormi pe îndelete. Somnul este locul în care organismul se regenerează cel mai bine. Dă-ți voie să dormi cât simți că ai nevoie, simte-te ca în vacanță, inchide-ți telefonul mobil și dormi dacă este nevoie și 18 ore pe zi. Te vei simți minunat și te vei regenera foarte repede și te vei întoarce cu forțe sporite la activitățile tale de zi cu zi.
- Fă-ți un bine și poartă la tine un aparat Vital Protect. Acesta stimulează legătura ta cu energiile vindecătoare ale pământului și fără să faci un efort deosebit stimulează Forța vitală și face ca regenerarea ta să se producă mult mai repede.
În perioada toamnei, organismul nostru este mai vulnerabil la răceli și viroze. Înțelegerea și aplicarea acestor metode naturale și holistice nu doar că ne pot ajuta să prevenim răcelile, și să ne recuperăm mai rapid atunci când acestea apar ci ne fac să ne lărgim câmpul de înțelegere și să ne acordăm un răgaz pentru mici schimbări în rutina noastră care să ne conducă spre un mod de viață cât mai regenerant. În fond boala nu este dușmanul nostru ci un prieten care ne provoacă și ne ajută să ne apropiem de adevărata noastră natură, cea spirituală.