Puțini vorbim deschis despre ele și tot mai puțini cerem ajutor de specialitate când ne dau viața peste cap. Este vorba despre coșmaruri! În general, coșmarurile se asociază cu vârsta copilăriei, dar afectează un număr destul de mare și de adulți. Stresul, evenimentele majore negative și ritmul nebun în care se derulează viața noastră sunt principalele cauze ale coșmarurilor. Dar nu numai!
Recent, am avut un astfel de vis, după circa 15 ani sau chiar mai mult de somn fără vise atât de negative. Pe scurt, eram în lift, am apăsat butonul de pornire și, dintr-o data, lumina din lift s-a închis și liftul a început să cadă în gol. M-am trezit foarte speriată și dezorientată, mai ales că în lift eram împreună cu fetița mea.
Sunt coșmarurile semnale de alarmă?
Senzația după ce te trezești dintr-un astfel de vis negru este de frică și de tot soiul de gânduri: Dacă a fost un semn? Ce s-ar întâmpla dacă într-adevăr m-aș afla într-o astfel de situație? De ce am avut un astfel de coșmar tocmai acum?
În rândurile următoare voi răspunde la aceste întrebări pentru a înțelege de ce apar coșmarurile.
Coșmarurile încep din copilărie și afectează mai ales fetițele. În copilărie, coșmarurile sunt declanșate de evenimentele de zi cu zi care apar în viața copilului: un desen animat agresiv, un alt copil care țipă la el sau îl lovește, o ceartă între părinți, despărțirea de o rudă de care este atașat etc.
Concret, modul în care creierul procesează fricile noastre de peste zi se poate materializa într-un coșmar.
Care sunt cauzele viselor urâte
Coșmarurile apar cel mai adesea în stadiul REM al somnului (mișcarea rapidă a ochilor) adică în perioada în care apar și visele. În această fază a somnului, activitatea neuronilor este asemănătoare cu cea a stării de veghe și de aceea se mai numește și somn paradoxal.
Somnul fiind mai puțin adânc, persoanele care se trezesc brusc vor fi în stare de alertă și nu se vor simți odihnite. Asta fără să mai punem la socoteală starea de disconfort accentuată.
Cosmaruri la adulți sunt adesea spontane. Ce le cauzează? Există o varietate de factori și de tulburări care stau la baza apariției coșmarurilor.
-o gustare târzie care poate crește metabolismul și dă astfel semnal creierului să fie mai activ
-administrarea de medicamente, (unele antidepresive sau pentru controlul tensiunii arteriale)
-renunțarea la alcool sau la țigări (în etapa inițială)
-privarea de somn
– anxietatea și depresia
– stresul post-traumatic
– apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite
Cele mai eficiente și simple soluții pentru eliminarea coșmarurilor
Pe lângă rezolvarea problemelor de sănătate cu ajutorul medicului, ajustarea stilului de viață este cea mai bună armă în lupta cu aceste vise de coșmar.
1. Introdu în alimentație cât mai multe fructe și legume, leguminoase și seminte, scapă de câteva kilograme și fă sport.
2. Fă mișcare, urcatul scărilor și săritul coardei, de exemplu, pot fi integrate ușor în programul zilnic.
3. Gândește pozitiv și fă din asta un obicei!
4. Zâmbește mai des!
5. Yoga și meditația dau rezultate excelente!
Deși par simpliste, astfel de schimbări practicate zi de zi fac o diferență enormă în calitatea somnului și starea psihicului. Îți recomand cu căldură să le încerci și să simți rezultatele pe pielea ta.
Te pot interesa și:
Nu este nici moft, nici joacă: practicarea meditaţiei este benefică pentru copii
Descoperă fericirea în liniștea minții tale
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.