În aventura noastră către silueta ideală, dar mai ales sănătoasă şi către un organism fără toxine, ne concentrăm pe tipul alimentelor consumate şi lăsăm pe locul doi felul în care ar trebui să le preparăm sau nu pe acestea. Şi când te gândeşti că modul în care le consumăm are un impact foarte important asupra aprovizionării noastre cu substanţele nutritive!
Ştim deja că mâncarea procesată cu substanțe artificiale are un impact negativ asupra sănătăţii noastre, deoarece vorbim de metode care adaugă toxine alimentelor şi nu conservă nutrienţii din acestea.
Prepararea termică a mâncării este mai puţin dăunătoare, dar asta nu înseamnă că prin căldură nu sunt eliminate multe dintre vitaminele şi mineralele din alimentele crude. Şi da, cuvântul crud este cel cheie când vine vorba despre o dietă sănătoasă, mai ales în ceea ce priveşte alimente precum legume, fructe şi nuci.
Poţi fi sigur că te bucuri de toate substanţele nutritive cu care au fost încărcate de Mama Natură toate fructele pământului doar dacă acestea au ajuns pe farfuria ta direct din copac. Sau, fie, din cultura din care provin.
Cum este foarte greu să-ţi schimbi obiceiurile alimentare şi să te hrăneşti doar cu alimente crude, noi am analizat ce se întâmplă cu mâncarea ta atunci când nu poţi renunţa la preparare ei termică. Iată cele mai obişnuite metode de gătit şi cât de sănătoase sau nu sunt ele pentru organismul nostru.
1. Prăjirea
În afara gustului căruia îi cădem cu toţii victime, nimic bun nu se întâmplă când îţi prăjeşti hrana. Călitul alimentelor este de preferat prăjirii lor în tigaia plină de ulei, iar dacă nu poţi renunţa la cartofii prăjiţi şi astfel de trataţii dăunătoare, foloseşte unt, ulei de palmier, rezistent la temperaturi ridicate, sau ulei de nucă de cocos. Cu toate acestea, mâncărurile prăjite ar trebui să fie ceva rar în meniul tău.
2. Gătitul sub presiune
Este o variantă mai sănătoasă de gătit decât prăjirea, însă şi gătitul sub presiune are hibele lui. În primul rând, nivelul antioxidanţilor din majoritatea alimentelor scade mai mult în cazul acestei metode de gătit decât în oricare alta. Aşa că, dacă scopul tău este detoxifierea cu ajutorul acestor substanţe şi prepari alimentele care le conţin în acest fel, mai bine ai renunţa. Majoritatea antioxidanţilor sunt distruşi de temperaturile ridicate, în special vitaminele B şi C, foarte sensibile la căldură, dar există şi unii care se absorb mai bine dacă alimentele care îi conţin sunt preparate la o temperatură moderată. Este vorba de licopenul din roşii şi de beta-carotenul din morcovi.
3. Fierberea
Ca şi în cazul gătitului cu ajutorul oalei sub presiune, această metodă nu face decât să lase alimentele fără mare parte din nutrienţii lor. Cu cât fierbi mai puţin legumele şi verdeţurile, cu atât sunt şanse mai mari să nu le văduveşti de toţi antioxidanţii.
Anghinarea este una dintre puţinele legume care îşi păstrează toate substanţele nutritive indiferent de felul în care este preparată, în timp ce ţelina îşi potenţează nivelul de antioxidanţi dacă este preparată termic, cu o singură excepţie. Fierberea. Pe de altă parte, această metodă este de preferat când faci supă sau ciorbă, deoarece toţii nutrienţii pe care îi pierd legumele ajung în apa de fiert, iar aceasta se consumă.
4. Gătitul la abur
Când vine vorba despre legume, aceasta este cea mai bună metodă de a le găti. Le prepari rapid, alimentele au un gust delicios şi-şi păstrează şi toate substanţele sănătoase. Cu toate acestea, chiar şi aici există un inconvenient: nu se foloseşte nicio cantitatea de grăsime în timpul gătitului, iar asta face dificil ca antioxidanţii care se dizolvă în grăsimi să fie asimilaţi în organism. Stropeşte puţin ulei de măsline pe deasupra legumelor gătite la abur înainte de a le mânca, pentru a rezolva problema.
5. Gătitul la cuptor
Vorbim de una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a alimentelor proaspete, căci este vorba despre pierderi foarte mici de nutrienţi în cazul unor legume şi verdeţuri şi de creşterea nivelului de antioxidanţi în cazul altora. Evident, cu cât ţii mai puţin alimentele la cuptor, cu atât mai bine. Curios este că unul dintre cele mai folosite condimente pentru mâncărurile preparate la cuptor, şi anume usturoiul, îşi pierde mulţi dintre antioxidanţii conţinuţi când este gătit în acest fel. Pentru a nu-i distruge substanţele nutritive, adaugă-l mai bine după ce opreşti focul la cuptor.
Pe aceeași temă, te-ar putea interesa și articolele:
Cum să gătim varza și broccoli pentru a beneficia de potențialul lor anticancer
10 moduri sănătoase de gătire a alimentelor pentru mai multă poftă de viață
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.