Stresul este definit drept o reacție pe care o avem față de un lucru care ne deranjează din punct de vedere fizic, mental și emoțional și în consecință ne afectează echilibrul. Așadar, stresul este o reacție instinctivă și poate să apară în momentul în care se întâmplă ceva de care ne simțim amenințați.
Când se produce un eveniment stresant, se declanșează reacția „luptă sau fugi“, care determină o creștere a nivelului de adrenalină și cortizol din organism ca să ne ajute să fim pe fază și să rămânem în viață.
MAI MULTE DESPRE MODALITĂȚI DE COMBATERE A STRESULUI POȚI AFLA DIN ARTICOLUL NOSTRU: STRESUL, CUM NE AFECTEAZĂ CREIERUL ȘI CUM ÎL COMBAȚI (click aici)
Când este stresul un lucru bun?
Un strop de stres e bun, dar dacă o ții tot într-un stres mai mult timp, poți să ai serios de suferit la capitolul sănătate. Stresul nu poate fi evitat, dar poți să împiedici prelungirea lui modificându-ți reacția la stres. Cum faci asta?
În primul rând trebuie să înțelegi ce este stresul și de ce trebuie să fie el prezent în viețile noastre. Există mai multe tipuri și niveluri de stres. Prin urmare, e logic să ne afecteze în moduri care mai de care mai diferite. Ca să îi facem față cât mai eficient, trebuie mai întâi să înțelegem cu ce fel de stres avem de-a face. În felul acesta ne programăm mintea și ne condiționăm corpul să elimine stresul cât mai repede posibil.
Stresul nu trebuie considerat întotdeauna un lucru rău, pentru că în viață stresul poate să și dăuneze, dar să aibă și efecte pozitive. Stresul începe să ne facă rău atunci când îl lăsăm să se instaleze în viața noastră pe o perioadă îndelungată.
Partea bună a stresului, atunci când e vorba de un nivel moderat de stres, e aceea că ne dă energia care ne ține în viață și ne stimulează să ne ducem sarcinile până la capăt.
Dacă știi să deosebești formele de stres benefice de cele nocive, poți să te folosești de stres în avantajul tău.
Pericolele stresului prelungit, așa numitul stres cronic
Stresul poate să aibă o influență foarte puternică asupra stării noastre de sănătate atunci când nu știm să o prețuim și să avem grijă de noi. Sunt situații când putem să ne îmbolnăvim din cauza stresului. Mai mult, stresul cronic poate să ne afecteze sănătatea mintală, lucru care poate să ducă la instabilitate emoțională. Ca să nu se ajungă până acolo, trebuie să pui capăt nebuniei înainte să te distrugă complet.
Cercetările în domeniu au mai arătat că stresul își pune amprenta și asupra înfățișării noastre – asta pentru că în perioadele foarte stresate ai toate șansele să te îngrijești mai puțin de propria persoană. Nu prea mai dai atenție felului cum arăți, iar partea și mai proastă este că nu mai ești atent nici la ce mănânci, iar alimentele pe care le consumi acum pot să-ți modifice metabolismul, ceea ce-ți va afecta drastic silueta și greutatea corporală.
DESPRE O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ, ALCALINĂ ÎN PERIOADE DE STRES ȘI NU NUMAI POȚI AFLA DIN CĂRȚILE DEDICATE ÎN SECȚIUNEA DIETĂ DE PE SITE-UL EDITURII NOASTRE (click aici)
Relațiile personale și familia afectate de perioadele intense de stres
Totodată, stresul poate să ne influențeze negativ modul de viață și relațiile.
Când suntem stresați ni se pare că nu avem niciodată timp să ne terminăm treburile și să ne ducem la bun sfârșit îndatoririle. Prin urmare, te ocupi tot mai puțin de viața personală și abia dacă mai ajungi să îți vezi familia sau să te întâlnești cu prietenii. În plus, dat fiind că stresul te face irascibil, schimbările tale de dispoziție ar putea să-i jignească sau să îi rănească pe cei dragi.
Vom continua seria de articole pe această temă. Între timp, te invităm să urmărești video-ul nostruPAȘI PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ ȘI FERICITĂ (click aici).
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .