S-a descoperit că unul din trei pacienţi înregistrează îmbunătăţiri în vindecarea unei boli după un tratament cu “medicamente” fără ingrediente active. Decade întregi, aceste descoperiri, care au primit numele de efectul placebo, au fost considerate ca având efecte pur psihologice. Mai nou, studiile arată că placebo poate provoca şi modificări biologice reale, lucru care poate zdruncina medicina modernă.
Placebo, celebra pastilă care nu conține nicio substanță activă, s-a dovedit a avea multe efecte benefice asupra organismului uman. Vorbim de modalităţi multiple în care placebo influențează acţiunea minte-corp în procesul de vindecare. Cum funcționează acest efect? Prin eliberarea de neurotransmiţători cu impact asupra anumitor zone ale creierului şi care imită acțiunea tratamentului farmaceutic. Mai mult, nu este deloc neobișnuit ca pilula placebo să aibă chiar efecte benefice superioare medicamentului clasic, concluzii apărute în urma a numeroase studii clinice.
Antidepresive versus placebo
În 1998, cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu extins asupra a 16 medicamente antidepresive. Rezultatele au arătat, așadar, că ameliorarea bolii s-a datorat în proporție de 25 % acțiunii substanţelor active din tratament, alte 25 % datorită intrării în remisie a bolii şi 50% datorită efectului placebo. Mai târziu, s-a descoperit că antidepresivele au o acțiune mai semnificativă asupra pacienților cu o suferință mai severă.
Cum acționează mintea
Cum corpul nostru este un organism extrem de inteligent, mintea noastră este o armă foarte puternică, capabilă de auto-vindecare. Să ne aducem aminte că, înainte de medicina modernă, şamanii indieni practicau cu succes această modalitate de vindecare, care se bazează pe efectul placebo. Ei reușeau să le dea speranță pacienților, iar așteptările şi încrederea acestora se imprimau asupra minții, care producea acele schimbări benefice în organismul bolnav.
Placebo imită efectele medicamentelor asupra organismului
Dacă pacientul a fost expus înainte unui tratament medicamentos, pilula placebo reușește să copieze răspunsul pe care l-a avut atunci organismul, fără să mai fie nevoie de acea substanță activă. S-a observat acest lucru în special în cazul analgezicelor, al medicamentelor prescrise pentru imunitate, al unui anumit tratament anti-Parkinson şi al unuia împotriva anxietății.
Actul terapeutic
Efectul placebo este un fenomen minte-corp care începe de la nivelul creierului, pentru a continua cu îmbunătățiri clinice ale bolii şi relaționează cu actul terapeutic de vindecare. Acest lucru implică elemente precum oamenii din jurul pacientului, cuvinte adresate acestuia, ustensile medicale şi chiar culoarea unei pilule. Sugestiile verbale sunt foarte importante în declanșarea așteptărilor şi încrederii într-un tratament. În plus, au şi efecte foarte puternice asupra corpului uman. Așadar, propriile noastre cuvinte, coroborate cu încrederea puternică în ele, sunt o parte esențială a procesului terapeutic pe care ar trebui să ţi-l impui zilnic, spre o stare generală de bine.
Corpul este inteligent și receptiv
Efectul placebo se bazează pe un lucru pe cât de simplu de zis, pe atât de greu de aplicat. Importanța pe care o are încrederea în starea noastră de bine şi pentru un organism mai sănătos. Chiar dacă poate părea greu de pus în practică, încearcă să fii pozitiv în vorbă şi în gând. Corpul nostru primește mesajele pe care I le dăm și răspunde în aceeași măsură.
Te mai pot interesa:
Gandirea pozitivă: cheie secretă a învingătorului
Cât de mult influențează subconștientul viața de zi cu zi?
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.