Ţi s-a întâmplat vreodată să cunoşti o persoană optimistă care să-ţi schimbe starea de spirit sau ți s-a întâmplat să-ţi propui un lucru pe care să-l duci la bun sfârşit crezând că ai avut noroc? Ei bine, întâmplările de genul acesta au fost studiate de către specialiști și denumite programare mentală.
Dar ce este această programare mentală? Să fie oare o manipulare a creierului, o cale uşoară şi rapidă de a influenţa comportamentul uman? Psihologii susţin că programarea are extrem de multe beneficii asupra creierului uman.
Este o metodă de “vindecare” a sufletului si a minţii, în sensul în care fiecare om, e capabil să se autoeduce. Astfel spus, fără a face eforturi supraomeneşti, ne putem face viaţa mai liniştită şi mai optimistă.
În 1976, Richard Bandler şi John Grinder au “creat” un sistem de programare mentală care s-a dovedit util pentru optimizarea comportamentului și îmbunătățirea rezultatelor obținute, în special pentru sportivi, artişti sau astronauţi. Pe parcurs, s-a constatat că sistemul funcţionează şi în alte domenii precum perfecţionarea învăţării, medierea conflictelor sau gestionarea comportamentelor negative. Practic, sunt foarte puţine domenii în care programarea mentală să nu fi adus o contribuţie consistentă.
Psihoterapeutul Richard Carlson a spus că “minţile noastre pot lucra pentru sau împotriva noastră, în orice moment”. Altfel spus, totul depinde numai de noi şi de puterea noastră de autosugestie pentru a atrage energii şi gânduri pozitive. Se spune că cei care folosesc în marea majoritate a timpului numai expresii şi cuvinte pozitive, au de a face numai cu oameni calzi, relaxaţi şi cu vibraţii pozitive. Există în literatura de specialitate câteva exerciţii excelente care odată repetate şi însuşite reuşesc să schimbe gândirea “elevului”.
- Acordă-ţi o pauză de 15 minute în care să stai confortabil, singur în cameră şi în care să-ţi repeţi următoarea expresie: Sunt calm, mă simt bine şi liniştit. În acest timp gândeşte-te numai la starea de bine, de calmitate şi de linişte. Astfel, creierul va reuşi să proiecteze imagini şi situaţii pozitive, fericite care te binedispun.
- Pus în faţa unei situaţii dificile, este imperios necesar să repeţi: Voi face acest lucru, pot face acest lucru. Evită expresia “voi încerca”. În momentul în care începi cu aceasta în creierul tău a “înflorit” sămânţa de îndoială şi reuşita se va transforma în eşec.
- Înlocuieşte expresia “mi-e teamă” cu “provocare”. Acceptă toate situaţiile cu mintea deschisă şi cu gândul că orice provocare poate fi depăşită şi rezolvată cu bine. De asemenea încearcă orice. Nu renunţa din prima şi ai în minte tot timpul expresia “devin mai bun şi mai înţelept cu fiecare obstacol depăşit”.
Tot specialiştii susţin că e nevoie de câţiva paşi pe care trebuie să-I urmezi pentru a deţine controlul absolut asupra minţii tale, într-un sens pozitiv, evident. Însă e nevoie de mult exerciţiu şi bineînţeles de o constantă.
Vizualizarea, de exemplu, este un “bun” pe care-l deţinem şi care ne poate face viaţa mai bună. Vizualizează un camp cu flori, o apă liniştită sau un munte falnic. Este un excelent exerciţiu pe care-l ai la îndemână pentru a-ţi proiecta o stare de bine, de linişte şi încărcătură pozitivă.
Socializarea cu oameni optimişti este o altă cale prin care putem învăța să ne reprogramăm mental. Oamenii simt și preiau energiile celor din jur. Dacă cel de lângă tine, este veşnic nemulţumit, treptat îţi va inocula şi ţie aceeaşi stare. În schimb o persoană pozitivă, optimistă te va ajuta şi pe tine să fii la fel.
Pe de altă parte, psihologii spun că în anumite situaţii e bine să joci rolul celui care-ţi doreşti să fii. Comportă-te ca şi cum deja ai avea ceva ce-ţi doreşti sau ca şi cum ai fi deja persoana care tinzi să fii. Astfel, “micul rol” va transmite creierului că este pregătit să acţioneze în acel sens.
Un alt pas care te va duce mai aproape de reuşită este şi acela în care eşti dispus să-I înveţi şi pe alţii “tehnicile” tale de reuşită. Aşadar, fii un profesor capabil să transmită cunoştinţele accumulate şi celorlalţi. Experienţa va fi un exerciţiu excelent şi pentru mintea ta.
Nu trebuie uitat, însă, că paşii şi exerciţiile enumerate vor avea un final fericit numai în cazul în care vor fi folosite zilnic şi cu încredere. Cei care nu cred în astfel de tactici nu au nicio şansă de reuşită, tocmai de aceea mintea lor va refuza să creadă că este posibil un “control” asupra ei.
Surse:
http://www.selfgrowth.com/articles/Changing_Your_Mental_Programming_with_NLP.html
http://www.positivepointofview.com/mental-software-mental-programming.php
„Cum te poate ajuta PROGRAMAREA MENTALĂ să obții rezultate precise” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .
O singura precizare! Acest sistem de programare mentala a fost creat pe parcursul a 7 ani intre 1970 si 1977 si l-a mai avut ca si cocreator si dezvoltator pe Robert Franklin Pucelik. Pentru confirmare cautati pagina de Wikipedia a lui John Grinder. Altfel NLP-ul sau Programarea Neuro Lingvistica este considerat a fi cel mai dezvoltat si complet sistem de dezvoltare personala.