În jurul acestui topic circulă din păcate multe informații eronate sau exagerate. În articolul de astăzi ne-am propus să clarificăm câteva dintre aspectele corelate cu ADHD și de asemenea am căutat pentru tine cele mai utile sfaturi și sugestii cu privire la gestionarea cât mai constructivă a acestei afecțiuni.
1.Contrar opiniei generale, multe persoane cu ADHD sunt fericite și au vieți de succes. Dar pentru aceasta este important să se acorde atenție simptomelor și să te afli permanent în legătură cu un medic. Pentru mulți oameni, simptomele ADHD tind să se atenueze la vârsta adultă, iar tratamentul poate fi oprit.
2. Rămâi deschis la sfaturile despre cum să trăiești cu ADHD, inclusiv cum să navighezi prin locuri de muncă și relații și să te organizezi cât mai bine. Orice sfat venit, mai ales de la persoane avizate, îți poate face bine. Nu-ți ascunde boala pentru că le va fi mai simplu și celor din jur să-ți înțeleagă anumite gesturi.
3. Unii oameni cu ADHD descriu boala ca pe un „un sentiment cronic de copleșire” sau spun că nu au „filtru”. Știind acest lucru, îți va fi mai ușor să îți controlezi impulsurile.
4. Persoanele cu ADHD tind să aibă niveluri ridicate de energie însă reușesc să se concentreze asupra lucrurilor care le interesează. Așadar, e în regulă să fii puțin mai agitat, atâta timp cât nu-i deranjezi pe cei din jur și rămâi concentrat asupra a aceea ce faci.
5. Unii oameni cu ADHD sunt predispuși la acțiuni riscante sau impulsive. Scrie într-o agenda orice astfel de acțiune și discută cu un medic.
6. ADHD poate face dificilă eficiența la locul de muncă. Tratamentul este deosebit de important pentru că ajută la menținerea concentrării și a productivității.
7. Pentru că ADHD îți poate afecta căsnicia, relația sau prietenia, trebuie să găsești strategii pentru a rezolva aceste probleme. Comunicarea permanentă este regula de aur în relația cu apropiații.
8. Să fii un bun părinte poate fi o provocare atunci când ai ADHD, din cauza iritabilității, neliniștii și a impulsivității. Un program regulat vă poate ajuta pe amândoi, și pe tine, și pe copil. Implică copilul în planificarea lucrurilor. Poți crea un calendar familial în care să programezi activitățile pentru fiecare zi a săptămânii. De asemenea, nu vă abateți de la propriile angajamente. Nu te simți vinovat spunând „nu” unor lucruri care își perturbă fluxul. Este important pentru sănătatea ta – și pentru bunăstarea familiei tale.
9. ADHD și somnul. În multe situații, problemele de somn merg mână în mână cu ADHD. Câteva reguli simple pot face diferența. Nu bea băuturi pe bază de cofeină după masa de prânz. Ferește-te de orice ecran luminos (computer, TV, tablete, telefoane) cu o oră înainte de culcare, pentru că dă impresia creierului că este lumină. Fă sport regulat. Setează-ți o rutină de dormit calmă. Citește, fă o baie, fă yoga, respiră profund sau ascultă muzică de relaxare.
10. Nu numai că simptomele ADHD cauzează stres, dar si unele medicamente ADHD pot da anxietate. Evită situațiile stresante, îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare, vorbește despre problemele tale ”pentru nevoile tale”, dezvoltă-ți abilități cât mai eficiente de dezvoltare a problemelor.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .