Bătrânețea nu trebuie să însemne sedentarism, boli și despresii. Rămâi în formă pe măsură ce trec anii, cu un stil de viață sănătos, o alimentație corectă, sport și o minte activă. E adevărat că ritmul de îmbătrânire depinde într-o anumită măsură și de moștenirea genetică. Dar o importanță foarte mare în acest proces natural o au alegerile personale, stilul de viață și alte aspecte care depind exclusiv de noi.
Cei mai periculoși factori care accelerează procesul de imbatranire
Stresul – este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății fizice și mentale. Stresul accentuat, cronic accelerează procesul de îmbătrânire, slăbește sistemul imunitar, favorizând apariția infecțiilor, poate provoca boli arteriale și afectează considerabil calitatea vieții.
Excesul de dulciuri – poate duce la dezvoltarea bolilor de inimă și la apariția diabetului. În plus, pielea îmbătrânește mai repede, apar kilogramele în plus care sunt greu de dat jos de la o anumită vârstă, inima este afectată și ficatul, îmbolnăvit. Soluția? Înlocuiește dulciurile cu fructe și legume proaspete, de preferat mai multe porții pe zi.
Stilul de viață dezordonat – aici intră nerespectarea unui program sănătos de somn și alte alegeri personale ca fumatul și consumul de alcool. Pentru a se regenera și a funcționa la capacitate bună, organismul are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Se știe că somnul este un factor important pentru longevitate și o stare bună de sănătate. Ritmul de îmbătrânire este cu mult accelerat atunci când organismul nu beneficiază de orele necesare de somn. Atenție! Este vorba nu doar despre cantitate, ci și despre calitate. Calitățile și funcțiile organelor se întrețin în condiții optime atunci când somnul este perfect odihnitor.
6 alegeri personale care te pot menține în formă
Nu există o rețetă miraculoasă care să oprească procesul de îmbătrânire. Este o etapă naturală în viața omului, dar depinde de fiecare în parte de felul în care va îmbâtrâni. Așa cum sunt anumiți factori care accelerează procesul de îmbătrânire, tot așa există și metode naturale care pot ameliora unele probleme ce încep să se manifeste odată cu vârsta, astfel încât starea generală să fie una bună, armonioasă. Cunoști probabil oameni care la 70 de ani arată ca la 50. La fel, poate ai văzut și persoane cărora la 30 de ani li se dau 40 sau chiar mai mult. Să vedem ce putem face pentru a ne menține cât mai în formă chiar și la vârste înaintate.
1. Învață să gestionezi stresul. Relaxează-te!
Există mai multe metode prin care poți să depășești momentele tensionate care îți pun zi de zi sănătatea în pericol:
Prin diverse forme de relaxare: acestea presupun activități care îți fac plăcere și te deconectează de la ritmul alert – vacanțe scurte, practicarea hobby-urilor, întâlniri cu prietenii, practicarea meditației, cititul sau vizionarea filmelor preferate etc.
Prin schimbarea modului de gândire: cei optimiști, cu gândire pozitivă trec mult mai ușor peste problemele și piedicile de zi cu zi. Sunt mai relaxați, fac față mult mai bine stresului și de cele mai multe ori găsesc mai repede soluții. Nu încerca să îi mai schimbi pe cei din jur, bucură-te de lucrurile din viața ta, nu invidia și alege să fii fericit cu ceea ce ai și cu ceea ce ești.
Învață să îți organizezi timpul: nu îți supraîncărca programul cu treburi pe care nu le poți duce la bun sfârșit, căci îți va da un sentiment de frustrare. Foarte important este să înveți să îți stabilești priorotățile, să rezolvi problemele dificile în acel moment al zilei când dai cel mai bun randament și, mai ales, să îți păstrezi câteva momente de relaxare pe parcursul zilei.
2. Fă mișcare
O viață activă înseamnă o viață sănătoasă. Atât trupul, cât și mintea ta vor avea de câștigat de pe urma unui stil de viață în care sportul sau exercițiile fizice regulate devin obișnuință. Cel puțin o jumătate de oră de exerciții fizice pe zi îți asigură mobilitatea de care ai nevoie după o anumită vârstă, stimulează capacitatea mintală, ajută la o bună oxigenare a creierului, îți dă o stare generală de bine, îți ridică moralul și îți menține inima și plămânii sănătoși.
”Printre exercițiile cele mai populare pentru persoanele în vârstă figurează înotul și exercițiile aerobice ușoare. Exercițiile de tipul mersului pe jos, tenisului și dansului ajută la prevenirea osteoporozei. Yoga și tai chi cresc elasticitatea , majoritatea exercițiilor întărind mușchii într-o oarecare măsură. S-a dovedit că exercițiile regulate de yoga reduc durerile și suferințele bătrâneții.” ( Sănătate cu tratamente naturiste, Reader’s Digest)
3. Nu-ți limita momentele de afecțiune
Arată-ți afecțiunea față de cei dragi ori de câte ori ai ocazia. Studiile efectuate au scos în evidență o strânsă legătură între procesul de îmbătrânire și afecțiunea de care avem parte de-a lungul vieții. Căldura sufletească a celor dragi și gesturile de afecțiune ne întăresc sistemul imunitar. Îmbrățișările ajută la eliminarea stresului, la redobândirea încrederii în sine, te fac să te simți apreciat și iubit și îți pot schimba imediat starea de spirit, așa să oferă-le și acceptă-le cât mai des posibil.
4. Alimentația are un rol hotărâtor
Încearcă să îți menții greutatea în limite normale pe măsură ce înaintezi în vârstă. Acest aspect va contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire și va preveni instalarea unor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru că sistemul digestiv nu mai funcționează la fel de bine ca în tinerețe, atenția pentru o dietă sănătoasă trebuie să fie tot mai mare. Evită alimentele procesate și grăsimile și bazează-te mai mult pe alimentele cu rol antioxidant, care să conțină beta-caroten, seleniu, zinc sau vitaminele C și E.
5. Fitoterapia, un ajutor de nădejde
Ginko biloba – este una dintre plantele cele mai apreciate pentru stimularea memoriei și a circulației. O cană de ceai pe zi te va menține în formă.
Ceaiul verde – are proprietăți antioxidante remarcabile și ajută la fluidizarea sângelui.
Usturoiul – suține buna funcționare a sistemului imunitar, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, menține sănătatea inimii și previne arteroscleroza.
6. Menține-ți creierul mereu activ
La nivelul creierului, neuronii se regenerează mai greu, iar cei distruși în caz de paralizie sau al bolii Alzheimer nu se mai refac. Ca să previi degradarea creierului, menține-ți mereu mintea trează prin acumularea constantă de informații noi, preocuparea pentru ceea ce este de actualitate, implicarea în discuții, citit, dezlegarea integramelor sau practicarea unor jocuri care antrenează mintea, cum este de exemplu șahul.
Ești interesat să afli mai multe informații pentru sănătatea ta? Despre cea mai puternică metodă de regenerare a organismului și de inversare a procesului de îmbătrânire vorbim pe larg pe pagina:
www.aimgroup.ro/bio-sinergy
Cele 6 secrete pentru încetinirea ritmului de imbatranire by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.