Sari la conținut

Coenzima Q10, nutrientul miracol

  • de

Coenzima Q10 este considerată, pe bună dreptate, un nutrient miraculos, întrucât, spre deosebire de ceilalți nutrienți esențiali, prezența ei în organism își pune amprenta crucial asupra stării de sănătate. Oamenii de știință care au studiat îndelung acest nutrient au observat că, în momentul în care nivelul de CoQ scade cu numai 25%, pot apărea boli, precum hipertensiunea, atacurile de cord, deficiențe ale sistemului imunitar și chiar cancer. În cartea “Nutrientul miracol, Coenzima Q10”, dr. Emile G. Bliznakov și Gerald Hunt au explicat rolul vital jucat de Coenzima Q10, ca adjuvant, în tratarea unor boli grave.

Ce este Q10

Coenzima Q10 (CoQ10 sau CoQ) este un catalizator vital pentru procesul de regenerare a energiei de care celulele au nevoie pentru a se menține în viață. Mai simplu spus, fără CoQ lanțul energetic s-ar rupt, iar fără energie nu există viață. CoQ mai este cunoscută și sub denumirea de ubichinonă, deoarece este un component ubicuu (există peste tot) al vieții. CoQ se găsește, în mod natural, în cantități mai mari în organele care au nevoie de suplimente de energie, precum inima și ficatul.
Explicația este aceea că această coenzimă joacă un rol vital în producerea de energie ce alimentează inima, organ care bate constant, în ficat, care este laboratorul energetic al biochimiei umane, și în celulele sistemului imunitar, care luptă cu bolile. Pe măsură ce omul îmbătrânește, organismul își pierde însă puțin câte puțin din abilitatea de a produce CoQ .

Aliatul sistemului imunitar

sistemul imunitarStudiiile științifice au arătat, în mod indubitabil, că CoQ este unul dintre cei mai puternici imunostimulatori și, implicit, un aliat al organismului în lupta cu infecțiile.
În cartea “Nutrientul miracol. Coenzima Q10” este prezentat un studiu privind potențialul suplimentelor de CoQ asupra creșterii puterii imunitare. Unul dintre anticorpii produși de celulele sistemului imunitar este imunoglobulina G, cunoscută ca IgG, care este și anticorpul majoritar din sânge. Rolul său este deosebit de important prin prisma faptului că acționează asupra microorganismelor, făcându-le mult mai “apetisante” pentru celulele ucigașe. Prin urmare, acest anticorp este unul dintre jucătorii cheie ai răspunsului imunitar. Un studiu a arătat că la pacienții care suferă de diferite boli și cărora li s-a administrat CoQ nivelul IgG crește simțitor.
Studiul a fost condus de dr. Karl Folkers și s-a realizat pe opt pacienți. Patru dintre ei sufereau de boli cardiovasculare, unul de diabet și trei de cancer. Toți subiecții au primit doze zilnice de câte 60 mg de CoQ (trei capusule a câte 20mg). Studiile anterioare despre IgG au arătat că nivelul normal de IgG din sânge era de 700 până la 1.400 mg/dl.

În ziua 35, la doi dintre pacienții tratați cu acest supliment, nivelul IgG a crescut. La patru pacienți, o creștere a fost înregistrtă în ziua 64, la unul în ziua 97, iar la cel de-al optulea în ziua 132. La una dintre femeile care suferea de cancer la sân, nivelul IgG a crescut de la 940 mg/dl până la 1.437, în ziua 90, iar la un bărbat bolnav de diabet, de la 1.100 la 1.305. În raportul acestui studiu s-a concluzionat că o creștere a nivelului de IgG poate induce o reducere a imunodeficienței și o creștere a imunocompetenței numai printr-un tratament suplimentar pe bază de CoQ10.

Ajută inima bolnavă

inima ecografZeci de studii au arătat că Coenzima Q10 este un aliat indispensabil bunei funcționări a mușchiului cardiac. Procesul de îmbolnăvire degenerativă a inimii se întâlnește foarte rar înainte de vârsta mijlocie și, de obicei, este corelat cu diminuarea capacității organismului de a produce CoQ10, susțin dr. Emile Bliznakov și Gerald Hunt.
Cercetătorii au observat că această coenzimă îmbunătățește activitatea mușchiului cardiac chiar și la bolnavii care nu practică o activitate fizică.

Timp de opt săptămâni, voluntarilor americani cu boli de inimă care nu beneficiau de exerciții fizice li s-a administrat 60 mg de CoQ. S-a observat nu doar că inimile lor puteau face față unei cantități mai mari de oxigen, dar aceștia au devenit mai rezistenți la efortul fizic. În plus, s-a constatat că, odată ce se administrează CoQ pacienților bolnavi de inimă, care deja se află sub tratament, suplimentele de CoQ le permit medicilor să reducă dozele medicamentoase, obținând aceleași rezultate terapeutice.

Coenzima Q10 poate juca un rol crucial și în reglarea presiunii sângelui. Nutrientul are efect benefic de întărire a nivelelor energetice ale celulelor obosite din pereții arterelor, care se subțiază și încep să se îngusteze. Acționând astfel, CoQ va corecta o deficiență, dar va proteja și împotriva apariției hipertensiunii arteriale.

De unde ne luam coenzima Q10

Organismul produce această coenzimă în mod natural, însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, rezervele scad. De aceea, nivelul de CoQ trebuie suplimentat.. Alimentele cele mai bogate în CoQ sunt vita (inimă, mușchi, ficat, rinichi, lapte), porcul (ficat, inimă), puiul (ouă, inimă) și peștele (codul, scrumbia, sardinele), spanacul, brocoli.

De asemenea, necesarul de CoQ 10 poate fi asigurat și din suplimentele de CoQ10, ca adjuvant la dieta zilnică. Autorii cărții atrag atenția asupra exploziei de produse pe bază de CoQ. Coenzima autentică este galben strălucitor cu portocaliu, iar praful are un gust amar, destul de greu de suportat.
Atenție! Suplimentele de CoQ adăugate la dieta zilnică vor avea efecte numai dacă deja există o deficiență, susțin autorii cărții “Nutrientul miracol. Coenzima Q10”. Exceptând scăderea nivelului de CoQ, inevitabil pe măsură ce corpul îmbătrânește, carențele de CoQ mai apar în situații de stres și în cazul bolilor enumerate mai sus. În cazul unei deficiențe, rezultatele pot apărea în câteva zile. Însă, înainte de a lua suplimente de Coenzima Q10, adresați-vă medicului.

SURSA: „Nutrientul miracol. Coenzima Q10”, dr Emile Bliznakov, Gerald Hunt
fata in iarba
Licenţa Creative Commons
„Coenzima Q10, nutrientul miracol” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns