Știi cum se spune: pe vreme rea, extremitățile sunt cele mai expuse. Capul și picioarele sunt zonele prin care corpul pierde cea mai mare cantitate de căldură. Așa că trebuie să le protejezi cât mai bine. Numai că fiecare acțiune produce și o reacțiune: căciulița sufocă părul, iar cizmele și bocancii chinuiesc picioarele, mai ales dacă sunt noi (încălțările, firește).
Din fericire, pentru fiecare problemă există, în arsenalul medicinei populare, o mulțime de soluții. Ai de unde alege! Eu aș zice să nu mai amâni și să începi să tratezi de pe acum ce ai de tratat, fiindcă numărătoarea inversă până la Sărbătorile de iarnă ia viteză. Și nu vrei să le petreci acasă, în fotoliu, singur cuc, fiindcă bătăturile nu te lasă să rupi podeaua dansând alături de amici sau pentru că ți-e jenă să scoți capul în lume, cu o podoabă capilară tocită și lipsită de strălucire!
BATĂTURI
Ce noroc! Ai găsit, după destulă alergătură prin magazinele de încălțăminte, ghetele la care visai pentru toamna-iarna asta. Dar, ce ghinion!, una ”te bate” pe degetul mic; sau ”te roade” deasupra călcâiului; sau și, și… Până când o să ”se lase” pielea ghetelor, propria ta piele se va alege cu niște bătături de toată frumusețea!
Ca să previi formarea lor
- Ține picioarele, seară de seară, câte 30 de minute, în ligheanul în care ai turnat 4 litri de apă în care au fiert, 15 minute, două legături de cimbru proaspăt. Baia aceasta – la temperatura cea mai plăcută pentru picioarele tale – are și alte atuuri: alungă oboseala și suprimă mirosul neplăcut al picioarelor care au transpirat arestate, ore în șir, în încălțămintea închisă.
Ca să rezolvi problema
- Medicina populară îți pune la dispoziție mai multe variante de cataplasme care te scapă de bătături. Cea mai simplă, poate, se obține dintr-un miez de pâine înmuiat în oţet și lăsat să acționeze 30 de minute pe zona în care s-a format bătătura.
- O metodă cu un mai intens… parfum, dar la fel de eficientă: un căţel de usturoi zdrobit și fixat seara pe bătătură cu ajutorul unui bandaj, pe care îl vei înlătura abia a doua zi de dimineață. Se repetă operațiunea până când bătătura abandonează lupta și dispare.
- Cataplasma de mai sus poate lua și o formă mai fină: în locul usturoiului pisat, aplici o felie de lămâie.
- Sau lasă la macerat şase sau şapte frunze de praz în 250 ml de oţet de vin, timp de 24 de ore. În fiecare seară, înainte de a merge la culcare, aplică o frunză pe bătătură şi acoperă locul cu o compresă. Repetă tratamentul seară de seară, până când scapi de bătătură.
- Și frunzele de sfeclă, acoperite cu o bucată de pânză, acționează ca o cataplasmă antibătături, pe timpul nopții.
- Ai în casă o ferigă și te înduri să-i rupi un fir? Aprinde-l cu chibritul și lasă-l să devină cenușă, pe care o vei amesteca bine cu puţină grăsime vegetală (margarină, de pildă). Unguentul astfel obținut se aplică pe zona afectată.
- Și atât de populara aspirină este bună de leac: dizolvi cinci tablete în 15 ml (o linguriță) de apă şi 15 ml de suc de lămâie; obţii astfel o pastă onctuoasă, pe care o întinzi pe bătătură. Înfăşori piciorul într-o pungă din plastic, apoi într-un prosop cald și lași pasta să acţioneze douăzeci de minute. La final freci bătătura cu o piatră ponce, până când nu mai rămâne nici urmă.
BĂȘICI
Tot încălțămintea nouă și ”bățoasă” se află la originea lor. Și, având în vedere că se pot sparge și provoca usturime și infecții, mai-mai c-ai zice că bășicile sunt și mai păcătoase decât bătăturile!
Ca să previi formarea lor
- Cumpără-ți încălțăminte nouă spre sfârșitul zilei, când picioarele sunt deja umflate. Sau după ce ai mers mult pe jos. Și poartă încălțările cu pricina mai întâi prin casă sau în oraș, pe distanțe scurte. Asta ca să aibă un răgaz să ”se lase” și să se împrietenească mai bine cu forma piciorului tău.
- Poartă șosete sau ciorapi confecționați din material acrilic, acesta protejează pielea piciorului mai bine decât lâna sau bumbacul, în acțiunea de frecare cu pielea încă rigidă a ghetei.
- La nevoie, aplică talc în ciorapi, înainte de a-i încălța, pentru a împiedica umezirea și frecarea pielii.
Ca să rezolvi problema
- Uită, mai întâi, tot ce ai auzit despre spargerea în scop terapeutic a bășicilor: dacă le lași în pace, păstrând o igienă strictă și protejând zona conform recomandărilor de mai sus, lichidul pe care îl conțin se va resorbi de la sine. Iar ”căpăcelul” bășicii se va usca și pielea își va recăpăta aspectul normal.
- Numai în cazul în care bășica s-a spart este bine să intervii: curăță locul cu apă curată, fără să îndepărtezi ”căpăcelul”; apoi poți dezinfecta cu o soluție slab alcoolică, de uz medicinal; dacă vezicula este sanguinolentă, acoper-o cu o pânză subțire și aplică pe ea un cub de gheață, pentru 10-20 de minute. La final șterge atent zona, să rămână perfect uscată, și protejeaz-o cu un pansament steril.
PICIOARE TRANSPIRATE
Oricât de atent ai fi la igienă, se întâmplă: în circa 10 ore, cât stau încălțați, cei mai mulți români, între ora plecării de acasă și cea a revenirii în papuci comozi, piciorul mai și transpiră…
Ca să rezolvi problema
-
Dacă te mănâncă tălpile la modul enervant, nu este neapărat semn că vei face un drum, altul decât cele de rutină cotidiană. Dimpotrivă, poate înseamna că tălpile tale suferă pentru că stau prea multe ore în încălțămintea închisă, fără putința de a se aerisi. Seara, după ce le-ai spălat bine, unge-le cu vaselină şi acoperă-le cu felii subţiri de usturoi. Înfăşoară labele picioarelor mai întâi în tifon, apoi într-o bucată de bumbac (ca să nu duhnească prea tare remediul și ca să își facă efectul, totodată). În dimineața următoare le vei ”desfășa” și le vei spăla cu apă și săpun.
- Dacă picioarele transpiră repede, pudrează-le cu talc, după ce le-ai spălat şi le-ai uscat bine.
- Tot ca remedii împotriva transpiraţiei, spală-le, trei-patru zile la rând, cu apă în care ai diluat câteva picături de oţet.
Un sistem imunitar bine pregătit pentru întâmpinarea sezonului rece solicită obligatoriu și o dietă sănătoasă, mese zilnice cu alimente bogate în antioxidanți, vitamine și minerale după care organismul tânjește. Sfaturi practice și informații foarte utile despre cum să te hrănești sănătos găsești în ghidul complet Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină, conceput de renumitul Dr. Theodore A. Baroody, expert de talie internațională în naturopatie.
Sursa: Les remedes de ma grande mere – Yolande Chevriere, Quebec Livres, 2013
„Cele mai eficiente remedii naturale pentru afecțiuni de iarnă (I)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .