Sari la conținut

Corpul te anunță dacă suferi de alergie sau intoleranță alimentară (II)

Citește partea I – Corpul te anunta daca suferi de alergie sau intoleranta alimentara – aici.
Suntem programaţi genetic să reaţionăm diferit la tot: apă, aer, raze solare, relaţii, emoţii, chimicale, plante, alimente… Câţi indivizi sub soare, atâtea structuri genetice. Fiecare cu propriile compatibilităţi şi incompatibilităţi. ADN-ul nostru controlează tot. Inclusiv randamentul sistemului metabolic, deci implicit modul în care corpul nostru ”face faţă” substanţelor pe care i le administrăm.

Or, principalele substanţe, ”livrate” de trei-cinci ori pe zi (mic dejun, prânz, cină, gustări), sunt alimentele. În funcţie de structura genetică, ele ne fac bine sau rău. De regulă, fără să ştim. Nici cu gândul n-am gândi, doar le-am ales din cele mai restrictive topuri întocmite de către nutriţionişti.
Dr. dr. Keith Scott-Mumby, specialist în alergologie (Dieta înţeleaptă) schimbă regula.

 

Un număr infinit de combinații

”Nu există dietă universal sănătoasă. Există doar tot atâtea diete individuale câte combinaţii de gene. Adică un număr infinit”.
Ceea ce înseamnă:

  • 1: că fiecare dintre noi poate suferi, cu totală ”inocenţă”, de o alergie sau o intoleranţă alimentară
  • 2: că antidotul se află la îndemână: ”Putem să ne reglăm propriile gene prin alimentele pe care le ingerăm, putem să le ajutăm ori să le blocăm – totul personalizat, individualizat”.
  • 3: că avem cel mai fidel aliat în însuşi corpul nostru. El ne transmite semnale despre tot ce nu-i prieşte şi-l îmbolnăveşte. Fiecare organ în parte şi fiecare sistem ”emite”. Totul este să fim pe aceeaşi lungime de undă cu ele, să recepţionăm mesajele şi să le decodăm cât mai coret.

Ce semnale transmit sistemele din corpul nostru

Sistemul cardiovascular sistem-cardiovascular
hipertensiunea arterială: ”De zeci de ani, eu ştiu că alergiile şi intoleranţele alimentare reprezintă cauza majoră a hipertensiunii arteriale, nu arterioscleroza, aşa cum se presupune. Cum fac deosebirea? Foarte simplu. Dacă o dată, indiferent când, pacientul are tensiunea arterială în limite normale, chiar dacă se întâmplă la o singură citire din douăzeci, atunci problema nu are cum să fie îngroşarea arterelor. Medicii pierd din vedere acest aspect esenţial” (dr. Keits Scott-Mumby);

  • pulsul care creşte în stare de repaus după ce ai mâncat este semnul clar al unei reacţii alergice sau al unei intoleranţe: ”Dacă aveţi palpitaţii, în special după masă, nu este cazul să intraţi în panică. Aproape sigur este vorba despre o alergie sau o intoleranţă, iar ele pot fi provocate de orice aliment, nu doar de cofeină”.

Aparatul digestiv
Simptomele unei alergii alimentare sau ale unei intoleranţe genetice alimentare perturbă cu prioritate tractul digestiv. Simptomele manifestate la nivelul acestui organ-ţintă pot fi multe şi variate:

  • senzaţie de greaţă, stări de greaţă, vărsături
  • huruieli în stomac”
  • junghiuri de foame
  • aciditate”
  • dispepsie (indigestie)
  • balonare abdominală
  • flatulenţă
  • diaree
  • constipaţie şi variabilitatea funcţiei intestinului (se trece de la constiăpaţie la scaune diareice şi invers).

Sistemul musculo-osos
Semnalele pe care le transmite acest sistem sofisticat, atunci când este ”atacat” de alimente ce provoacă alergii sau intoleranţe genetice, includ:

  • articulaţii umflate şi dureroase
  • dureri şi crampe musculare
  • rigiditate
  • reumatism” (dureri cauzate de variaţiile de temperatură)
  • spasme musculare
  • tremurături (mai ales la trezire)
  • pseudoparalizie.

Aparatul genito-urinar
Simptomele aflate în conexiune cu alimentele-toxine, manifestate la nivelul aparatului genito-urinar sunt, de asemenea, numeroase şi aparent imposibil de asociat cu hrana noastră cea de toate zilele:

  • probleme menstruale (aşa-numita endometrioză)
  • urinări frecvente, urinări nocturne involuntare (mai ales la vârste înaintate)
  • senzaţia de arsură la urinare
  • senzaţia de mâncărime genitală, însoţită de nevoia acută de a urina.

Sistemul nervos şi starea mentală ameteala-boli
Reacţiile din zona creierului şi a sistemului nervos sunt extrem de diverse şi de complexe. Din această zonă practic infinită, dr. Keith Scott-Mumby selectează următoarele simptome (pe care mulţi dintre noi le vom recunoaşte măcar în parte):

  • incapacitatea de a fi clar în gândire, senzaţia de „năuceală”
  • gânduri înspăimântătoare la trezire
  • insomnie
  • dispoziţie morocănoasă la trezire
  • coşmaruri
  • ameţeli, senzaţia că ţi se învârte capul
  • spasme
  • pierderi de memorie, greşeli matematice şi de ortografie
  • bâlbâială
  • manii, halucinaţii
  • convulsii
  • agitaţie, exaltare, dezorientare
  • euforie, hiperactivitate
  • nervozitate, neastâmpăr, picioare care nu au stare
  • anxietate, atacuri de panică, iritabilitate, furie incontrolabilă, depresie
  • agresivitate (mergând, uneori, până la ”a fi pus pe distrugere”)
  • depresie, tristeţe, melancolie, accese de plâns, depersonalizare
  • ceaţă pe creier” sau „sindromul creierului confuz etc.

Plus o serie de simptome greu de clasificat, dar, cu siguranţă, relevante:

  • ţi se face somn după ce mănânci
  • te ia brusc cu frig după ce mănânci
  • episoade bulimice
  • schimbări bruşte, de la o stare bună la una proastă
  • senzaţia de epuizare
  • stare asemănătoare gripei, fără a avea gripă
  • stare generală de rău.

Ascultă-ţi corpul şi vei afla, uşor-uşor, dacă este victima alergiilor sau intoleranţelor alimentare. Şi ce alimente trebuie să eviţi, ca să experimentaţi împreună o stare generală de bine.
Creative Commons License
Corpul te anunta daca suferi de alergie sau intoleranta alimentara (II) by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Lasă un răspuns