Un ten proaspăt şi o siluetă atletică: sunt standardele impuse de o societate consumatoristă celor care vânează succesul social bazat pe calităţi… fizice. Tenul proaspăt şi silueta atletică ”dau bine”, ca primă impresie, şi la interviul de angajare, şi în faţa agentului de circulaţie care te-a prins în ofsaid, şi ”pe sticlă” (pe ecranul tv sau pe ecranul expandat al cinematografului din mall), şi… în faţa oglinzii, la urma urmei. Te topeşti de drag privindu-te! Uite ce ten proaspăt… scos din cutia cu creme anti-age şi farduri halucinogene! Şi ce siluetă atletică, sculptată de bisturiul chirurgului estetician!
Asta vrei? Se face. Dacă ai destui bani şi destulă nepăsare faţă de starea ta reală de bine, izvorâtă dinlăuntru.
Dar targetul ”tinereţe fără bătrâneţe” poate fi atins şi altfel. Printr-o suită de trucuri şi deprinderi de zi cu zi care ţin de igiena vieţii. Ca de pildă.
1. Fă sport
Medicii nu obosesc repetând: activitatea fizică practicată în mod regulat este esenţială pentru menţinerea standardului optim, şi ca aspect fizic, şi ca stare de spirit – după o şedinţă intensă, te poţi plânge de dureri musculare, poate, dar ce mai contează, pe lângă senzaţia extraordinară înregistrată de creierul tău: supapa s-a dechis, tensiunea a fost evacuată. Trupul se sculptează, iar mintea se detaşează.
2. Dezleagă cuvinte încrucișate
Pare desuet, într-o vreme în care mai toată lumea stă cu nasul în ecranul unei tablete sau al unui smartphone. Dar cuvintele încrucişate, sudoku, testele inteligente, jocurile logice sunt antrenamente de forţă pentru masa musculară a creierului. La concurenţă cu lecturile serioase (în nici un caz cele cu ducese melodramatice ori cu spioni stupizi). Memoria şi funcţiile cognitive antrenate fără milă ne menţin tineri. Fireşte, dacă ceea ce ne dorim este tinereţea fiinţei noastre interioare, nu doar aspectul frumos al învelişului exterior.
3. Poartă pchelari cu lentile colorate
Nu doar pentru că sunt la modă, şi sunt şic, şi îţi ascund privirea, ca să nu se prindă interlocutorul ce gândeşti. Ci pentru că îţi apără ochii de agresiunea razelor solare ultraviolete (UV); filtrându-le, previn cataracta şi alte afecţiuni care dau târcoale o dată cu înaintarea în vârstă. Plus că previn apariţia/adâncirea ridurilor din jurul ochilor.
4. Ţine post negru
Sună dur? Dar este fantastic şi pentru organism, care se purifică deplin, evacuând toate toxinele, şi pentru spirit. Poţi practica postul negru intermitent – renunţi la mâncare fie o zi pe săptămână, fie trei zile pe lună, şapte zile pe an sau câte cinci zile de două ori pe an.
O variantă mult mai blândă, numită impropriu ”post negru” şi mult mai adecvat ”regimul de opt ore”, presupune să posteşti 16 ore pe zi: mănânci doar într-un interval de opt ore, între orele 9.00 şi 17.00, de exemplu. Sau orice alt interval din zi, atenţie!, nu şi din noapte!
5. Hrănește-te policolor
Acesta este secretul longevităţii locuitorilor de pe insula Okinawa, din sudul Japoniei: ideea de a mânca zilnic fructe şi legume de sezon de culori cât mai variate. Pigmenţii marchează prezenţa antioxidanţilor, substanţele care păzesc tinereţea, respingând atacul radicalilor liberi (alte substanţe care oxidează celulele, până când ”ruginesc” şi mor).
Bine de ştiut: alimentele policolor au efect şi mai puternic, dacă sunt culese direct din grădina proprie.
6. Iubește. Sufletește și trupește
A iubi şi a fi iubit este cheia plenitudinii sufleteşti, un precept de viaţă. Care implică şi iubirea trupească. Conservarea tinereţii este şi o chestiune de cuplu, aşadar. O viaţă bogată în raporturi sexuale este un scut de protecţie împotriva îmbătrânirii precoce. Secreţia de endorfine, hormonii plăcerii, declanşează starea de bine care se propagă în corp şi în creier.
7. Masajul anti-îmbătranire
Tehnicile de automasaj bine stăpânite previn apariţia ridurilor. Iată un exerciţiu de descreţit fruntea (la propriu):
deschide larg ochii şi lasă capul pe spate, ca să priveşti în sus
ridică sprâncenele cât mai sus, ca şi cum te-ai mira de ceva, străduindu-te să nu încreţeşti fruntea
masează-ţi, cu cele zece degete, sprâncenele şi fruntea, executând mici cercuri; degetele mari trebuie să maseze conturul urechilor
masează pielea capului, pentru a stimula circulaţia sangvină
în fine, închide şi deschide ochii lent, de mai multe ori
repetă acest masaj între două şi şase ori pe zi, în reprize de câte 30 de secunde; fă pauze, pentru a respira liniştit.
8. Îngrijeste-ți dantura
De sănătatea dinţilor depinde sănătatea întregului organism. Mergi în mod regulat la stomatolog, pentru controale de rutină, şi cel puţin o dată pe an fă-ţi un detartraj. Tartrul reduce rezistenţa dinţilor. Iar după vârsta de 50 de ani apare riscul de paradontoză – ţesutul de susţinere a dinţilor devine mai vulnerabil şi dinţii de pe maxilarul inferior tind să se deplaseze. Dacă vrei să ai, la orice vârstă, un surâs seducător, medicul dentist trebuie să fie cel mai bun prieten al t ău.
9. Dă-ți întalnire cu prietenii
Pentru a-ţi păstra corpul şi spiritul în bună stare, alege-ţi cu atenţie şi răbdare anturajul şi cultivă-l: fii primul care îşi ”provoacă” prietenii la întâlniri relaxante, la o terasă, sau în parc, sau la evadări departe de griul citadin. Compania oamenilor care îţi plac te stimulează intelectual şi îţi ridică moralul.
În plus, implică-te în activităţi de voluntariat sau în alte acţiuni sociale care nu-ţi aduc bani, ci bogăţie interioară: sentimentul de a fi util celorlalţi este un antidepresiv premium. Şi îţi permite să vezi viaţa în roz.
Sursa: www.marieclaire.fr
9 secrete naturale pentru tinerete fara batranete by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.