PRINCIPALELE CURENTE
Patru sunt tipurile curente de meditaţie:
- Meditaţia Vipassana
Se bazează, în principal, pe respiraţie. Ajută la dezvoltarea capacităţii de concentrare şi a atenţiei şi de aceea este considerată piatra de temelie a celorlalte tehnici: deoarece fără concentrare şi atenţie este imposibil să progresezi pe calea meditaţiei.
- Meditaţia transcendentală
Este o tehnică de relaxare profundă şi de dezvoltare a conştiinţei bazată, în special, pe utilizarea mantrelor (fraze sau cuvinte repetate de mai multe ori).
- Meditaţia Zen
Bazată pe experienţa imediată, utilizează tehnici ce reuşesc să schimbe radical viziunea asupra lumii şi asupra noastră, pur şi simplu prin observaţie şi reflexie.
- Meditaţia deplin conştientă
A fi conştient clipă de clipă de propriul corp, de cei din jur şi de mediul în care trăieşti. În fiecare moment ale existenţei tale. În felul acesta te ajută meditaţia deplin conştientă să blochezi iureşul gândurilor şi ”să fii în momentul prezent”.
Aceste ”arhetipuri” au produs o impresionantă eflorescenţă de tehnici: Meditaţia Cerului şi Pământului, Meditaţia curăţării karmei, Meditaţia iertării, Meditaţia iubirii, Mahtma-Merkaba, Meditaţia Zâmbetului lăuntric, Hooponopono.
”Până la urmă, toate tehnicile de meditaţie te duc în inimă: ajungi să trăieşti în inimă, creierul fiind conectat cu ea; tehnica este doar vehiculul care te duce acolo.” (Drunvalo Melchizedek)
CUM LUCREAZĂ ASUPRA EMOŢIONALULUI/PSIHICULUI
- Odată eliberat de sub tirania dialogului interior întreţinut, în program nonstop, de gânduri, poţi comuta atenţia spre exterior. Şi începi să îi asculţi cu adevărat pe ceilalţi. Dezvoltându-ţi capacitatea de a asculta, devii mai tolerant, mai sociabil, mai calm, mai cald. Netezeşti asperităţile din relaţiile cu ceilalţi şi te simţi mult mai bine cu tine însuţi şi cu semenii. Trăgând linie şi adunând: meditaţia produce consecinţe benefice în viaţa socială.
- Capacităţile mentale de bază pentru dezvoltarea interioară – atenţia şi concentrarea – ating plenitudinea. Ele sunt ”instrumentele” care te ajută să te scanezi şi să aduci în lumină tot răul pe care ţi-l faci de unul singur, hrănind tensiuni interne, neînţelegeri, contradicţii, minciuni.
- Înţelegând mecanismele care te animă, înveţi să te accepţi aşa cum eşti. Un prim pas spre atingerea mult râvnitei stări de fericire.
- Efecte fiziologice: toate studiile pe această temă demonstrează că persoanele care meditează au un nivel al stresului cu 30-40% mai redus comparativ cu semeni ai lor care au acelaşi stil de viaţă, minus interesul/răbdarea/forţa interioară pentru a practica meditaţia.
Urmarea logică: ”meditativii” sunt mai puţin înclinaţi spre furie şi depresie. O ştiu bine psihoterapeuţii care folosesc tehnicile de meditaţie în tratarea pacienţilor depresivi.
CUM LUCREAZĂ ASUPRA CORPULUI
Matthieu Ricard, eminent călugăr budist francez, emisar oficial al lui Dalai Lama în Franţa şi om de ştiinţă, a demonstrat: după aproximativ trei luni de practicare a meditaţiei…
- Sistemul imunitar este mai puternic.
- Numărul anticorpilor din organism creşte între 20 şi 30%.
- Şi celulele suşă din sânge sunt mai numeroase.
- Nivelul colesterolului sangvin şi al tensiunii arteriale scade spectaculos.
Meditaţia este pentru fiecare dintre noi. Nu trebuie să fii neapărat budist pentru a avea acces la binefacerile ei. Merită efortul să încercăm, de vreme ce clamăm continuu că tânjim, în plan lumesc, după pacea interioară şi fericire; în plan mai înalt, după conştientizarea legăturii noastre cu Sursa.
Calea este deschisă: înţelegere şi acceptare totală a ceea ce suntem şi a ceea ce este lumea noastră, în sensul cel mai larg.
”Dacă fiecare om ar face pace în el însuşi, pace ar fi în această lume.”
Înţelegerea şi acceptarea totală a ceea ce suntem şi a ceea ce este lumea noastră, în sensul cel mai larg.
„MEDITAŢIA: CALEA SPRE ÎMBLÂNZIREA SPIRITULUI (II)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .