Există boli care nu dor, dar pe cât par de banale, pe atât sunt de periculoase. O astfel de boală este candidoza, iar statisticile arată că circa 75% dintre femei au avut cel puţin o dată în viaţă candidoză, iar la 45% dintre ele boala a recidivat. La bărbați este mai puțin întâlnită, dar în rândurile de mai jos vei afla de ce trebuie să se trateze și el atunci când partenera este afectată. În plus, neglijată, candidoza transformă actul sexual într-un coșmar. Și mai grav este faptul că sunt cercetări care au arătat legătura sigură dintre candidoză și cancer.
– senzaţia de arsură
– mâncărimea din zona genitală,
– scurgeri albicioase, cu aspect brânzos și urât mirositoare,
– iritaţii în zona genitală
– arsuri la urinare sunt simptome care ascund candidoza.
Simptome comune cu alte boli
Pe lângă simptomele specifice, mai există o serie de simptome care pot apărea în multe alte boli:
– probleme digestive (diaree, consipație, balonare),
– o poftă foarte mare de dulciuri sau de carbohidrați (patiserie, sticksuri, grisine, crovrigi),
– dificultăți de concentrare,
– probleme ale pielii,
– alergii sezoniere severe și mâncărimi ale urechilor,
– modificări ale dispoziției,
– infecții vaginale,
– infecții ale tractului urinar
– mâncărime rectală.
Candidoza este cauzată de o ciuperca numită Candida albicans, care, în mod normal, se găseşte în tubul digestiv, în gură şi în vagin. Dacă ești sănătoasă nu trebuie să-și faci probleme.
Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, mergi la medicul ginecolog pentru a-ți prescrie un tratament. Netratată, candidoza poate afecta viața sexuală pe termen lung. De subliniat că putem face candidoză fără să avem niciun simptom, dar asta se întâmplă foarte rar. Deci nu miza pe acest aspect al bolii și mergi de două ori pe an la ginecolog pentru un consult. Multe femei descoperă în urma acestor controale că au candidoză.
Din ce cauze apare
În general, bacteriile sănătoase din intestine mențin această bacterie în parametri normali. Însă există câțiva factori care pot duce la dezvoltarea ei excesivă și, implicit, la apariția candidozei.
Slăbirea sistemului imunitar este principala cauză a modificărilor patologice ale Candidei Albicans.
O dietă bogată în glucide rafinate, adică în amidon și în zahăr
Consumul excesiv de alcool
Folosirea contraceptivelor orale, care pot duce la tulburări hormonale.
O dietă bogată în alimente benefice fermentate (cum ar fi Kombucha, varză, şi murături)
Un stil de viaţă stresant
Antibioticele sunt frecvent incriminate, atunci când sunt luate pe termen lung.
În cazul bolnavilor de diabet trataţi incorect, din cauza sistemului imunitar slăbit.
Igiena genitală neadecvată (folosirea unui săpun obişnuit, cu pH crescut), purtarea de lenjerie intimă din material sintetic şi mult prea strânse pe corp, dar şi detergenţii folosiţi pentru spălatul rufelor.
Cum o depistăm
Testarea ei în scaun este considerate cea mai sigură metodă. Se vor căuta urme de Candida Albicans în colon sau în intestinele mai mici. Se recomandă ca medicul să vă facă un test complet de scaun, pentru a descoperi și urmele altor ciuperci.
Testarea de acasă
Și testul de urină poate oferi indicii despre o infecție cu Candida Albicans. Dar, în general, ea este căutată în secreții prelevate în laborator. Dacă ești o persoană timidă, te poți testa și în confortul propriului cămin. Există teste de urină, cu o precizie de peste 90%, care te pot ajuta să afli dacă ai candidoză.
Ne place sau nu candidoza este considerate o boală cu transmitere sexuală, deoarece actul sexul este una dintre căile de răspândire a ciupercilor. În urma unui contact sexual neprotejat, sperma poate perturba aciditatea naturală a vaginului. Din această cauză, se poate produce un dezechilibru al florei vaginale care, ulterior, va determina înmulţirea excesivă a acestei ciuperci
În cazul candidozei vaginale, mucoasa se usucă excesiv și apare durerea în timpul actului sexual. Prin urmare, viaţa sexuală poate deveni un chin.
Cum o tratezi
De obicei, candidoza se tratează prin administrarea pe cale intravaginala a unor ovule. De asemenea, se pot folosi creme sau medicamente amicotice administrate oral (pastile). În cazul bărbaților, boala este rară și este cunoscută sub denumirea populară de Balanită. Tratamentul constă în folosirea unei crème care se aplică în zona genitală.
Unul dintre cei mai importanți factori care favorizează dezvoltarea acestei ciuperci și totodată eliminarea ei este dieta. Alimentele acide favorizează răspândirea și agravarea Candidei în tot organismul. Atât preventiv, cât și în timpul tratamentului, trebuie respectate anumite indicații cu privire la ce trebuie și ce nu trebuie să mănânci.
Informații complete despre echilibrarea bacteriilor din organism și tratarea Candidei prin dietă găsești în cartea: “Dieta alcalină – Formula sănătății perfecte”
Medicii atenționează că fiind vorba de o infecție care se poate trasnsmite sexual, tratamentul trebuie aplicat la ambii parteneri. În paralel, se recomandă folosirea hainelor lejere din bumbac și evitarea băilor fierbinți.
Crește riscul de cancer
Nu neglija tratamentul pentru anihilarea acestei ciuperci pentru că un studiu recent publicat în Critical Reviews in Microbiology a confirmat ceea ce s-a susținut în ultimii ani și anume că una dintre cauzele cancerului este infecția cu ciuperca Candida Albicans.
Mai mult, infecţiile bacteriene şi de alte cauze reprezintă cea mai frecventă complicaţie cu risc vital la pacienţii cu cancer în faze avansate (principala cauză de deces la circa 70% dintre pacienţii cu leucemie acută şi 50% dintre cei cu limfoame şi tumori solide), în ciuda succeselor obţinute continuu în prevenţia şi tratamentul acestora.
Iar printre principalele microorganisme implicate în patogenia infecţioasă asociată neoplaziilor se numără și Candida Albicans. Ea poate fi implicată mai ales în condiţii de imunodepresie şi microorganisme parazite (ex. Pneumocystis jirovecii) sau virusuri (ex. citomegalovirus, herpes simplex virus, virus respirator sinciţial).
Surse:
http://www.mindbodygreen.com/0-8376/10-signs-you-have-candida-overgrowth-what-to-do-about-it.html
https://draxe.com/candida-symptoms/
http://www.umfiasi.ro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.