Sari la conținut

Ce e bine să știi despre palpitațiile cardiace

palpitatii cardiace

Cântecele de iubire vorbesc despre momentele romantice în care inima ți se oprește preț de o secundă. Când este vorba despre întâlnirea cu persoana de care te-ai îndrăgostit, cui nu îi place acest sentiment?

Totuși, dacă activitatea neregulată a inimii are loc în alte circumstanțe și se repetă la intervale dese de timp, atunci este cazul să consulți un specialist.

Cum recunoaștem problemele de inimă?

Palpitațiile cardiace pot implica o serie de senzații diferite, cum ar fi oscilații, bătăi puternice și ritm galopant. Sunt comune și au multe cauze, care sunt de obicei inofensive.

Câteva însă necesită asistență medicală și îți pot provoca neliniște chiar și atunci când inima este sănătoasă.

Este posibil să nu poți preveni complet neregulile, dar de multe ori poți reduce palpitațiile inimii. Află mai multe despre schimbări în stilul de viață și îngrijiri medicale care îți pot ajuta inima să bată regulat.

Schimbări în stilul de viață care pot reduce palpitațiile cardiace

1. Gestionează stresul. Palpitațiile implică adesea factori psihologici, de la tensiuni zilnice până la tulburări de anxietate cronice. Învață tehnici de relaxare care funcționează pentru tine și ia în calcul să mergi la psiholog dacă atacurile de panică sau alte simptome îți perturbă viața.

2. Redu consumul de băuturi excitante. Cafeaua nu e nocivă pentru mulți adulți, dar e posibil ca tu să fii mai sensibil. Bea mai puțină sau înlocuiește-o cu cafea decafeinizată și ceai din plante medicinale ca să vezi dacă te simți mai bine. Studiile asupra efectelor și beneficiilor pe care cafeaua le are sunt împărțite și contradictorii, așadar rămâne la latitudinea fiecăruia să aprecieze dacă și în ce măsură este bine să o consume.

3. Consumă alcool în mod responsabil. Alcoolul poate fi un alt factor declanșator. Limitează-te la un pahar pe zi dacă ești femeie și la două pahare dacă ești bărbat sau încearcă să renunți la cocteiluri timp de o lună. Ca și în cazul cafelei, vezi ce funcționează pentru tine. Sunt persoane cărora nu le priește nici acel pahar pe zi de alcool. Fii atent la semnalele pe care corpul tău ți le dă, suntem construiți diferit.

4. Ai grijă să te hidratezi. Inima ta funcționează mai greu când nu bei suficient de multă apă. Consumul de lichide și alimente cu un conținut ridicat de apă ajută la subțierea sângelui.

5. Lasă-te de fumat. Tutunul îți afectează inima și alte organe, nu doar plămânii, Fumatul îți face inima să bată mai repede. Tot el este o cauză majoră a multor boli cardiovasculare.

6. Asigură-ți necesarul de somn. Corpul și mintea ta lucrează pentru a se repara singure pe durata somnului nocturn. Dacă dormi șapte sau opt ore pe noapte, vei avea multe beneficii, inclusiv o inimă mai sănătoasă. Află ce anume poate interfera în mod nociv cu somnul tău și cum poți rezolva această problemă (click aici).

7. Ajustează-ți exercițiile fizice. Mergi în continuare la sală, dar ai grijă să nu faci antrenamente care să te solicite în exces. Activitățile intense pot să îți pericliteze inima dacă faci prea mult efort. Mergi la doctorul de familie dacă ai întrebări în legătură cu ce anume nu prezintă riscuri pentru tine.

8. Folosește tehnici de autoajutor. Dacă ai în continuare palpitații, există o serie de tehnici care te ajută să te simți mai bine pe moment. Respiră adânc sau dă-ți pe față cu apă rece. Aplică manevra Valsava. Cu alte cuvinte, închide gura și încearcă să expiri pe nas în timp ce îți blochezi nările cu două degete.

Asistență medicală în caz de palpitații cardiace

1. Apelează la ajutor de urgență. Conștientizează când e imperios necesar să suni la 112 sau să mergi la camera de gardă. Palpitațiile tale trebuie neapărat să fie evaluate dacă ai și alte simptome. Aici intră dificultățile de respirație, amețeli, pierderi de conștiență și durere sau senzații de apăsare în piept.

2. Poartă un dispozitiv de monitorizare. Pentru a exclude prezența unor boli grave, doctorul tău poate să efectueze teste pentru stres, electrocardiograme și alte proceduri. Însă diagnosticarea poate fi dificilă dacă nu ai palpitații pe durata vizitei la medic. Ți se poate cere să porți un monitor Holter sau un aparat implantabil care să înregistreze ritmurile neregulate ale inimii.

3. Verifică ce medicamente folosești. Iei decongestionante sau pastile pentru slăbit? Multe medicamente care se vând fără rețetă și multe prescrise de medic îți pot afecta ritmul cardiac. Întreabă-ți medicul dacă e necesar să faci anumite ajustări.

4. Tratează-ți bolile de inimă. Palpitațiile sunt uneori legate de o serie întreagă de boli de inimă, de toate felurile. Cea mai întâlnită este fibrilația atrială, o bătaie neregulată sau o aritmie care crește riscul să dezvolți cheaguri de sânge și să faci accident vascular cerebral. Uneori ea dispare de la sine, dar îngrijirea promptă te poate ajuta să trăiești mai mult și să fii mai activ.

5. Află dacă nu suferi și de alte boli. Palpitațiile cardiace pot să fie cauzate de probleme ale altor organe din corp. De pildă, s-ar putea să suferi de diabet sau de hipertiroidie.

Mergi la doctor dacă te îngrijorează palpitațiile la inimă. Este important să faci asta mai ales dacă palpitațiile apar frecvent, durează mai mult de câteva secunde sau sunt însoțite de alte simptome neplăcute.

Dacă nu, câteva schimbări simple în stilul de viață te pot ajuta să îți reglezi bătăile inimii.

Alte resurse:

1. Alege să te informezi din gama noastră de cărți din domeniul sănătății pe www.vidia.ro

2. Urmărește-ne și pe Soundcloud pentru conținut audio cu sfaturi utile pe tema sănătății și numai (accesează și abonează-te aici)

3. Urmărește video-ul nostru: TAINELE SĂNĂTĂȚII DIN PERSPECTIVĂ HOLISTICĂ (vezi aici)

Lasă un răspuns