Multe probleme din cuplu s-ar rezolva ușor dacă am ști să comunicăm sănătos. Cum ar decurge o conversație dacă nu ne-am impune părerea ridicând tonul vocii, dacă nu ne-am acuza reciproc sau dacă am privi discuția ca pe un ajutor în dezvoltarea noastră?
Comunicarea este motorul care pune relația în mișcare. Două persoane pot experimenta o conexiune profundă de iubire și armonie atunci când reușesc să integreze în relația lor câteva secrete ale comunicării sănătoase.
1. Nimeni nu știe exact ce gândești
De multe ori ne așteptăm ca partenerul nostru să știe exact ce vrem sau gândim. „Dacă m-ai fi iubit cu adevărat, ai fi știut că lucrul acela mă deranjează”. Aceasta este o tendință întâlnită mai ales la femei. Ele consideră că este normal ca bărbatul să cunoască gândurile lor. Când bărbatul nu reușește să presupună corect motivul supărării, apar frustrările și conflictele.
Claritatea și sinceritatea salvează timpul amândurora. Asta este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei. A spune direct ceea ce simți, gândești sau vrei este cel mai scurt pas spre o comunicare sănătoasă.
2. Fiecare are dreptate în felul său
Cele mai multe conflicte apar din cauza contradicțiilor. Partenerii au percepții diferite față de o anumită situație. Este normal să fie așa. Suntem entități cu idei și nevoi diferite. Totuși, pe plan emoțional ne este greu să acceptăm acest adevăr. Ne place să credem că realitatea este cea pe care o vedem noi. Când partenerul nostru nu este de acord cu părerea noastră, avem tendința să credem că idea lui/ei este eronată. În realitate, fiecare opinie conține o sclipire, un sâmbure de adevăr.
Devenind receptiv la percepția partenerului, o lume nouă se deschide în fața ta. Părerea celuilalt devine o modalitate de a-ți îmbogăți universul propriu. Atunci ai o perspectivă mai clară a imaginii de ansamblu. Totodată creezi o conexiune emoțională profundă între tine și partener.
3. Validarea percepțiilor repară conflictele
Înțelegând că fiecare poate avea propriul său punct de vedere, este simplu să accepți părerea celuilalt. A valida opinia lui/ei nu înseamnă a renunța la părerea ta, nici a fi de acord cu ea. Înseamnă doar să privești opinia celuilalt ca pe o parte din adevărul său și să înțelegi sensul gândurilor lui/ei. Este ca și cum ai da celuilalt dreptul de a avea un sentiment/o părere diferită de a ta.
4. Empatia – cheia vindecării
Acceptând opinia partenerului tău, ești pregătit să percepi sentimentele din spatele acestor gânduri. Empatia este cheia vindecării. Când celălalt este înțeles, se simte iubit, complet și în siguranță. Este adevărat că ușurința cu care empatizezi depinde în mare măsură de context. Îți este mai ușor să empatizezi cu o persoană care îți spune sincer ce simte sau cu o persoană care transmite ușor (prin expresii faciale, gesturi, tonul vocii) stările sale.
5. Ascultarea activă
Comunicarea sănătoasă depinde atât de calitatea de exprimare a vorbitorului, cât și de capacitatea receptorului de a asculta activ. Cea mai benefică metodă este să faceți schimb de roluri. Poți vorbi cât timp partenerul tău ascultă. După aceea, el/ea va spune ce a auzit și a înțeles de la tine. Apoi îl/o vei lăsa să vorbească, în timp ce tu îl/o asculți activ.
A asculta activ înseamnă a-i acorda celuilalt toată atenția ta, fără a fi distras de influențele exterioare (telefon, laptop, televizor). A asculta activ înseamnă a fi atent la orice formă de exprimare: mimică, gesturi, tonul vocii. În plus, ceea ce ajută cel mai mult în comunicare este să pui întrebări, ca să te asiguri că ai înțeles corect ce transmite celălalt.
Carl Rogers, cel care a dezvoltat conceptul de ascultare activă spunea că atunci când ești ascultat în felul acesta, constați că sentimentele care erau de-a dreptul înspăimântătoare, devin suportabile. Problemele care păreau imposibil de rezolvat, își găsesc soluția atunci când cineva te înțelege.
Când dialogul dintre voi atinge acest nivel profund, el devine o formă de vindecare a rănilor emoționale, de rezolvare a conflictelor și o experiență emoțională unică.
6. Eliberarea de emoții negative
De multe ori, emoțiile sunt cele care ne împiedică să rezolvăm conflictul. Stările de care suntem ghidați în comunicările dificile au o vibrație joasă. Frustrările, temerile, nesiguranța ne fac să intrăm pe un flux de conștiință jos, care se reflectă și în modul în care comunicăm. Cu alte cuvinte, emoțiile dictează dialogul, și nu noi înșine. A face un pas în spate înseamnă a ieși din acele emoții și a privi detașat situația. Atunci permitem creativității să găsească soluții problemei. Secretul este să fim permanent deschiși. Conflictele ne îndeamnă să evoluăm și să depășim limitele gândirii obișnuite.
Atât tu cât și partenerul de viață sunteți persoane unice cu un potențial frumos. Dacă fiecare dintre voi aduce acest potențial în interiorul relației, comunicarea va depăși limitele conversației banale și va crea între voi o conexiune profundă plină de iubire și armonie.
Te-ar putea interesa și:
Cum se deosebesc relațiile sănătoase de cele toxice
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.