Orice am face, fiecare relație se uzează în timp. Iar gradul mai mic sau mai mare de uzură este decis chiar de noi, pentru că suntem oameni și greșim. Iar unii dintre noi fără să conștientizeze pe deplin. Iar aceste greșeli ne fac, în mod inevitabil, vulnerabili și ne pun relația de cuplu în pericol.
Ai stat vreodată să te gândești sincer ce merge greșit în relația ta? Să analizezi situația la rece, nu să vezi doar greșelile lui, ci și pe ale tale?
Acceptarea greșelilor: primul pas spre însănătoșirea relației
Dacă îți vei analiza relația, vei observa presistența aceluiași tip de greșeli. Și, pe bună dreptate, te vei întreba de ce persiști în greșeală. Ei bine descoperirea motivelor care stau la baza greșelilor tale te va ajuta să le corectezi. Iar în rândurile de mai jos îți voi explica concis cum să identifici greșelile care vă umbresc relația și ce soluții aveți la îndemână pentru a sparge tiparul.
Georgia Shaffer, psihoterapeut și life coach renumit, a scris o carte intitulată sugestiv Avoiding the 12 Relationship Mistakes Women Make. Ea susține că greșelile din cuplu nu sunt ceva anormal, ci mai degrabă un semn de normalitate, însă negate sau refulate, ele degradează treptat o relație până când nu se mai poate reconstrui nimic. Primul pas este identificarea și acceptarea greșelilor pe care atât tu, cât și partenerul tău le faceți.
Celebrul psihologul austriac Alfred Adler a surprins perfect într-o frază procesul de însănătoșire al relației. „Ce faci mai întâi atunci când înveți să înoți? Faci greșeli, nu-i așa? Și ce se întâmplă? Tu faci alte greșeli și când ai făcut toate greșelile pe care le poți face, eventual, fără înec – iar unele dintre ele de mai multe ori – ce găsești? Că poți înota? Ei bine – viața este la fel ca și a învăța să înoți! Nu-ți fie frică de a face greșeli, pentru că nu există nici un alt mod de a învăța cum să trăiești!“, este de părere Alfred Adler.
Acceptarea înseamnă înțelegere și conștientizare.
Iată 5 motive pentru care relația ta poate avea de suferit:
1.Nu reflectezi niciodată asupra relației tale. Reflecția poate fi dureroasă și consumatoare de timp, dar este cel mai bun mod de a obține o perspectivă asupra oricărui lucru pe care îl simți în neregulă. Așadar, dacă persistați în aceleași greșeli de multă vreme, înseamnă că nu v-ați rupt din timp ca să meditați asupra a ceea ce ar trebui corectat.
2. Nu ai înțeles greșelile pe care le-ai făcut în relațiile trecute. Dacă crezi că relațiile trecute s-au încheiat neplăcut numai din cauza foștilor parteneri atunci este cazul să-ți reconsideri modul de a gândi acest aspect. Nicio relație nu se încheie numai din cauza unuia dintre parteneri. Inevitabil, slăbiciunile și greșelile tale au contribuit la accentuarea problemelor din cuplu. Așa că cu cât conștientizezi mai repede că și tu ai contribuit la eșecul relațiilor anterioare, cu atât mai puțin sunt șanse să repeți geșelile în actuala relație. Nu uita! Există o diferență între a ști că ai făcut anumite greșeli în cuplu și a înțelege de ce ai făcut acele greșeli.
3. Nu vrei să te schimbi. Atâta vreme cât te încăpățânezi să rămâi în zona de confort, nu vei ajunge la niciun rezultat și vei continua să faci aceleași greșeli iar și iar. Probabil îți spui: Da, sigur, e simplu de vorbit! Pai, cam așa este. Psihologii susțin că unul dintre cele mai dificile lucruri este să inițiezi și să susții o schimbare sănătoasă pe termen lung. Așa că, la treabă! Nu e imposibil, doar că începutul e greu tare. Merită!
4. Ignori greșelile pentru că îți este prea greu să le faci față. Să luăm ca exemplu banii. Banii reprezintă cauza celor mai multe greșeli care se fac într-un cuplu. Câte dintre relațiile tale trecute au fost afectate de problema banilor? Rate la bancă, falimentul personal, bani pentru susținerea copiilor într-o universitate bună etc. Toate aceste îți pot afecta relația dacă nu le înțelegi sau dacă le subestimezi. Învață de la un expert financiar cum să gestionezi banii în cuplu pentruc aceștia să nu genereze probleme inutile.
5. Te ascunzi. O altă greșeală mare într-o relație este frica de a fi autentic. Arătându-te așa cum ești în fața partenerului poate fi înfricoșător. Mai ales dacă ai fost rănit în relațiile anterioare. Iar dacă în relațiile trecute ai făcut tone de greșeli este posibil să fii într-un blocaj psihologic și chiar să nu fii în stare să-ți dezvălui adevărata personalitate. Dacă te afli într-o relație și te confrunți cu astfel de frici, cere ajutorul unui psiholog. Lucrurile nu se vor rezolva de la sine. Iar pentru că joci un teatru permanent, relația nu este una autentică și, într-un final, se va destrăma. Și știi ce înseamnă asta? Ani irosiți care nu se mai întorc.
În concluzie, orice greșeală se poate corecta, trebuie doar să o conștientizezi și să dorești cu adevărat să o corectezi. În plus, vorbește cu partenerul tău despre dificultățile întâmpinate în mod repetat și vei avea, poate, surpriza să afli că și el a sesizat aceleași greșeli fără a le verbaliza.
Te mai pot interesa:
Neuroștiința confirmă: ce oferi se întoarce înzecit la tine
Cum se deosebesc relațiile sănătoase de cele toxice
6 metode prin care poți gestiona o relație toxică
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.