Sari la conținut

Antrenează-ți creierul – 5 exerciții neurobice

Un corp sănătos și o minte sănătoasă, aceasta este cheia unei vieți de calitate. Neurobicele sunt exerciții specifice menite să contribuie la buna funcționare a creierului. Activitățile care fac parte din rutina zilnică pot fi organizate astfel încât să puteți obține beneficiile acestor exerciții.

Termenul neurobiotic a fost târziu introdus de către neurobiologistul Lawrence Katz pentru a descrie o serie de exerciții care aveau ca scop menținerea creierului într-o stare de alertă. Termenul a fost răspândit de către doctorul Katz la inceputul anului 1999. Se presupune că activitățile și gândurile care nu implică rutină, contribuie la producția mai multor substanțe ale sistemului neurobiologic care încurajează creșterea unor noi dendrite și neuroni în creier. Acțiunile de rutină devin atât de automatice individului, încât majoritatea lor sunt executate inconștient. Asemenea acțiuni necesită mai puțină activitate cerebrală. Cu ajutorul exercițiilor neurobiotice putem stimula această activitate a creierului.
Cu toții avem rutinele nostre de dimineață pentru a ieși pe ușă repede și fără a ne gândi prea mult. Acest set de acțiuni permite creierului să funcționeze pe pilot automat și să fim mai eficienți. De asemenea, seara, după o zi plină, aceste tabieturi ne dau o stare de confort. Deoarece aceste activități sunt atât de prezente în diminețile și serile noastre, acesta este timpul perfect de a aduce un strop de varietate și pentru a trezi noi circuite ale creierului.

1. Trezește-te și miroase vanila

Pentru a schimba asocierea olfactivă cu care te-ai obișnuit dimineața – mirosul de ceai sau de cafea – trezește-te mirosind altceva – vanilie, citrice, mentă sau rozmarin.
Păstrează un extract din aroma ta preferată într-un recipient închis etanș pe noptieră timp de o săptămână și deschide-l imediat ce te trezești, și apoi pe masură ce te pregătești să începi o nouă zi.

Prin asocierea repetată și constantă a unei alte arome cu rutina ta de dimineață, iți activezi noi căi neuronale.

2. Fă duș cu ochii închiși

Localizează robinetele și reglează temperatura și debitul cu ochii închiși (asigură-te că ai o bună stabilitate înainte.) La duș, găsește produsele necesare și apoi spală-te tot cu ochii inchiși . Vei simți, cel mai probabil o varietate de texturi ale corpului tău pe care nu le conștientizai doar privindu-te.

3. Ruleta periajului

Spală-ți dinții cu mâna pe care nu o folosești în mod uzual. Poți substitui oricare activitate de dimineață – să-ți aranjezi părul, să te bărbierești, să te machiezi, să iți închiei nasturii, să mănânci sau să butonezi telecomanda.

Acest exercițiu necesită folosirea celeilalte părți a creierului decât cea folosită în mod normal. Prin urmare, toate aceste circuite, conexiuni și zone ale creierului implicate în folosirea mâinii dominante sunt inactive, în timp ce omologii lor de pe cealaltă parte a creierului sunt brusc antrenate pentru a conduce un set de comportamente la care, de obicei, nu participă. Cercetările au arătat că acest tip de exercițiu poate duce la o expansiune rapidă și substanțială a circuitelor în părțile cortexului care controlează și prelucrează informațiile tactile.

4. Creează o simfonie a simțurilor în baie

baie
La sfârșitul zilei, când vrei să te calmezi, încearcă ceva relaxant și neurobic, o baie caldă. Utilizează o varietate de stimuli – săpunuri și uleiuri aromatice, bureți, scrub-uri, lumânări, șampanie sau ceai, muzică, prosoape pufoase și creme. Răsfață-te într-o cascadă de arome, texturi și lumini pentru a crea legaturi între asocieri noi și vechi.

Anumite miresme evocă o anumită stare (alertă, calm, etc.) pentru cei mai mulți dintre noi. Când faci o baie neurobică, prin simplul fapt de a asocia o anumită aromă sau melodie cu o activitate relaxantă, formați un mecanism anti-stres care se activează ori de câte ori mirosiți aroma folosită sau ascultați melodia cu pricina.

5. Placeri auditive

Citește cu voce tare împreună cu partenerul. Alternați rolurile. Poate fi un mod încet de a parcurge o carte, dar este o modalitate bună de a petrece timp de calitate împreună și vă dă posibilitatea de a discuta subiecte interesante.

Când citim cu voce tare sau ascultăm pe altcineva citind, utilizăm cu totul alte circuite decât cele pe care le folosim citind în mod obișnuit. Una dintre primele demonstrații de imagistică a creierului a arătat în mod clar trei regiuni distincte atunci când același cuvânt a fost citit, vorbit sau auzit. De exemplu, pentru a asculta cuvintele se activează două zone distincte, în emisfera stangă și dreaptă ale cortexului, în timp ce cuvintele vorbite activează cortexul motor pe ambele părți ale creierului, precum și o altă parte a creierului numită cerebel. Când ne uităm la cuvinte se activează o singură zonă a cortexului în emisfera stangă.

Creierul, deși în proces de îmbătrânire, are o capacitate uimitoare de a se regenera, adapta și a-și schimba tiparele de conexiune. La fel cum cross-ul vă ajută să vă mențineți forma fizică, neurobicele vă ajută să dobândiți putere și flexibilitate mentală. Programul de exerciții presupune stimularea creierului cu experiențe non-rutină sau neașteptate, folosind diferite combinații ale simțurilor fizice – viziune, miros, atingere, gust, auz. Stimulează modele de activitate neuronală care creează mai multe legături între diferite zone ale creierului și face ca celulele nervoase să producă substanțe nutritive, numite neurotrofine, care pot crește în mod dramatic dimensiunea și complexitatea dendritelor în celulele nervoase. Neurotrofinele, de asemenea, fac celulele din jur mai puternice și mai rezistente la efectele îmbătrânirii.

Află aici cum iți poți stimula creierul să producă performanțe de geniu în cel mai scurt timp!

Exercițiile neurobice utiliză cele cinci simțuri în moduri noi pentru a spori funcția naturală a creierului de a forma asociații între diferite tipuri de informații. Asociațiile sunt blocurile de construcție ale memoriei și stau la baza modului în care învățăm. Pur și simplu prin mici schimbări în obiceiurile cotidiene, poți transforma rutina de zi cu zi în exerciții de consolidare mentală.

Creative Commons License
Antrenează-ți creierul – 5 exerciții neurobice by AImGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns