Nu există om pe Pământ care să fie complet lipsit de stres. Stresul este la fel de natural precum e respirația, indiferent dacă este o vorba de o criză majoră sau de o problemă minoră. De aceea trebuie să învățăm cum să îl gestionăm.
Stresul face parte din viața fiecărui individ și nu poate fi evitat. Chiar și cei mai fericiți oameni de pe planetă se confruntă cu stresul în viața lor.
Capacitatea organismului de a face față stresului nu este redusă, dar stresul poate deveni toxic dacă nu îl gestionezi cum trebuie. Cel mai bun mod de a gestiona stresul este să îl analizezi cu calm. Va exista mereu stres în viața ta, așa că depinde de tine să înveți cum să faci față stresului și să te eliberezi de el.
Așadar, ce poți face pentru a-l gestiona? Încearcă aceste metode:
1. Fă exerciții fizice.
Deși ar putea părea contradictoriu să combați stresul cu exerciții fizice, faptul că îți pui în mișcare corpul te poate ajuta să faci față stresului mental. Ai observat, probabil, că oamenii care fac sport în mod regulat sunt mai sănătoși și mai fericiți.
• Exercițiile fizice îți ridică ceața de pe creier, pot ameliora stresul și te pot ajuta să îți controlezi mai bine emoțiile. Efectuate cu regularitate, exercițiile fizice te pot ajuta să ai și un somn de calitate, un element fundamental în managementul stresului.
• Pentru început, poți încerca să faci seara o plimbare de 30 de minute ori să participi la o lecție de karate. Indiferent ce alegi să faci, ține-te de respectiva activitate cel puțin patru săptămâni.
• Vei constata că efectele pozitive asupra sănătății, minții și stării tale de spirit vor face ca exercițiile fizice să devină o parte integrantă din rutina ta zilnică.
2. Concentrează-te pe respirația ta.
O sarcină simplă cum e să te concentrezi asupra respirației poate să te liniștească în scurt timp. Concentrează-te pe inspirație și expirație. Numără câte secunde durează o inspirație și o expirație.
• La început, ar putea părea un obiectiv ușor. Dar s-ar putea să fii surprins că poate fi dificil să te concentrezi asupra respirației. Devine însă mai ușor cu cât exersezi mai mult.
• Cel mai bun lucru în legătură cu respirația este că poți să faci asta singur. Nu o să te deranjeze dacă ai oameni prin preajmă, pentru că ei nu vor ști ce faci tu.
3. Limitează cantitatea de cofeină pe care o ingerezi.
Băuturile precum cafeaua sunt cauze de stres pentru majoritatea oamenilor. Cofeina are un efect stimulant care creează anxietate pentru unii și îi face să se simtă nervoși.
• În loc să bei cafea, încearcă să bei dimineața ceai verde sau noaptea să bei ceai din plante medicinale. Ierburile din ceai au proprietăți calmante, care te vor ajuta să te relaxezi și să adormi.
Și deși s-ar putea să te simți tentat să bei câteva căni de cafea pe zi, asigură-te că o faci cu moderație pentru a reduce stresul!
4. Petrece timp cu familia și cu prietenii apropiați.
Sistemul tău de sprijin social poate avea un efect pozitiv major, ajutându-te să faci față stresului. Dacă în prezent nu ești înconjurat de oameni care te iubesc și te susțin, deschide-te și construiește legături mai puternice cu ei.
•Un studiu de cercetare a descoperit că atunci când femeile (în special) petrec mai mult timp cu copiii și cu prietenii lor apropiați, legătura respectivă eliberează oxitocină. Oxitocina este un hormon care ne ajută să fim calmi și să ne relaxăm.
• Asta nu înseamnă că femeile sunt singurele persoane care beneficiază petrecând timp cu cei dragi. Și bărbații au beneficii similare pentru sănătate atunci când petrec timp cu soțiile, copiii și prietenii lor.
Să gestionezi stresul înseamnă să construiești relații solide cu cei din jurul tău. Asta presupune să lași deoparte nevoile tale și să acorzi importanță nevoilor altor oameni.
De asemenea, nu uita că exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul, lucru care te poate ajuta să construiești și să menții relații sănătoase cu oamenii pe care îi iubești. Lasă acest cerc de pozitivitate să lucreze pentru tine!