Spune-mi cine eşti, ca să-ţi spun câţi ani ai să trăieşti. Cine eşti tu ca treime – spirit (Eu), suflet (raţiune, sentimente, emoţii), corp fizic – ţinută laolaltă de liantul universal, energia. Forţa de viaţă. Prana, în tradiţia vedică. Chi, în tradiţia chineză. Sănătatea, aşadar, şi consecinţa ei directă – longevitatea – ţin de toate aspectele sinelui: fizic, emoţional, spiritual. Iar cheia armonizării lor este în mâna noastră.
Fă linişte în mintea ta
Energia vitală are nevoie de magistrale libere, pentru a circula în voie. Fiecare ambuteiaj este consecinţa unui dezechilibru la nivelul corpului, al minţii, al sufletului. Iar deblocarea circulaţiei se face de la interior spre exterior: pace interioară – liniştirea minţii – calmul curgând prin fiecare strop de sânge.
Cum atingem această stare de graţie? Fiecare face linişte în minte în felul său: unii ies la o plimbare în pas alene, departe de lumea dezlănţuită, în natură; alţii se iniţiază în tehnici rafinate de îmbinare a exerciţiilor cu meditaţia: yoga, tai chi… Mulţi, din fericire, se roagă.
Repetiţia este mama învăţăturii şi, pe zi ce trece, pacea pe care o descoperim prin oricare din aceste practici se aşază în viaţa noastră şi ne cotropeşte. Creează, în noi, acea stabilitate şi conştiinţă profundă de sine care ne desparte şi apără, ca un zid invizibil, de tot mai haotica lume de afară. Premisă a sănătăţii şi, implicit, a longevităţii. Şi contact continuu cu Divinul.
Conservarea energiei şi a materiei
Aceeaşi idee, altfel abordată, o regăsesc într-o compilaţie de texte realizată de astrologul Firicel Ciarnău:
”Organismul uman este un sistem complex, constituit din trei elemente majore: materie fizică, energie, inteligenţă. Inteligenţa concretă, cu alte cuvinte raţiunea, ia naştere din interacţiunea primelor două elemente şi are rol definitoriu ca factor perceptiv, decizional şi coordonator al acţiunilor noastre cotidiene; ea este deci elementul prin care vom reuşi armonizarea dintre materie şi energie şi conservarea acestora.
Prin intermediul raţiunii şi al atributelor ei (percepţie, decizie, coordonare) se poate realiza controlul asupra proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementelor materie şi energie, iar prin mecanisme de autodeterminare se poate realiza şi autocontrolul proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementului inteligenţă. Transpunerea în practică a enunţurilor de mai sus – care constituie de fapt întregul secret al longevităţii – se face etapizat, ulterior etapele căpătând caracter permanent, altfel spus, ele devin un mod de viaţă. Conservarea energiei şi materiei urmăreşte menţinerea organismului în perfectă stare de sănătate şi vitalitate şi este precedată de o prealabilă purificare, obţinută prin mijloace clasice.”
Armonizarea materiei cu energia
Armonizarea materiei cu energia este considerată element-cheie în asigurarea longevităţii, armonia fiind generatoare de linişte interioară, mulţumire de sine, satisfacţie şi bucurie – elemente necesare unei bune circulaţii energetice într-un organism sănătos.
”Un pas important în atingerea şi conservarea armoniei este dobândirea clarităţii mentale, elementul atât de necesar pentru dobândirea disciplinei în modul de viaţă. Totodată, claritatea mentală îmbunătăţeşte percepţia senzorială şi concepţia mentală bazată pe percepţie, promovează stăpânirea mentală necesară cultivării echilibrului emoţional. Armonia dintre materia fizică şi energie se concretizează în viaţa cotidiană printr-un comportament moderat, guvernat de starea de calm mental, un program riguros de alimentaţie şi odihnă, eliberat de orice excese, o mentalitate clară, bazată pe înţelepciune, încredere de sine şi, nu în ultimul rând, respect. Acesta este secretul longevităţii.”
Purificarea necesară
- Postul şi rugăciunea sunt cele mai cunoscute şi – susţin la unison specialiştii din domeniul larg al sănătăţii (fizice, spirituale, sufleteşti) – cele mai eficiente metode de purificare.
- Cele două posturi mari – al Paştelui şi al Crăciunului – au atât o implicaţie spirituală, cât şi una fiziologică, fiindcă marchează perioadele din an când trecerea de la un tip de dietă la altul duce la eliminarea toxinelor acumulate. ”Mentenanţa” – întreţinerea stării de curăţenie obţinute prin aceste posturi principale – este ”asigurată” de celelalte posturi de peste an (postul Adormirii Maicii Domnului, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, posturile săptămânale etc.).
- Cercetările medicale nu contenesc să confirme: persoanele care se roagă în mod regulat sunt mai sănătoase decât cele care nu cred în Divinitate şi ”se închină” exclusiv scopurilor lumeşti. Nu contează în ce biserică se roagă, şi cărui Dumnezeu, şi după ce ritualuri. Simplul fapt de a crede în existenţa unei forţe mai puternice decât ele şi de a încerca să comunice cu aceasta le ajută. Aşa se explică rezultatele studiilor care indică însănătoşiri grabnice, induse de forţa credinţei şi a rugăciunii, după intervenţii chirurgicale, rata crescută de supravieţuire după accidente vasculare cerebrale, riscul redus cu până la două treimi de a suferi un infarct de miocard sau recuperarea mai rapidă, în cazul persoanelor atinse de depresie.
- ”Credinţa în Dumnezeu este relevantă pentru toate afecţiunile studiate în prezent” – conchide dr. Horrell Scott, profesor la Theological Studies – Dallas Theological Seminary.
Credinţa – mai puternică decât destinul?
- Ce mărturii mai depun, în acest sens, studiile realizate în lumea largă? Un studiu publicat în jurnalul Liver Transplantation susţine că pacienţii care se pregătesc pentru transplantul de ficat au mai multe şanse de supravieţuire după operaţie, dacă ”au o conexiune religioasă puternică”. „Am descoperit că o căutare activă a Divinității a avut un impact pozitiv asupra șanselor de supraviețuire a pacientului (…) Credința pacientului are o putere mai mare decât destinul generic –”, a declarat coordonatorul studiului. În definitiv, nu aşa gândim cu toţii, de câte ori ne aflăm faţă în faţă cu o maladie, cu un diagnostic alarmant, cu o intervenţie chirurgicală: ”Ce-o vrea Dumnezeu!”? Dacă, rostind cuvintele, le şi credem, ne simţim mai calmi şi mai puternici. Este urmarea apropierii de El.
- Mai multe şanse de supravieţuire, recuperare mai rapidă, ani de viaţă câştigaţi… Asta şi pentru că oamenii religioşi duc, de regulă, o viaţă mai ordonată, mai cumpătată, mai liniştită. Sunt mai mulţumiţi de tot ce le este dat şi în ei coboară liniştea. Energia se armonizează cu materia, elementul-cheie al longevităţii.
- Şi mersul regulat la biserică răreşte drumurile la spital, potrivit studiilor.
Autocontrolul mental
- Autocontrolul mental stă la baza menţinerii echilibrului energetic intern al organismului. Reacţiile emoţionale necontrolate şi stresul produc reziduuri greu de înlăturat în fiinţa noastră plenară, dezorganizând energiile interne şi alimentând, pe linie de consecinţă, boala fizică, dacă nu le triem şi blocăm, la nevoie, prin autocontrolul mental. Da, problemele emoţionale pot fi ţinute în frâu prin autocontrol!
Ce putem face în plan fizic
- Alimentaţia reprezintă unul din cei mai importanţi factori care decid speranţa de viaţă: ”Epoca modernă în care trăim a afectat destul de serios calitatea alimentelor, prin impactul pe care acestea îl au asupra stării de sănătate a organismului, explică Robert Gergely în ”Secretul longevităţii”. ”Conservanţii, stabilizatorii, coloranţii, aromatizanţii şi alţi aditivi alimentari constituie elemente pentru care organismul nu deţine căi metabolice specifice” (nota redactorului: structura şi schema de funcţionare a organismului nu sunt concepute pentru a prelucra astfel de substanţe nenaturale). În cazuri fericite, organismul reuşeşte, totuşi, să se debaraseze de ele, dar performanţa sa are o notă de plată piperată: o cheltuială energetică însemnată. În cazuri nefericite, reziduurile alimentare rămân şi se acumulează în organism. Şi într-o situaţie, şi în cealaltă, rezultatul este acelaşi: ”organismul suferă, energia se consumă şi materia îmbătrâneşte”.Iar calitatea alimentelor nu este singurul obstacol din calea doritei longevităţi. Excesul alimentar şi asocierile dăunătoare joacă, şi el, un rol de seamă: proteinele asociate cu carbohidraţi (carne cu paste, de exemplu), fructele sau dulciurile consumate imediat după masă îngreunează digestia. Iar în urma unei digestii incomplete rămân subproduşi toxici, care scurtează viaţa.
- Dependenţele – tutunul, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru transformate în ”prilej de relaxare”, ”tabieturi” şi devenite obişnuinţă ne otrăvesc (ştiu, termenul este dur, dar mi-l asum). Fum după fum şi strop cu strop, produc efecte ireversibile. Chiar şi băuturile acidulate, inclusiv apa minerală acidulată, consumate în mod frecvent, dau peste cap echilibrul acido-bazic din organism (aciditatea excesivă din stomac ”roade” progresiv ”componentele” sistemului digestiv).Mediul înconjurător intră în relaţie cu fiinţa noastră plenară după principiul vaselor comunicante: el ”prezintă importanţă prin calitatea aerului şi natura câmpurilor electromagnetice predominante. Aerul intens poluat, pe lângă efectele directe ale noxelor, afectează conservarea energiei organismului, din cauza faptului că este lipsit de ioni negativi, aceştia reprezentând aportul energetic atmosferic. Betonul armat din construcţii modifică radiaţia telurică, creând noduri suplimentare, dăunătoare în timp. Reţelele de înaltă tensiune, transformatoarele, emiţătoarele şi alte surse artificiale de câmpuri electromagnetice (telefoane mobile etc.) inhibă funcţiile epifizei, hipofizei şi alte zone din creier, afectând imunitatea prin dezechilibrarea sistemelor energetice ale organismului.
- Exerciţiile fizice uşoare menţin vitalitatea stimulând circulaţia sangvină şi energetică, intensificând procesele de respiraţie şi de curăţire a ţesuturilor şi armonizează funcţiile sistemului nervos şi ale celui endocrin. Un cumul de beneficii condiţionat de modul de practicare a exerciţiilor: ritmic, corelat cu o respiraţie profundă, controlată.
Taina longevităţii nu ar mai trebui să aibă nimic… tainic, după ce am parcurs acest ciclu de lecţii de longevitate preluate de la maeștri. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi cum punem teoria în practică.
„LECŢII DE LONGEVITATE DE LA MAEȘTRI” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .