Vilcabamba este un sat situat în Ecuador (zonă ecuatorială), aproape de granița cu Peru, de o frumusețe rară, un adevărat colț de Rai. Condițiile de aici sunt perfecte pentru o agricultură de calitate și recolte bogate. Porumb, cafea, trestie de zahăr și o mulțime de fructe și legume sunt cultivate cu succes în această zonă. Acest loc însă a atras atenția cercetătorilor și oamenilor de știință datorită locuitorilor, renumiți pentru starea excelentă de sănătate, fiind adevărate exemple de longevitate.
Cum reușesc să atingă vârste înaintate?
”Dă mai mulți ani vieții și mai multă viață anilor” pare a fi sloganul acestor oameni, expresie care de altfel stă scrisă pe un panou, chiar la intrarea în sat. Doctorul D. Davis care a petrecut mai mult de doi ani în acest sat a observat că ”pe lângă faptul că localnicii nu sunt afectați de bolile degenerative ale sistemului nervos (Alzheimer, Parkinson, scleroză în plăci etc.), ei dau dovadă de o incredibilă vitalitate și își păstrează intacte, până la moarte, facultățile mintale”. (Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii, Muriel Levet)
Puțin mai târziu, gerontologul Morton Walker observă că localnicii cu vârste înaintate nu suferă de pierderea de calciu din oase care provoacă osteoporoză. Energia, starea uimitoare de sănătate, luciditatea acestor oameni în vârstă au uimit toți oamenii de știință care s-au apropiat de aceste meleaguri. Întrebările au apărut inevitabil: cum reușesc și care le este secretul? Să fie aerul curat și clima blândă? Viața activă și alimentația? Pozitivismul și lipsa stresului? După mai multe cercetări, doctorul Leaf a concluzionat că alimentația ecuadorienilor din acest sat are un rol hotărâtor asupra stării lor de sănătate, presupunere confirmată ulterior și de doctorii Davies și Vela.
Obiceiuri alimentare sănătoase
Pentru locuitorii din această regiune, cina este masa cea mai bogată, însă hrana lor este destul de săracă în calorii, în jur de 1200 pe zi. Mesele lor sunt alcătuite din produse pe care le cultivă fără a folosi îngrășăminte sau pesticide, iar carnea se găsește destul de rar pe masa lor. În loc de pâine, mănâncă piure de grâu, preparat din grâu nerafinat. Unul dintre felurile obișnuite de mâncare se numește ”repe”, o supă tradițională din banane verzi, legume uscate , brânză albă și slănină.
Deși nu sunt sărate, mâncărurile lor sunt picante. Fructele și legumele proaspete sunt regulă în regimul lor alimentar, iar de trei ori pe săptămână mănâncă ouă. Pe lângă acest tip de alimentație, specialiștii consideră însă că marele secret al acestor oameni este apa pe care o beau. O apă de izvor, provenită din două râuri care scaldă valea, Chamba și Uchima, care după părerea dr. Walker ”sunt extraordinar de echilibrate (dar nu bogate) în conținutul de oligoelemente și de săruri minerale, în special calciu și magneziu. ”
Ce ne învață ecuadorienii?
Dintre toate obiceiurile sănătoase ale ecudorienilor din Vilcabamba, Muriel Levet, autorul lucrării ”Oameni fără boli”, a încercat să extragă anumite caracteristici pe care oamenii să le poată adapta nevoilor proprii și locului în care trăiesc, eventual, să îi ajute să-și găsească substitute ale produselor consumate de oamenii din acel loc. Iată câteva dintre ele:
- Multe fructe și legume proaspete: este una dintre cele mai cunoscute reguli pentru o sănătate bună. Pot elimina carențele de vitamine, echilibrează sistemul nervos și elimină oboseala fizică. Asigură necesarul de minerale de care organismul are nevoie zilnic și conțin fibre, extrem de utile pentru buna funcționare a aparatului digestiv, pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge și importante în prevenirea cancerului de colon. Să nu uităm polifenolii, pigmenții vegetali cu rol antioxidant care protejează ficatul și îmbunătățesc circulația sângelui. Câteva porții de fructe și legume pe zi pot scădea riscul apariței cancerului, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii sau obezității.
- Suc de fructe și de legume: e un obicei sănătos al celor din Vilcabamba, ușor de preluat și de noi, însă important este ca acestea să fie obținute/ preparate în casă și consumate imediat pentru a evita oxidarea sau pierderea vitaminelor.
- Zahăr nerafinat din trestie în loc de zahăr alb: o altă alternativă este zahărul brun, care se găsește și în magazinele noastre. În cazul acestui tip de zahăr, melasa e parțial eliminată și conține mai multe vitamine și minerale, decât zahărul alb.
- Cât mai multă apă, dar apă de calitate: pentru o bună funcționare a rinichilor și eliminarea reziduurilor produse de organism. Apa de la robinet e bine să fie evitată, din cauza tratării ei cu clor, potasiu, aluminiu. Apa de izor sau apa minerală sunt de preferat, căci nu au suferit niciun proces chimic și conțin săruri minerale și oligoelemente.
Inspiră-te din alimentația lor
Fructele roșii – zmeură, dude, coacăze, afine, căpșuni sunt câteva fructe pe care le avem și noi la dispoziție. Sunt pline de antioxidanți și protejează împotriva multor boli. Sunt surse excelente de vitamina C, vitamină pe care corpul nu o depozitează, de aceea trebuie mereu asigurată prin alimentație.
Citricele – adică portocale, lămâi, lime, clementine, mandarine, grepfrut și pomelo. ”Trei studii americane au arătat că limonoidele, compuși activi prezenți în aceste fructe, ar avea nu doar capacitatea de a preveni formarea celulelor cancerigene (cancerul căilor digestive și cel pulmonar), cât și de a inhiba tumorile, dacă citricele sunt consumate în cantități mari” (Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii, Muriel Levet). Alte studii au arătat că acești compuși scad nivelul colesterolului din sânge, acest lucru fiind întărit și de numărul mare de fibre din citrice. Un singur fruct aduce organismului calciu, potasiu și vitamine din grupa B.
Surse: Oameni fără boli. Secretul longevității în 7 locuri ale lumii, Muriel Levet
Alte articole pe aceeași temă:
Obiceiuri alimentare simple pentru sănătate și longevitate
Secretele hunzilor, cei mai longevivi oameni de pe Pământ
Hunzii, cel mai bun exemplu pentru o viață sănătoasă și fericită
„Secretele de longevitate ale oamenilor din valea Vilcabamba” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .